Suvenir za promociju Sokobanje

23.06.2018. 22:43 | SŠ BN | srednjaškola, promocija, suvenir, djaci, skola, preduzetnistvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Suvenir Sokobanje

 

"Dani učeničkog preduzetništva Sokobanja 2018" je manifestacija koju organizuje Pravno-poslovna škola iz Niša i srednja škola “Branislav Nušić iz Sokobanje. Radi se o međunarodnom takmičenju učenika srednjih škola na temu “Suvenir za promociju Sokobanje”.

Ovo međunarodno takmičenje otvorio je predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić, istakavši svoju nadu da će učesnici takmičenja prikazati svoje znanje na najadekvatniji način i da će uz pomoć mašte doći do ideje kako bi trebao da izgleda najbolji sokobanjski suvenir.

Iz naše zemlje pristiglo je ukupno 64 rada dok je njih 10 ušlo u uži izbor. Uslediće ocenjivanje radova kojim će se odrediti najbolji radovi dok će prve tri ekipe koje su se pokazale najuspešnijima biti nagrađene.

Da li će se ove godine doći do idejnog rešenja za jedinstven i prepoznatljiv suvenir Sokobanje, koji još ne postoji, pokazaće ishod ove manifestacije koja se organizuje drugu godinu zaredom.
 

suvenir sokobanje


Sokobanja ima dugu tradiciju organizovanja učeničkih dešavanja jer je upravo ovde osnovana prva učenička zadruga na Balkanu u prvoj polovini XIX veka.

Zamisao je potekla od Mihaila Jovanovića, prvog srpskog mitropolita, koji je nameravao da pokrene projekat kojim bi angažujući učenike, na način koji je edukativan i zabavan, uticao i na to da se materijalno unapredi njihovo obrazovanje.

Osnovao je prvu učeničku zadrugu na Balkanu i animirao ih da pokrenu projekat uzgoja svilenih buba. Za njihov uzgoj, bilo je neophodno obezbediti im hranu a to je lišće duda, zbog čega se najpre krenulo sa sadnicama ovog drveta.

Ostala su stoletna stabla duda, u okrugu osnovne škole u Sokobanji, kao svedoci tih davnih dešavanja. Ideja vodilja je bila da se od čaura svilenih buba, dobije sirova svila, čija vrednost je i tada bila velika i na taj način njenom distribucijom obezbede finansije neophodne za školovanje sokobanjskih đaka.

Kako se izgled Sokobanje menjao u zavisnosti od trenutnih urbanističkih planova, većina ovih stabala je posečena, mada je ostalo nekoliko njih da nas podsećaju na začetke učeničkog zadrugarstva i proizvodnje svile.

U današnje vreme tradiciju je oživela manifestacija “Suvenir za promociju Sokobanje” na komjoj je, u konkurenciji od 64 tima iz svih škola u Srbiji, izabrano 13 timova koji će predstaviti svoja idejna rešenja na završnoj manifestaciji u Sokobanji.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Međunarodni dani učeničkog preduzetništva
  18.04.2019. Škola

  Konkurs za srednjoškolce koji žele da promovišu Sokobanju

  Od 17. do 19. maja u Sokobanji će se održati Međunarodni dani učeničkog preduzetništva . Učenici srednjih škola iz Srbije koji žele da učestvuju mogu se prijaviti do 17. aprila Da bi ste učestvovali na ovoj manifestaciji,…

 • Škola Sokobanja
  18.02.2019. M

  Produžen zimski raspust

  Ministarstvo zdravlja preporučilo je da se zbog virusa gripa, zimski školski raspust produži još za nedelju dana. Ovu preporuku je usvojila i lokalna samouprava Opštine Sokobanja, tako da će đaci Osnovne škole…

 • Srednja skola
  15.11.2018. Škola

  Poslovni izazov

  Srednja škola "Branislav Nušić" iz Sokobanje je učestvovala na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama "Poslovni izazov" , koje je održano juče u Zaječaru. Školu…

 • 25.10.2009.

  Srednja škola raspisuje konkurs

  Srednja škola "Branislav Nušić" iz Sokobanje raspisuje konkurs za nastavnike više predmeta: Nastavnik srpskog jezika i književnosti, ekonomske grupe predmeta, kuvarstva, higijene i fizike. Konkurs važi od Važi…