Zdravstvena kriza u Sokobanji, Aleksincu i Ražnju: Nedostatak stručnjaka i pristupačne zdravstvene zaštite

17.06.2023. 08:49 | Salex | zdravljak, zdravlje, problemi, nedostatak, lekari, lekara

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Dom zdravlja u Sokobanji
Ukoliko se nalazite u Sokobanji, Aleksincu ili Ražnju i život vam zavisi od zdravstvene zaštite, budite spremni da se suočite sa velikim izazovima. Pacijenti koji su nepokretni, u kolicima ili na nosilima, a koji su pretrpeli moždani udar, već godinu dana moraju putovati u Niš radi pregleda, jer Opšta bolnica u Aleksincu ne raspolaže ni sa jednim reumatologom ili transfuziologom.
 
Direktor aleksinačke bolnice, Goran Vidić, izjavio je da su normativi zahtevali da bolnica ima jednog neurologa, ali je lekar koji je ranije obavljao tu funkciju prešao u nišku Vojnu bolnicu pre godinu dana.
Iako je bolnica stalno imala otvorene konkurse za zapošljavanje neurologa, niko se nije javio. Takođe, prema normativima, bolnica bi trebala imati jednog transfuziologa, ali se trenutno nalazi na specijalizaciji i vratiće se sledeće godine.
Na području Aleksinca, Ražnja i Sokobanje živi oko 66.000 ljudi, a procenjuje se da oko 1.200 njih redovno treba da posećuje neurologa ili transfuziologa.
 
Dom zdravlja u Aleksincu takođe nema neurologa, budući da je primenom prethodnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti izgubio većinu specijalista. Podelom Zdravstvenog centra u Aleksincu na Dom zdravlja i Opštu bolnicu, primenom prethodnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, specijalističke službe, uključujući i neurologiju, prešle su u nadležnost bolnice. Domu zdravlja u Aleksincu je omogućeno da zadrži samo pedijatriju, ginekologiju i stomatologiju.
 
Pacijenti koji pate od neuroloških problema, a obratili su se za pomoć, smatraju da bi najbolje rešenje bilo angažovati neurologa iz Niša koji bi jedan dan radio u aleksinačkoj bolnici, a po jedan dan u Sokobanji i Ražnju.
Međutim, pacijenti sa preležanim moždanim udarom moraju se suočiti sa mnogim poteškoćama i velikim troškovima. Često su teško pokretni i ne mogu autobusom doći do lekara, pa moraju platiti nekome da ih odveze. Putovanje taksijem od Ražnja do Niša i nazad košta oko 5.000 dinara, dok putni troškovi koje Fond zdravstvenog osiguranja priznaje samo 1.800 dinara. Ova situacija posebno pogađa starije ljude koji žive u seoskim područjima i nemaju novca da plate taksi ni do Aleksinca, a kamoli do Niša. Nažalost, "Niš-ekspres", kao jedini prevoznik u tom području, ukinuo je mnoge lokalne linije u proteklim godinama.
 
Stanovnici Sokobanje, Aleksinca i Ražnja suočavaju se sa nedostatkom pristupa adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti i drugim osnovnim uslugama. Ove situacije ne samo da otežavaju život pacijentima, već ih stavljaju u nezavidan položaj, prisiljavajući ih na dugotrajna putovanja i visoke troškove. Hitne mere i ulaganja su neophodni kako bi se ove situacije rešile i pružila adekvatna briga i podrška stanovnicima ovih područja.
PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 12.06.2024. Salex

  Luksuzni hoteli ili apartmanske zgrade na 8ha?

  U samom srcu Sokobanje, uz obalu reke Moravice, prostire se područje od skoro 8 hektara koje čeka na odluku o svojoj budućnosti. Ovo područje, koje se proteže od nekadašnje Klanice pa sve do Autobuske stanice, može postati dom…

 • Staza zdravlja
  18.05.2023. Salex

  Staza zdravlja: Otkrijte blagodeti Sokobanje za vaše zdravlje

  Dobrodošli na " Stazu zdravlja " Specijalne bolnice Sokobanja, koja je namenjena kako zdravim osobama, tako i onima koji se suočavaju sa određenim zdravstvenim problemima. Ova izvanredna staza pruža jedinstveno iskustvo…

 • Hotel zdravljak - foto Danijela Vasiljevic
  14.04.2019. S

  Izgoreo Hotel Zdravljak u Sokobanji

  Par minuta posle ponoći 13.4.2019. izbio je požar u Hotelu Zdravljak u Sokobanji. Za sada se ne zna koji je uzrok požara, a stepen oštećenja biće utvđen naknadno. Ekipe vatroganske službe dežuraju pored hotela zbog mogućnosti izbijanja…

 • Sokobanja hoteli
  11.12.2018. M

  Hoteli u Sokobanji

  Počekom prošlog veka u Sokobanji je sagrađen prvi hotel pod nazivom "Evropa", posle drugog svetskog rata ovaj hotel menja ime u "Konak Park". Početkom sedamdesetih godina za Sokobanju počinju da se interesuju gosti…