Planina Devica

29.10.2022. 12:08 | AleX | devica, planina, oštra, čuka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Ako posetite Sokobanju, obavezno prošetajte stazama i posetite planinu Devica. Devica je veličanstvena planina. I dok se penjete planinskim stazama, posmatraćete spektakularne pejzaže, pejzaže, karakteristične oblike reljefa, prelepe šumske vidikovce i putokaze i staze koje vode do vrha Device. Oštra čuka je jedan od vrhova Device. Vrh Oštra čuka se može videti iz bilo kog pravca. Ima karakterističan izgled, po čemu je i dobio ime. Čini se da je Oštra čuka odvojena od drugih padina Device.

Oštra čuka, Devica

Planina Devica je manje poznata planina u istočnoj Srbiji. Nazvana je po Bogorodici, Presvetoj Bogorodici. Planina Devica se nalazi u blizini Sokobanje i pruža se ka Knjaževcu i Svrljigu. Ozrenske livade odvajaju ga od Ozrena geološkim rovom.

Prateći putokaz ide definisana trasa koja ide do Oštre čuke kod izvora Šopur. Postoje uspostavljene rute koje od Sokobanje idu preko Ozrenskih livada do izvora Šopur, a zatim markiranom stazom do samog vrha. Jedna staza koja vodi od Lepterije i Golemog kamena do Oštre čuke i Čapljinca... svuda su putokazi, samo obeležene staze.

Osvajanje visokih vrhova je pre svega zadatak. Korak po korak, stižete do vrha, a pogled sa vrha je neverovatan. Sa Oštre čuke se vide susedne planine. Na istočnoj strani se vidi piramida Rtnja, a u daljini vrhovi Maganik i Kučaj. Sa zapadne strane, kada je vedro vreme, pogled seže do vrha Jastrepca, a na jugu do Svrljiških planina. Sokobanjski basen vidimo kao na dlanu.

Oštra ćuka je visoka 1070 metara. Nalazi se u ataru sela Jezera. Planina Devica je karpatsko-balkanski masiv. Ima masivne naslage krečnjaka koji datiraju iz perioda jure. Škrape, vrtače, uvale i pećine su primeri kraškog reljefa.

U blizini se nalaze Vlasina i Kalinovica. Osim Etno parka Kalinovica, ovde nema restorana, hotela, zgrada... samo priroda i vi. Na ovakvim mestima čovek postaje jedno sa prirodom i priroda postaje jedno sa njim.

 


Toplička buna

Ovi pejzaži nisu samo prikazani i pisani u memoarima i putopisima namernih putnika. Pominju se i u srpskim istorijskim knjigama. U Topličkom ustanku ustaničke čete su bile sakrivene u dubokim šumama Ozrena i Device. Ustaničke čete su krenule u ovaj kraj iz Topličkog i Jablaničkog okruga, preko Sićevačke klisure i Svrličkih planina, a njihove vođe su organizovale ustanak protiv bugarske okupacije. Vojvoda Milan Deanski je organizovao antibugarski otpor. Od Bugarske su oslobođena sela Jezero, Prekonozi, Stanci, Radenkovac, Velepolje.. navode se kao sabirni i organizacioni punktovi komitskih četa.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Oštra čuka
  24.08.2018. Planinari

  PD „Oštra čuka” organizuje VIII tradicionalnu akciju 22. septembra

    U subotu, 22. septembra 2018. godine, održaće se tradicionalna planinarska akcija koja je sada organizovana na južnoj strani planine Device. Ova popularna akcija koja se organizuje od 2011. godine je tradicionalna akcija Planinarskog…

 • 20.05.2023. Salex

  Uživajte u čarima planine Ozren

  Dobrodošli na planinu Ozren, jednu od najšumovitijih planina u Srbiji i poznato klimatsko lečilište. Smestila se u jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca, nedaleko od Sokobanje, svega 5 kilometara udaljene, gde se na…

 • Planina Rtanj
  27.10.2022. TanjR

  Ko uživa u izazovu, trebalo bi da poseti „mistični“ Rtanj

  Vrh Šiljak je na misterioznoj planini Rtanj koja se može videti praktično iz cele središnje Srbije. Kada je vidljivost dobra, sa vrha možete videti kako vrh Šiljak prkosi svom okruženju. Izazovno je sumirati sve kvalitete…

 • Capljinac
  03.08.2020. Stefan Sofronijević

  Sokobanjska Devica

  Dobro ste videli – Sokobanja ima svoju Devicu i visoka je čak 1.186 metara. No, nemojte da vas to obeshrabri, jer Devica je vrlo pitoma, nežna i po mnogo čemu posebna. Svi su čuli za Ozren, ali ona nije Devica, a Devica je lepa i…