Porodično blago Didića - Mali arhiv srpske istorije

06.06.2023. 14:29 | Salex | istorija, didić, ljuba

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Ljuba Didić

Dobrodošli u mali arhiv srpske istorije - porodično blago Didića, koje otkriva fascinantne detalje iz prošlosti Sokobanje. Ova dragocena zbirka fotografija i dokumenata iz vremena Kraljevine Jugoslavije za vreme vladavine kralja Petra I Karađorđevića čuva uspomenu na Petra Didića, čuvenog sokobanjskog trgovca i narodnog poslanika. Upoznajte priču o ovom značajnom pretku i njegovoj bliskoj vezi sa srpskim vladarom.

Petar Didić, unuk Petra Didića, deli sa nama posebne uspomene na vreme koje je njegov deda proveo u društvu kralja Petra I Karađorđevića. Kada je kralj dolazio u Sokobanju, nikada nije odsedao u hotelu, već je uvek boravio u kući Didića. Kako bi ispunio njegove želje, Petar Didićeva baba je pripremala njegovu omiljenu gibanicu. Ova bliska veza između kralja i Didića dovela je do toga da je deo kraljevog imanja na Vrelu prenet na Petra Didića. U to vreme, Sokobanja je bila prepuna kraljevskih tragova, a deda Didić je brinuo o imanju i sve prihode je prenosio direktno kralju.

Petar Didić nam otkriva da je njegov deda često posećivao Beli dvor i da je čuvao pozivnice za prijeme i balove, kao i člansku kartu kraljevskog dvora iz 1910. godine. Uočljiva je bliskost između kralja Petra i Petra Didića kroz razmenu pisama, gde je kralj počeo da piše "Dragi, Pero" na svim pozivnicama za dvor. Petar Didić takođe pokazuje brojne fotografije sa krunisanja kralja Petra I Karađorđevića, ali i sa njegove sahrane, na kojoj je prisustvovao i njegov deda.

Pored fotografija, u arhivi se čuva i dedin pasoš iz 1899. godine. Ovaj pasoš je poseban jer je iz tog perioda izdatao samo dva pasoša u aleskinačkom okrugu, a jedan od njih je pripadao Petru Didiću. Na interesantan način, pasoš je bio bez fotografije, već je opisivao detaljno izgled vlasnika. Petar Didićev unuk takođe deli priče koje je čuo od svoje bake o dedi kao humanitarcu koji je uvek bio spreman da pomogne narodu. Dedićeva porodica je posedovala vodenicu i strugaru, pružajući pomoć ljudima u obliku drva za ogrev. Nažalost, za vreme dolaska partizana, ove imovine je uništena.

Nažalost, život Petra Didića nije imao srećan završetak. Nakon što je 1947. godine država oduzela njegovih deset hektara zemlje koju je kupio zlatnicima, Didić je došao kući i sa tugom u srcu rekao svojoj baki: "Jaoj, Daro, srce", a sledećeg dana preminuo je. Njegova zemlja je podeljena drugima koji su je brzo prodali i profitirali, a Didić je ostao bez svoje vredne imovine.

U srpskoj istoriji, Didići su ostavili još jedan značajan trag. Ljuba Didić, brat trgovca Petra Didića, bio je vođa Timočke bune 1883. godine. Kuća u kojoj se rodio Ljuba Didić i kesten koji je posadio i danas su prisutni u Sokobanji. Svaki turista koji poseti banju pita koliko je staro to drvo i ko ga je posadio. Nažalost, uprkos važnosti ovog nasleđa, lokalna opština nije pokazala interes da postavi odgovarajuće obeležje. Srećom, Arhiv grada Niša prepoznao je vrednost ovih artefakata i zabeležio ih u knjizi "Peščanik".

Ovo malo porodično blago nije samo priča o Didićima, već i deo šire slike srpske istorije. Sačuvane fotografije, dokumenta i priče svedoče o životu u Sokobanji krajem 19. i početkom 20. veka. One nam pružaju uvid u bliskost između Petra Didića i kralja Petra I Karađorđevića, kao i u svakodnevni život i događaje koji su oblikovali Sokobanju tog vremena.

Kao starija ćerka Petrove porodice, čast mi je i odgovornost da nastavim brigu o ovom vrednom nasleđu. Ova zbirka će ostati dostupna za dalje istraživanje i upoznavanje sa bogatom prošlošću Sokobanje.

Pozivamo vas da posetite Sokobanju i upoznate se sa ovim malim arhivom srpske istorije. Otkrijte priče koje se kriju iza svake fotografije i dokumenata, istražite bliskost između Petra Didić i kralja Petra I Karađorđevića, i dublje uronite u bogatu istoriju ovog prelepog regiona. Sokobanja nije samo poznata po svojim termalnim izvorima i netaknutoj prirodi, već sada možete dobiti i uvid u njenu kulturnu baštinu kroz ovo porodično blago.

Iako lokalna opština još uvek nije prepoznala značaj ovog nasleđa i njegov potencijal za turizam, niti je podržala naš projekat koji se time bavi, nada se polaže u institucije poput Arhiva grada Niša koje su prepoznale vrednost ove zbirke i dokumentovali je u knjizi. Možda će ova pažnja privući više interesovanja i podstaknuti lokalne vlasti da preduzmu korake ka zaštiti i promociji ove dragocenosti.

Putovanje kroz vreme uz pomoć porodičnog blaga Didića pruža nam jedinstvenu priliku da bolje razumemo prošlost Sokobanje i njene veze sa velikanima srpske istorije. Neka ove priče ohrabre nove generacije da čuvaju i neguju svoje porodično nasleđe, jer u njemu se krije deo bogate istorije naše zemlje.

Ako ste zaljubljenik u istoriju, ili jednostavno želite da se dublje upoznate sa Sokobanjom i njenoj prošlosti, ne propustite priliku da posetite ovo malo arhivsko blago. Istražite priče, divite se fotografijama i otkrijte tajne koje su ovi dokumenti čuvali sve ove godine.

Sokobanja je više od samo lepog mesta za odmor. Ona je isprepletena sa srpskom istorijom i bogatom kulturom. Zahvaljujući porodičnom blagu Didića, imamo priliku da se zaronimo u prošlost i otkrijemo neispričane priče koje čekaju da budu otkrivene.

Dođite u Sokobanju i prepustite se putovanju kroz vreme, jer u njenim ulicama, zelenim prostranstvima i ovom porodičnom arhivu leži deo srpske istorije koji čeka da bude otkriven.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 04.06.2023. Salex

  Tajanstvena priča koja leži u srcu Sokobanje

  Dok prolazite kroz sokobanjske ulice, možda ne biste ni pomislili da se iza svakog kamena i drveta krije bogata istorija. Međutim, u samom centru grada postoji jedno mesto koje svedoči o prošlim vremenima - Sokograd. Ova tvrđava,…

 • Feliks Kanic o Sokobanji
  30.10.2022. Felix Kanic

  Feliks Kanic o Sokobanji

  Feliks Kanic je bio austrougarski putopisac, arheolog i etnolog koji je važio za jednog od najupućenijih u jugoistočnu Evropu. Bio je kraljevski mađarski savetnik i vitez austrijskog Ordena Franje Josifa, dobitnik medalje za nauku i…

 • Momografija Sokobanje
  25.03.2008.

  Monografija Sokobanje

  Danas će biti promovisana knjiga „Sokobanja 1837–2007." u Etnografskom muzeju u Beogradu. Promociji će pored autora, Ljiljane Nikolić i prof.dr. Stevana Stankovića prisustvovati i predstavnici opštine Sokobanja,…