Dobra 2018. obavezuje na bolju 2019. godinu

30.12.2018. 11:24 | M | opstina, isidor, krstić

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
isidor krstić

Godina na izmaku, 2018. je nesumnjivo jedna od najuspešnijih godina na polju turizma za Sokobanju u intervju za Danas je izjavio Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

2018. godina ostaće upamćena jer se Sokobanja plasirala u prvih pet turističkih destinacija u Srbiji. Ovaj veliki uspeh, obavezuje nas da u Novu godinu uđemo sa još većim optimizmom i pozitivnom energijom i da uložimo još više truda i rada na poboljšanju turističke ponude u predstojećoj godini. Predsednik opštine Isidor Krstić kaže da će Sokobanja u Novu 2019. godinu ući velikim koracima. U narednoj godini očekuje se završetak radova na letnjoj pozornici "Vrelo". Ova pozornica će biti najveća letnja pozornica u Srbiji i njena izgradnja realizuje se zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Javnog preduzeća Srbijavode pokrenuta je i komasacija od Sokobanje do Bovanskog jezera duž korita reke Moravice na površini od 1000 hektara sa ciljem da se uredi korito reke i naprave bickilističke i pešačke staze celom dužinom toka reka. U planu je i urđenje keja reke Moravice kroz Sokobanju i izgradnja biciklističkih staza i uređenje  zelenih površina pored keja. Takođe je u planu i izgradnja hotela pored samog keja. Takođe je u planu i rekonstrukcija komunalne infrastrukture i rešavanje problema sa vodosnabdevanjem, kao i rekonstrukcija ulica i uređenje trotoara i izletišta.

Pored ovih investicija, brinemo i o razvoju sela jer opština Sokobanja je jedna od retkih u opština u Srbiji koja ima konkurs za finansiranje mesnih zajednica. Cilj ovog konkursa je da pokrene ljude u okolnim selima da sami odluče sta im je najpotrbnije da urade u svom selu. U poslednje tri godine u selima su na ovaj način sređena dva dečija igrališta, uređena su dva turistička lokaliteta koja su veoma zanimljiva turistima, finansirane su dve kulturne manifestacije koje su imale međunarodni karakter i započeto je rešavanje vodosnabdevanja u jednom selu. O ovim investicijama su odlučivali stanovnici tih sela.

Što se tiče budžeta opštine Sokobanja za 2018. i 2019. godinu Opština je sprovela participativno budžetiranje, uputila je javni poziv građanima da učestvuju u kreiranju budžeta i da daju svoje predloge i sugestije kako bi ovaj program bio kvalitetniji i efikasniji. Svaki predlog je od velikog značaja, od onih najmanjih predloga za neke manje projekte pa do predloga projekata koji su od strateškog interesa. Projekat "Stazama Ive Andrića" predložen je 2018. godine i iste je godine realizovan preko Turističke agencije Sokobanja, cilj projekta je bio unapređenje turističke signalizacije u Sokobanji.

Zahvaljujući svom geografskom položaju i činjenici da je jedno od najstarijih turističkih mesta, budućnost Sokobanje bazira se na razvoju turizma i poljoprivrede, koji su dve vodeće privredne grane. Lokalna samouprava sufinansira nekoliko aktivnih udruženja građana koja se bave očuvanjem turističke tradicije. Strategija održivog razvoja predviđa veliki broj mera kojima je cilj jačanje osetljivih kategorija stanovništva  u vidu pomoći za samostalno pokretanje biznisa i u vidu podrške za osnivanje preduzeća, zadruge i sl. Stanovnicima okolnih sela, opština Sokobanja omogućuje besplatan prevoz. Takođe daje finansijsku pomoć roditeljima koji su dobili bebu. 2018. godine najvažniji projekat bio je "Podrška za budućnost" koji je realizovan u saradnji sa nemačkom vladinom organizacijom GIZ i ovim projektom pružena je podrška osetljivim kategorijama stanovništva, ženama na selu, nezaposlenim ljudima do 25 godina i pripadnicima Romske populacije na teritoriji cele opštine.

Predsednik opštine Isidor Krstić  takođe kaže i da je Sokobanja mesto kojoj je priroda sve dala. Ulaže se u očuvanju i uređenju izletišta u Sokobanji i njenoj okolini kako bi svi uživali u blagodetima koje je priroda podarila. Vodi se računa da se prirodna ravnoteža ne naruši i da prirodna sredina ostane sačuvana i za buduće generacije. U narednoj godini rešavaće se problemi sa divljom gradnjom u prirodi i sa bacanjem smeća i otpada nesavesnih građanja u prirodnom okruženju.

Opština Sokobanja godinama je suočena sa problemom sakupljanja i odlaganja otpada. Ovaj problem se mora rešavati postepeno, uspostavljanjem regionalnog sistema upravljanja otpadom i proširenjem sakupljanja i odvoženja otpada u svim mesnim zajednicama.

Isidor Krstić kaže i da je Sokobanja naviknuta na saradnju i otvorenost u regionu i šire. Sokobanja je poznata turistička destinacija koju posećuju ljudi iz svih krajeva Srbije a dolaze i turisti iz inostranstva. S obzirom da se Sokobanja nalazi u istočnoj Srbiji, ima mogućnost da učestvuje u programu Bugarska-Srbija i do sada je bila uspešna u ovom programu i dobijanju EU sredstava. Preko ovog programa izgrađeni su sportski tereni na Podini, a pomoću ovog programa započeto je i renoviranje letnje pozornice "Vrelo" uz dodatnu pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Sokobanja ima saradnju i sa opštinama iz Slovenije, Grčke, Mađarske i sa nekim opštinama iz ovih zemalja se i pobratimila.

U Sokobanji se radi i na poboljšanju uslova kretanja ljudima sa invaliditetom. Prioritet je da se uradi prilaz za lica sa invaliditetom u zgradi Doma zdravlja, Organizaciji penzionera, PIO fondu i zgradi Specijalne bolnice. Trenutno se renovira park "Banjica" i u njemu će biti izgrađene staze koje su prilagođene za kretanje lica sa invaliditetom.

Po pitanju infrastrukture u Sokobanji u 2018. je dosta urađeno, ali nas u Novoj 2019. čeka dosta posla. Radi se na rešavanju problema sa vodosnabdevanjem. Biće rekonstruisana fabrika vode  Carina i 2,7 km vodovodne mreže. EUPRO program uložiće 850000 evra za ovu invensticiju. Osim vodosnabdevanja, bitna je i putna infrastruktura, za održavanje puteva i ulica biće dodeljeno oko 60 000 000 dinara.

Pored svih ovih invensticija ipak je najveći prioritet da gost koji posti Sokobanju bude zadovoljan. Najbolja reklama za Sokobanju su reči hvale zadovoljnih gostiju kaže predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate