Uživajte u čarima planine Ozren

20.05.2023. 08:44 | Salex | ozren, planina, šuma

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Dobrodošli na planinu Ozren, jednu od najšumovitijih planina u Srbiji i poznato klimatsko lečilište. Smestila se u jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca, nedaleko od Sokobanje, svega 5 kilometara udaljene, gde se na susednoj Devici takođe može posetiti srednjevekovno utvrđenje Soko Grad. Ova planina je raj za planinare i avanturiste, ali nudi i mnoge druge atrakcije koje će zadovoljiti različite ukuse posetilaca.

Planina Ozren je poznata po svojim prirodnim bogatstvima i zdravom vazduhu koji je bogat ozonom. Sa svojom idealnom nadmorskom visinom, bujnim zelenilom i borovom šumom, planina Ozren je domaćin dva specijalizovana lečilišta: jedno za lečenje plućnih oboljenja, a drugo za lečenje očnih problema. Ovde se možete osloboditi svakodnevnog stresa i uživati u prirodnom lečenju.

Najviši vrh planine Ozren, Leskovik, ponosno se uzdiže na visini od 1.178 metara. Osim netaknute prirode i čistog vazduha, na Ozrenu se nalazi i nekoliko izletišta koja su infrastrukturno uređena kako bi zadovoljila potrebe posetilaca. Posebno vredi istaći izletište Ozren i izletište Kalinovica, koja su okružena prelepim pejzažima i zaštićena kao predeo izuzetnih odlika. Ovde možete uživati u prirodi, šetati po livadama i opustiti se uz ribnjak. Izletišta su opremljena prostranim parking prostorima, sportskim terenima, drvenim stolovima i klupama. Takođe, za ljubitelje piknika, postoje i ugostiteljski objekti koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Ne propustite priliku da posetite vodopad Ripaljku, jedinstveni prirodni biser koji je zaštićen kao spomenik prirode još od 1948. godine. Njegova lepota ostavlja bez daha i privlači turiste ne samo iz jugoistočne Srbije, već i iz čitave zemlje.

Takođe, možete posetiti i manastir Jermenčić, koji se nalazi na istom mestu već od daleke 1392. godine. Prema predanju, manastir su sagradili Jermeni kao utočište od najezde Turaka na Ozrenu. Ovi kulturni spomenici predstavljaju dragoceni deo nasleđa i pružaju uvid u prošlost ovog područja.

Osim svojih prirodnih i kulturnih blaga, planina Ozren je poznata i po svojim legendama i predanjima. Jedna od takvih priča je povezana sa takozvanim "kamenom ljubavi". Lokalni meštani prenose priču o hajduku Veljku i njegovoj Čučuk Stani, koji su se navodno sastajali i zaljubili upravo na tom mestu. Danas, parovi dolaze do kamena ljubavi da bi razmenjivali poljupce, verujući da će time obezbediti trajnu ljubav u svom životu. Ova romantična legenda doprinosi šarmu planine Ozren i privlači zaljubljene posetioce.

Ozren planina nije samo odredište za oporavak i relaksaciju, već i raj za avanturiste. Planinari će uživati u izazovu osvajanja vrha Leskovika i panoramskom pogledu na Sokobanju i okolinu. Za one hrabre koji traže adrenalin, tu su i paraglajding mogućnosti koje će ispuniti njihove avanturističke duše. Ako ste zaljubljenik u netaknutu prirodu i tragate za ostatcima prošlosti, planina Ozren će vas oduševiti svojom lepotom i bogatstvom.

Bilo da vam je potrebna pauza od užurbanog gradskog života ili jednostavno želite da se prepustite prirodi i otkrijete skrivene bisere, planina Ozren će vas dočekati raširenih ruku. Uživajte u čarima srednjevekovne tvrđave Soko Grad, istražite legende i predanja, udahnite svež planinski vazduh i prepustite se očaravajućim pejzažima. Planina Ozren će vam pružiti nezaboravno iskustvo i ostaviti vas željnim povratka.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Očaravajuća Planina Ozren: Prirodna Lepota i Kulturno Nasleđe

  Planina Ozren – Prirodni Biser Jugoistočne Srbije Planina Ozren, smeštena u jugoistočnom delu Srbije, blizu Sokobanje, predstavlja pravu oazu prirodne lepote i kulturnog nasleđa. Ova izuzetno šumovita planina, poznata po…

 • Donacija Karića
  27.04.2023. SaleX

  Donacija Specijalnoj bolnici "Ozren"

    Fondacija Braća Karić jе poznata po svomе aktivnom učеstvu u unaprеđеnju zdravstva i zdravstvеnе zaštitе stanovništva. Od svog osnivanja, Fondacija sе bavi izgradnjom bolnica, donacijom mеdicinskih aparata, kupovinom…

 • Hrastova šuma u Radenkovu
  01.11.2022. Ministartstvo

  Zaštita hrastove šume u Radenkovcu

  Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je zaštitu Spomenika prirode „Hrastova šuma u ​​Radenkovcu“, koji se nalazi na teritoriji opštine Sokobanja. Prema materijalu objavljenom na sajtu Ministarstva, za zaštitu su predložene prirodne…

 • Oštra čuka
  29.10.2022. AleX

  Planina Devica

  Ako posetite Sokobanju, obavezno prošetajte stazama i posetite planinu Devica. Devica je veličanstvena planina. I dok se penjete planinskim stazama, posmatraćete spektakularne pejzaže, pejzaže, karakteristične oblike reljefa, prelepe…