Dva veka organizovanog turizma u Sokobanji

29.10.2022. 10:02 | SrbijaVesti | turizam

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja

 

Većina domaćih turista putuje u Sokobanju, što je čini pravim turističkim draguljem. Nalazi se na 400 metara nadmorske visine i nalazi se u sokobanjskoj kotlini.

 

Specijalna bolnica Sokobanja

 

Ovom banjom protiče reka Moravica. Severno i južno od Sokobanje nalaze se planine Rtanj (1655 m), Ozren (1174 m) i Devica (1187 m), koje su bogate šumom i lekovitim biljem. Na lokalitetu Sokobanja otkriveni su neolitski artefakti i rimske grobnice iz prvog i drugog veka. Turci su na rimskim ruševinama podigli Amam, prvi i najstariji zdravstveni objekat u Sokobanji. Knjaz Miloš je 1833. godine doneo odluku da se Amam obnovi. U Srbiji je tada bilo 10 lekara i farmaceuta. Dr. Đoka Novaković radio je bez prestanka u Sokobanji.

Sokobanja je kroz vekove nosila više različitih imena. Nekada je bila poznata kao Balnea, Banja, Velika Banja, Aleksinačka Banja, Sokol Banja, a od 1859. godine Sokobanja, po nekadašnjem gradu Sokogradu (srušen 1416.).

 

Recept za zdravlje

 

Još od vremena Rimljana, poznata je bila kao destinacija za oporavak, a prvi zabeleženi izveštaji o terapeutskim prednostima datiraju iz 1413. godine. O Sokobanji su pisali Hadži Kalfa, Konstantin Filozof, Elvija Čelebija, grof Smetans 1737, Vuk Karadžić i Feliks Kanic.

 

Felix Kanic o Sokobanji

 

Sokobanja je idealna lokacija za banjsko-klimatsko lečenje raznih bolesti i stanja zbog smirujućih efekata kontinentalne klime, visoke koncentracije kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustva aerozagađenja i malo magle. Ima vetrovitih dana sa povoljnim atmosferskim pritiskom i umerenim padavinama, prisustvom mineralnih elemenata u vazduhu i prisustvom oligomineralnih voda (temperature od 28C do 45C koje se koriste za kupanje i inhalacije).

Zbog toga je upravo ovde izgrađena specijalizovana bolnica "Sokobanja". Jedini objekat u Sokobanji sa odobrenjem Ministarstva zdravlja za korišćenje prirodnih sastojaka u lečenju je ova bolnica, koja služi kao naučno-nastavna baza na niškom medicinskom fakultetu.


Turizam tokom dva veka

 

Najstarija banja u Srbiji, Sokobanja, skoro dva veka je destinacija za organizovana putovanja. Kada pomenete banje u toj Srbiji, prvo vam na pamet pada Sokobanja, prestonica turizma Srbije.Činjenica da su apartmani u Sokobanji dostupni tokom cele godine nesumnjivo je posledica ekspanzije turističkog proizvoda (turističke ponude) koju je donelo otvaranje Nataly spa centra, vellness spa centara Soko Terme i Hotela "Sunce". Do 3.000 kupača može da se primi Akva park "Podina". Tamošnji otvoreni bazeni pravi su raj za roditelje i decu.

 

Sokobanja iz vazduha

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  30.04.2023. Salex

  Sokobanja – biser istoka Srbije

  Sokobanja je jedno od najlepših banjskih mesta u Srbiji i nalazi se u podnožju planine Ozren, okružena bujnom prirodom i kristalnim vazduhom. Dobila je ime “Zeleno srce Srbije” jer se u njoj pružaju mogućnosti za uživanje…

 • Sokobanja - kraljica srpskih banja
  04.04.2023. Saša

  Sokobanja - nova kraljica banja u Srbiji

  Sokobanja je postala nova kraljica banja u Srbiji, preuzimajući primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje. U 2022. godini zabeležila je veći broj noćenja ne samo od Vrnjačke Banje, nego i najveći broj u odnosu na sva turistička mesta u…

 • 05.01.2023. Digitour

  Konkursi za dodelu DigiTour sredstava

  Projekat „ Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DIGITOUR “ sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije,…

 • 27.08.2020. Stefan Sofronijević

  Turizam u Sokobanji premašio sva očekivanja

  Kao što znamo, Sokobanja je ove godine jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Predstavlja glavnu atrakciju građanima širom zemlje, a njihov broj neprestano raste. Podsećamo, Ministarstvo turizma je ove godine dodelilo…