Tajanstvena priča koja leži u srcu Sokobanje

04.06.2023. 08:55 | Salex | sokograd, istorija, legenda

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Dok prolazite kroz sokobanjske ulice, možda ne biste ni pomislili da se iza svakog kamena i drveta krije bogata istorija. Međutim, u samom centru grada postoji jedno mesto koje svedoči o prošlim vremenima - Sokograd. Ova tvrđava, nekada poznata kao Sokolac, Sokolica i Sokolnik, predstavlja bastion rimskog doba i ima zanimljivu priču koja se prenosi s kolena na koleno.

Nastao je u periodu Justinijana I, sa svrhom da odbrani rimsku teritoriju od invazija Avara i Slovena u periodu od 5. do 6. veka. Ipak, tokom vremena, Sokograd je pretrpeo razna razaranja i obnove. Prvi put je bio razoren tokom vladavine Stevana Nemanje, u okviru kampanje protiv bogumila. Međutim, XIV vek je doneo novo poglavlje u istoriji Sokograda kada je na njegovim temeljima izgrađena nova tvrđava koja, nažalost, nije dugo opstala. Iako je obnovljen, Sokograd je ostao deo srednjovekovne Srbije sve do 1413. godine, kada je bio konačno razoren od strane Musa Kesedžije, sina Bajazita.

No, Sokobanja ne odiše samo istorijom i utvrđenjem. Ova prelepa banja ima i svoju neobičnu legendu koja se prenosi kroz generacije, priču o nastanku samog grada i moći njegove mineralne vode. Po legendi, u davna vremena, gospodar Sokograda je jahao kotlinom kada je iznenada zadesila strašna oluja. Munja je s Oštre Čuke sijevnula, grom je grunuo, a zemlja se zatresla. Uplašeni konj je poskočio, a gospodar je pao s njega, gubeći svest.

Kada se konačno povratio, gospodar je osetio kako su mu sve kosti slomljene, a nije mogao da se osloni na noge. Ležeći bespomoćno i čekajući smrt, iznenada je čuo zvuk ključanja vode. Polako se pridižući, ugledao je sokola sa slomljenim krilom kako prilazi izvoru. Sokol je uronio krilo u vodu, a zatim je čudo usledilo - njegovo krilo se iznenada zacelilo. Gospodar je bio zadivljen i odlučio je da i sam potraži lekovitu moć ovog izvora. Stavio je desnu ruku u vodu i osetio kako snaga preplavljuje njegovo telo.

Kada je gospodar Soko-grada video ovo iznenađujuće isceljenje, obuzela ga je radost i zahvalnost. U odelu gospodskom, hrabro se okupao u čudesnom izvoru i odmah osetio kako ozdravlja. Njegova snaga se vratila, a on je sada bio spreman da se vrati u svoj tvrdi grad.

Oduševljen ovim čudesnim iskustvom, gospodar Soko-grada je odmah naredio da se podigne kuća iznad izvora. Vest o ovoj izlečujućoj vodi brzo se pronela na sve četiri strane sveta. Ljudi su dolazili sa svih strana, čak i oni koji su bili najteže bolesni, u potrazi za lekom koji pruža izvor iz Sokobanje.

Mnogi su pronašli spas i ozdravili zahvaljujući vodi u kotlini između Ozrena i Rtnja. Neki od njih su čak odlučili da tu izgrade svoje domove, privučeni ne samo isceliteljskom snagom vode, već i lepotom prirode koja okružuje Sokobanju.

I tako, Sokobanja je dobila ime po Sokogradu, ali je postala poznata i kao mesto gde se priča legenda o sokolu čija je snaga obnovljena upravo u ovom blistavom izvoru. Danas, ova banja nastavlja da privlači posetioce svojim prirodnim lepotama, lekovitom vodom, spa centrima i brojnim aktivnostima na otvorenom.

sokograd kod sokobanje

Posetite Sokobanju i istražite njene tajne, šetajući kroz ulice koje nose dah prošlih vremena. Uronite u izvor isceljenja i osetite njegovu blagotvornu snagu na sopstvenom telu. Prepustite se netaknutoj prirodi, prošetajte obližnjim planinama i uživajte u miru i tišini koju Sokobanja pruža.

Neka vas ova priča o legendarnom Sokogradu i isceliteljskoj vodi inspiriše da se prepustite čarima Sokobanje i otkrijete svoje sopstveno isceljenje i obnovu u ovom prelepom kutku prirode.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Legenda o Sokogradu
  20.06.2023. Salex

  Soko Grad: Legende hrabrosti, ljubavi i čudesnih isceljenja

  U zemlji Soko Grada, gde su se ispreplitali stari zidovi i tajanstvene priče, postojala su tri predivne legende koje su kroz vekove prenošene s kolena na koleno. Prva legenda bila je o nesrećnoj ljubavi srpskih Romea i Julije. U srcu…

 • Ljuba Didić
  06.06.2023. Salex

  Porodično blago Didića - Mali arhiv srpske istorije

  Dobrodošli u mali arhiv srpske istorije - porodično blago Didića, koje otkriva fascinantne detalje iz prošlosti Sokobanje. Ova dragocena zbirka fotografija i dokumenata iz vremena Kraljevine Jugoslavije za vreme vladavine kralja…

 • Sokograd
  03.06.2023. Salex

  Otkrijte mističan svet Sokobanje: Soko Grad

  Dobrodošli u drevno utvrđenje ovenčano mistikom i bajkovitom istorijom - Soko Grad. Smestivši se na nepristupačnoj steni i u vrletnom krajoliku, ova ruševina je prava inkarnacija mirisa starih vremena, prepleta priča i…

 • Feliks Kanic o Sokobanji
  30.10.2022. Felix Kanic

  Feliks Kanic o Sokobanji

  Feliks Kanic je bio austrougarski putopisac, arheolog i etnolog koji je važio za jednog od najupućenijih u jugoistočnu Evropu. Bio je kraljevski mađarski savetnik i vitez austrijskog Ordena Franje Josifa, dobitnik medalje za nauku i…