Luksuzni hoteli ili apartmanske zgrade na 8ha?

12.06.2024. 15:03 | Salex | zdravljak, investicije, zgrade, stanovi

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

U samom srcu Sokobanje, uz obalu reke Moravice, prostire se područje od skoro 8 hektara koje čeka na odluku o svojoj budućnosti. Ovo područje, koje se proteže od nekadašnje Klanice pa sve do Autobuske stanice, može postati dom luksuznim hotelima ili, s druge strane, još jednom „lancu“ apartmanskih zgrada. Ova odluka leži u rukama Opštinske komisije za planove, čiji je zadatak da odredi kako će se razvijati ovaj deo Sokobanje.

Ilustracija mogućeg budućeg izgleda prostora

Prema nacrtu dokumenta „Druga izmena i dopuna Plana generalne regulacije područja Sokobanja“, predloženo je da se na ovom području, koje je ranije bilo namenjeno za hotele sa četiri zvezdice, izgradi nekoliko hiljada apartmanskih jedinica. Ovo bi se desilo bez adekvatne regulacije saobraćaja i pristupa javnoj infrastrukturi, i uz ukidanje planirane pešačke i biciklističke staze duž reke Moravice. Dodatno, dozvoljava se veći indeks zauzetosti parcela (45%) i veća spratnost (prizemlje + 6 spratova), što izaziva zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Javna rasprava i primedbe

Na javnoj raspravi održanoj 31. maja, predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva (SED) izrazili su svoje neslaganje sa nacrtom dokumenta. Glavna primedba SED-a je da se ovako važan planski dokument ne sme menjati parcijalno i po skraćenom postupku. Oni smatraju da je neophodno sagledati celo gradsko područje i sprovesti punu proceduru uz što veće učešće javnosti, kako bi se obezbedilo da izmene budu u skladu sa interesima građana Sokobanje.

Primedbe i rešenja

SED je podnelo tri seta primedbi, koje možete preuzeti sa sledećih linkova: Primedba 24-15, Primedba 24-16 i Primedba 24-17. Pored Sokobanjskog ekološkog društva, argumentovane primedbe podneli su i predstavnici Društva za zaštitu i ulepšavanje Sokobanje, kao i Grupa građana Preobraženje.

 

Primedbe SED-a

Primedba 1: SED smatra da nacrt predviđa značajne izmene koje pokrivaju znatno veću površinu nego što je prvobitno planirano, zbog čega je u suprotnosti sa članom 11. Odluke Skupštine opštine Sokobanja. Predlažu ponavljanje kompletne procedure, obuhvatanje celog područja od 7,96 hektara i sprovođenje standardnog postupka umesto skraćenog.

Primedba 2: U delu „Turistički sadržaji – Hotelso-apartmanski“ otvara se mogućnost gradnje apart-hotela i apartmana, što može dovesti do urbanističkog nereda i dodatnih troškova za lokalnu samoupravu. Predlog rešenja je dozvoliti isključivo gradnju hotela, garni-hotela i depandansa, i isključiti mogućnost više vlasnika unutar jedne građevinske parcele.

Primedba 3: Ukidanje pešačke i biciklističke staze duž reke Moravice i njena zamena pristupnom saobraćajnicom direktno utiče na kvalitet života građana i razvoj turizma. SED predlaže zadržavanje pešačke i biciklističke staze kako bi se očuvala javna dobra i poboljšao kvalitet života u Sokobanji.

Opštinska komisija za planove

Opštinska komisija za planove, koju čine stručnjaci Dejan Stojanović, Ljubiša Milenković, Miroljub Stanović, Bojan Todosijević i Violeta Kostić, ima zadatak da za svaku podnetu primedbu donese obrazloženu odluku koja može glasiti: „Usvaja se“, „Delimično se usvaja“, ili „Ne usvaja se“. Njihove odluke će direktno uticati na konačan izgled ovog dela Sokobanje.

Usvajanje plana

Da bi odluka o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije područja Sokobanja stupila na snagu, potrebno je da je usvoji Skupština opštine Sokobanja. Ova odluka će imati dugoročne posledice na razvoj grada i kvalitet života njegovih građana.

Zaključak

Predložene izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Sokobanja izazvale su veliki interes i brojne reakcije među građanima i stručnjacima. Javna rasprava je pokazala da postoji snažna volja za očuvanjem Sokobanje kao turističke destinacije visokog kvaliteta, sa naglaskom na održiv razvoj i očuvanje prirodnih resursa. Odluke koje će doneti Opštinska komisija za planove i Skupština opštine Sokobanja imaće ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ovog prelepog grada. Građani Sokobanje i dalje čekaju na odgovor – luksuzni hoteli ili još jedan „lanac“ apartmanskih zgrada?

 

foto: Sokobanjsko ekološko društvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Dom zdravlja u Sokobanji
  17.06.2023. Salex

  Zdravstvena kriza u Sokobanji, Aleksincu i Ražnju: Nedostatak stručnjaka i pristupačne zdravstvene zaštite

  Ukoliko se nalazite u Sokobanji, Aleksincu ili Ražnju i život vam zavisi od zdravstvene zaštite, budite spremni da se suočite sa velikim izazovima. Pacijenti koji su nepokretni, u kolicima ili na nosilima, a koji su pretrpeli moždani…

 • sokobanja
  03.07.2019. eKapija

  Povećan broj investicija u Sokobanju

    Sokobanja ove godine ima povećenje broja noćenja u odnosu na 2018. godinu za 21 odsto domaćih turista i 46 odsto stranih turista kažu iz TO Sokobanja . Do kraja aprila ove godne zabeleženo je 80.750 noćenja domaćih gostiju i 10.207…

 • Hotel zdravljak - foto Danijela Vasiljevic
  14.04.2019. S

  Izgoreo Hotel Zdravljak u Sokobanji

  Par minuta posle ponoći 13.4.2019. izbio je požar u Hotelu Zdravljak u Sokobanji. Za sada se ne zna koji je uzrok požara, a stepen oštećenja biće utvđen naknadno. Ekipe vatroganske službe dežuraju pored hotela zbog mogućnosti izbijanja…

 • Sokobanja hoteli
  11.12.2018. M

  Hoteli u Sokobanji

  Počekom prošlog veka u Sokobanji je sagrađen prvi hotel pod nazivom "Evropa", posle drugog svetskog rata ovaj hotel menja ime u "Konak Park". Početkom sedamdesetih godina za Sokobanju počinju da se interesuju gosti…