Državno prvenstvo u sportskom penjanju u Sokobanji

23.07.2020. 10:02 | Stefan Sofronijević | vrmdža, penjanje, sportsko, stena

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara


Planinarski savez Srbije i Planinarski klub Paek iz Niša organizovali su u selu Vrmdža kod Sokobanje državno prvenstvo u penjanju u disciplini „bolder“.

Stenoviti predeli Vrmdže idealni su za one prave avanturiste, ili pak posmatrače. U ovom nimalo jednostavnom sportu takmičilo se dvadeset planinara iz cele Srbije, penjući se stenama visine do šest metara.

Jedna od takmičarki iz Subotice, Nora Bogner, kaže da ipak nije sve samo u takmičenju, već i u lepom, prijatnom društvu, ali i prelepim prirodnim okruženjem.

Drugi takmičar, Luka Peruničić iz Beograda, pak, govori o težini ovog zahtevnog sporta, a konkretno o težini discipline „bolder“.

Ono što je interesantno, a ujedno i opasno za slobodno penjanje je to što se ne koriste pomagala poput kanapa i kaiševa, pa stoga penjač nema nikakvo osiguranje. Jedina zaštita su strunjače postavljene podno stene, u slučaju pada penjača.
Sportsko penjanje se smatra jednim od najtežih i najopasnijih sportova, a zahteva ozbiljnu psihofizičku spremu. Takmičari se pripremaju za državno prvenstvo tokom cele godine.

U selu Vrmdža kod Sokobanje postoji čak 115 uređenih penjačkih putanja na stenama, a zbog specifičnog oblika stena, planinari ovaj predeo nazivaju „Srpskim meteorima“.

Naravno, ovo neobično područje nije ograničeno samo na planinare, već može doći svako ko je dovoljno radoznao da svojim očima vidi ovu stenovitu umetnost.

  Autor: Stefan Sofronijević, Foto: Saša Djordjevic - Anadolu Agency, Video: RTS

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Stena za penjanje
  07.08.2018. Vrmdža

  Ogromna posećenost prvog Penjačkog festivala u Vrmdži

  U neposrednoj blizini Sokobanje, ovog vikenda organizovan je prvi „Penjački festival Vrmdža 2018“. Ovaj događaj premašio je sve rekorde posećenosti sportsko-penjačkih manifestacija u našoj zemlji. Ideja o…

 • 26.07.2018. Vrmdža

  Penjački festival Vrmdža 2018.

  Pozivamo sve zainteresovane penjače da 4. avgusta dođu i učestvuju u penjačkom festivalu u Vrmdži 2018. Dođite da proverimo stare i ocenimo nove smerove! Na raspolaganju je 45 smerova za penjanje (21 stari od kojih 6 još uvek nisu…

 • vrmdža
  05.06.2023. Salex

  VRMDŽA: Mesto koje oduzima dah

  Nekoliko kilometara udaljeno od Sokobanje, na obroncima Rtnja, nalazi se selo VRMDŽA. VRMDŽA je jedno od najposjećenijih sela u okolini, koje zrači posebnom magijom. Iako su i druga sela u Srbiji okružena prelepim pejzažima, nešto je…

 • vrmdzanski grad
  04.05.2023. Salex

  Vrmdža - Impozantni ostaci nekadašnje tvrđave na padinama Rtnja

  U podnožju planine Rtnja, u selu Vrmdža, nalazi se impozantna stena sa ostacima nekadašnje tvrđave, poznate kao Vrmdža, ali i kao Latinski grad. Nalazi se na gotovo jednakoj udaljenosti od obližnjih utvrđenja Sokograda i Bovna, te je…