Obilazak svetinja

22.05.2019. 18:42 | M | crkva, manastir, religija, vera

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Crkva svetog preobrazenja


Na teritoriji opštine Sokobanja, postoji veliki broj crkvi i manastira. U samom centru grada nalazi se crkva Svetog Preobraženja. Po nacrtu arhitekte Svetozara Ivačkovića, gradili su je italijanski majstori 1894. godine. Srpski mitropolit Mihailo, koji je bio poreklom iz Sokobanje pokrenuo je izgradnju ove crkve, u porti crkve nalazi se njegova bista u znak zahvalnosti i sećanje na ovog velikog čoveka. Pored crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg, nalaze se ostaci stare crkve za koju se veruje da ju je podigao kralj Milutin. Crkvu u Sokobanji bogato je darivao i knez Miloš Obrenović. Dar Obrenovića je jevanđelje iz 1836. godine sa svojeručnim potpisom kneza Miloša i posvetom napisanom neveštim slovima " Ovo sveto jevanđelje poklanja crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sokobanji Miloš Obrenović za večni pomen 27.maja 1836. godine u Kragujevcu".

U naselju Gradašnica u Sokobanji nalazi se još jedna crkva, crkva Ognjene Marije. Pored crkve nalazi se izvor za koji se u narodu veruje da je sveti i lekovit.

Nedaleko od Sokobanje, pre izletišta lepterija, nalazi se crkva  Presvete Bogorodice. Crkva je nedavno obnovljena a pretpostavlja se da njeni ostaci potiču sa kraja 13. ili početka 14. veka, ktitori ove crkve bili su Stefan i Vuk sinovi kneza Lazara.

crkva na lepteriji

Na planini Ozren nalazi se Manastir Jermenčić. Udaljen je 8 km od Sokobanje. Ovaj manastir sagradili su u 14. veku Jermeni koji su bežali od Turaka i ovde našli utočište. Manastir je posvećen Arhangelu Gavrilu i Mihailu. Manistir je okružen netaknutom prirodom i oko njega ima 4 izvora vode, po narodnom verovanju ova voda je lekovita i pomaže kod očnih oboljenja.

U selu Resnik u blizini Sokobanje nalazi se crkva Svete Petke.

Crkva Svete Trojice nalazi se u Vrmdži udaljenoj desetak kilometara od Sokobanje. Crkva je sagrađena od tvrdog materijala 1818. godine, a dograđivana je 1892. godine.

U selu Milušinac udaljenom desetak kilometara od Sokobanje nalazi se manastir Svete Petke.

Crkva posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice udaljena je oko 15 km od Sokobanje i nalazi se u Selu Jošanica. Ova crkva spada u najstarije u ovom delu Srbije i datira iz 11. veka. Crkva je zidana kamenom i poseduje impozantan ikonostas koji je jednim delom restauriran i konzerviran.

Nedaleko od izvora reke Moravice u selu Vrelo udaljenom desetak kilometara od Sokobanje nalazi se crkva Svetog Ilije. Ova crkva je izgrađena zahvaljujući kneginji Persidi Karađorđević 1869. godine. U crkvi se i danas čuva stolica koja je napravljena posebno za kneginju.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • krst
  17.08.2020. Stefan Sofronijević

  Krst na sred puta

  Sveti Krst je nedavno postavljen na putu Aleksinac-Sokobanja. Da budemo preciziniji, kod Trebičke česme, spomen-česme kneza Miloša. Zašto baš ovde i šta tačno krst predstavlja? – saznajte dalje u tekstu. Vest…

 • ikona Svetog mučenika cara Nikolaja Romanova
  26.09.2018. Ikona

  Sveta ikona cara Nikolaja Romanova po treći put boravila u Sokobanji

    Srpsko-rusko udruženje „Pravoslavna porodica”, je organizovalo krsni hod ikone Svetog mučenika cara Nikolaja Romanova od hrama Svetog Save u Beogradu do Pećke Patrijaršije i Svete Gore. Ovim povodom sveta ikona je…

 • Bogosluženje u sokobanjskoj crkvi
  22.08.2018. Crkva

  Preobraženje Gospodnje u sokobanjskom hramu

    Preobraženjski hram u Sokobanji proslavio je hramovnu slavu uz prazničnu večernju službu sa petohlebnicom i litijskim ophodom oko hrama uz prisustvo predstavnika opštine Sokobanja i kulturnih institucija grada. Svetu…

 • Manastir Sveti Ranđel
  28.06.2018. Marko Lukić

  Obilazak planine Ozren

    Da biste obišli planinu Ozren i videli je malo bolje od prosečnog turiste, to je moguće ostvariti na dva (2) načina. Krenete iz Sokobanje i pratite asfaltni put za bolnice na Ozrenu, očnu i grudnu. Kada prođete Restoran“…