Otkrijte tajanstveno mesto vere i prirode u Sokobanji

18.03.2024. 11:57 | Salex | religija, stena, bogorodica, leptrerija, praznoverje

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Sokobanja nije samo poznata po svojim lečilištima i termalnim izvorima, već i po skrivenim draguljima koji čekaju da ih isprobate. Danas vas vodimo na čarobno putovanje do izletišta Lepterija, gde se prirodna lepota spaja sa duhovnošću.

U srcu Lepterije čekiće vas misteriozna stena koja podseća na ikonu Bogorodice s detetom u naručju. Ljudi dolaze ovde već godinama, tražeći mir i verujući u njenu čudesnu moć. Bila je li to igra prirode ili božanska intervencija, prepušteno je vama da odlučite.

Šetnja do ovog svetog mesta je prijatna i laka. Drveni most preko zelene reke Moravice vodi vas do stene gde se nazire lik. Pogled sa mosta je fantastičan, a kako se približavate, detalji na liku postaju sve jasniji.

Mesto ima posebnu energiju koja privlači vernike i tragače za duhovnošću. Mnogi su svedočili o čudima koja su se desila nakon posete ovom svetom mestu. Bila je li to ispunjenje želja ili jednostavno pronalazak unutrašnjeg mira, Lepterija nudi svakome nešto posebno.

Na mestu ćete takođe pronaći i manje ikone koje su donirali vernici, kao i molitve ispisane na drvetu. Možete zapaliti sveću ili ostaviti donaciju za obnovu starih crkava u okolini.

Legenda kaže da je lik Bogorodice nastao nakon što je ona pobegla od razaranja i ostavila svoj trag u steni. Da li je to istina ili ne, Lepterija ostaje mesto fascinantne istorije i neverovatne prirode.

Spremite se na nezaboravno iskustvo u Lepteriji, Sokobanji!

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 23.07.2020. Stefan Sofronijević

  Državno prvenstvo u sportskom penjanju u Sokobanji

  Planinarski savez Srbije i Planinarski klub Paek iz Niša organizovali su u selu Vrmdža kod Sokobanje državno prvenstvo u penjanju u disciplini „bolder“. Stenoviti predeli Vrmdže idealni su za one prave avanturiste, ili pak…

 • Crkva svetog preobrazenja
  22.05.2019. M

  Obilazak svetinja

  Na teritoriji opštine Sokobanja, postoji veliki broj crkvi i manastira. U samom centru grada nalazi se crkva Svetog Preobraženja . Po nacrtu arhitekte Svetozara Ivačkovića, gradili su je italijanski majstori 1894. godine. Srpski…