Očaravajuća Planina Ozren: Prirodna Lepota i Kulturno Nasleđe

08.10.2023. 21:24 | Salex | ozren

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Planina Ozren – Prirodni Biser Jugoistočne Srbije

Planina Ozren, smeštena u jugoistočnom delu Srbije, blizu Sokobanje, predstavlja pravu oazu prirodne lepote i kulturnog nasleđa. Ova izuzetno šumovita planina, poznata po svojim klimatskim karakteristikama, privlači kako zaljubljenike u prirodu, tako i avanturiste željne istraživanja.

Planina Ozren: Mesto Zdravlja i Prirodnog Bogatstva

Ozren planina se ponosi svojom visinom, bogatstvom šuma i izvanredno zdravim vazduhom. Zahvaljujući idealnoj nadmorskoj visini, Ozren je domaćin dva specijalizovana lečilišta - jedno za bolesti pluća i drugo za očne probleme. Najviši vrh planine, Leskovik, ponosno se uzdiže na visinu od 1.178 metara.

Osim prirodne lepote, Ozren nudi i mnogo infrastrukturno uređenih izletišta koja su okružena predivnim pejzažima. Izletišta Ozren i Kalinovica su prava oaza za odmor, sa sportskim terenima, drvenim stolovima i klupama, te brojnim ugostiteljskim objektima. Neposredno u blizini se nalazi vodopad Ripaljka, prvi spomenik prirode koji je zaštićen na teritoriji Srbije još od 1948. godine.

Kulturno Nasleđe Planine Ozren

Osim svoje prirodne lepote, Ozren je bogat i kulturnim spomenicima. Srednjovekovna tvrđava Soko Grad, smeštena u neposrednoj blizini Sokobanje, privlači brojne posetioce svojom istorijskom značajnošću. Manastir Jermenčić, koji datira još iz 1392. godine, takođe predstavlja izuzetno važno mesto na Ozrenu. Prema legendi, Jermeni su ga sagradili kao utočište od najezde Turaka.

Neviđene Ljubavne Priče na Ozrenu

Ozren planina je poznata i po svojim legendama. Jedna od njih govori o "kamenu ljubavi", mestu gde su se sastajali i zaljubili hajduk Veljko i njegova Čučuk Stana. Danas, parovi dolaze do ovog kamena kako bi razmenjivali poljupce, verujući da će tako osigurati doživotnu ljubav.

Za Avanturiste i Ljubitelje Prirode

Ozren planina je idealna destinacija za planinare, paraglajdiste i sve one koji žele da pobegnu od ubrzanog gradskog života. Osvajanje vrha Leskovika pruža spektakularan pogled na Sokobanju i okolnu prirodu. Prirodne lepote Ozrena su pravi eliksir za dušu i oči, a brojni tragovi prošlih vremena dodaju jedinstvenu dimenziju ovom mestu.

Zaključak

Planina Ozren je pravo čudo prirode koje nudi bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija. Bez obzira da li tražite zdravlje, avanturu, ili romantični trenutak na "kamenu ljubavi," Ozren planina ima nešto za svakoga. Ovo je mesto gde se prirodna lepota i istorijsko nasleđe stapaju u savršenu harmoniju.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 20.05.2023. Salex

  Uživajte u čarima planine Ozren

  Dobrodošli na planinu Ozren, jednu od najšumovitijih planina u Srbiji i poznato klimatsko lečilište. Smestila se u jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca, nedaleko od Sokobanje, svega 5 kilometara udaljene, gde se na…

 • Donacija Karića
  27.04.2023. SaleX

  Donacija Specijalnoj bolnici "Ozren"

    Fondacija Braća Karić jе poznata po svomе aktivnom učеstvu u unaprеđеnju zdravstva i zdravstvеnе zaštitе stanovništva. Od svog osnivanja, Fondacija sе bavi izgradnjom bolnica, donacijom mеdicinskih aparata, kupovinom…

 • Izvor manastir Jermenčić
  25.10.2022. Ozren

  Prirodna čuda na Ozrenu su izvor Hajduk Veljka i vodopad Ripaljka

  Ivo Andric, naš jedini nobelovac, pažljivo biranim rečima pisao o ovom kraju. Planina Ozren , koja se pored Goča svrstava u jednu od najšumovitijih planina u Srbiji, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u blizini Aleksinca i…

 • Capljinac
  03.08.2020. Stefan Sofronijević

  Sokobanjska Devica

  Dobro ste videli – Sokobanja ima svoju Devicu i visoka je čak 1.186 metara. No, nemojte da vas to obeshrabri, jer Devica je vrlo pitoma, nežna i po mnogo čemu posebna. Svi su čuli za Ozren, ali ona nije Devica, a Devica je lepa i…