Vrmdžanski sokovi i džemovi

08.12.2018. 21:45 | M | vrmdža, vrmdžansko, sok, džem

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
džemovi i sokovi iz vrmdže


Vrmdža, selo udaljeno svega desetak kilometara od Sokobanje poznato je po netaknutoj prirodi koja ga okružuje i proizvodnji zdrave hrane. U Vrmdži i njenoj okolini mogu se naći neprskane maline, kupine, jagode domaće i šumske, trnjine, zova, plodovi drena. Od ovog zdravog voća, žene iz Uruženja "Vrmdža domaća radinost" spremaju prirodne sokove, džemove, slatka od domaćeg i šumskog voća, a prava poslastica je slatko od šumskog voća.

Sestre iz Vrmdže,  Marina Todosijević i Nena Marković  nekoliko godina unazad od ovog voća prave razne slatke specijalitete. Marina i Nena prave koncetrovane i pasterizovane sokove, tj. sirup za sokove od kupine, maline, višnje i raznoraznog šumskog voća. Poznato je i slatko koje prave ove dve sestre, slatko od malina, kupina, šljiva, šumskih jagoda...Ove godine napravile su i džem od trnjina i drenjina koje su veoma bogate vitaminom C. Svi proizvodi koje su Marina i Nena spremile su od prirodnih sastojaka, bez ikakvih drugih dodataka i imaju specifičan i originalni ukus.

"Vrmdža domaća radinost" ima svoj princip, a to je da se svi proizvodi koji ovde nastaju spremaju isključivo od voća koje je ubrano u samom selu ili u okolnim šumama, voće iz drugih sela, ili voće kupljeno na pijaci ne dolazi u obzir. Koristi se isključivo voće iz Vrmdže.

Marina i Nena su recept za spremanje ovih poslastica dobile od svoje majke, a pre nego što su počele da spremaju ove slatke poslastice, oko svoje kuće su posadile višnje i maline. Džem, slatko ili sok koji one proizvedu sadrže samo prirodne sastojke bez ikakvih adetiva, konzervansa ili veštačkih boja, sve je prirodno.

Njihov rad zavisi od toga kada koje voće stiže za berbu, u suštini posla ima tokom cele godine.

U proleće prvo procveta zova i počinje se sa pravljenjem soka, a nastavlja sa pravljenjem slatka i džema od malina koje su posadile u svom dvorištu i koje rađaju tokom cele godine.

Ovi proizvodi nastaju u letnjoj kuhinji i spremaju se isključivo na šporetu na drva.

Jedini sastojak osim voća koji se koristi prilikom spremanja ovih poslastica je šećer. Zahvaljujući šećeru, ove poslastice mogu da stoje i više od godinu dana.

U ovm poslu su uključeni svi. Muževi obrađuju zemlju i beru plodove, sestre kuvaju, a pomažu i deca.

Ove poslastice Marina i Nena spremaju proteklih 20 godina, pre njij to je radila njihova majka. U njihovom frižideru mogu se pronaći samo njihovi proizvodi. U novoj godini sestre žele da se oprobaju i u spremanju nekih novih džemova koje do sada nisu pravile, džem od maline i višanja.

Udruženje "Vrmdža domaća radinost" ima 13 članova. To su žene koje uglavnom proizvode domaći džem, slatko i sokove i svi sastojci su iz vrmdžanskog kraja. Proizvodi ovog Udruženja izlagani su na manifestacijama u Knjaževcu, Sokobanji, u podnožju Rtnja i na filmskom i penjačkom festivalu u Vrmdži. Takođe imaju i facebook stranicu gde svaka domaćica može da postavi svoj recept i svoj proizvod.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • vrmdza
  03.02.2019. M

  Selo Vrmdža, izvor zdravlja i lepote

  Netaknuta priroda, čist planinski vazduh, čista izvorska voda, zdrava domaća hrana, istorija i tradicija su pravo bogatstvo koje imaju sokobanjska sela. Zahvaljujući ovim atributima, poslednjih godina je primetan i razvoj seoskog turizma u…

 • selo vrmdža
  05.12.2018. M

  Upoznajte Vrmdžu

  Selo Vrmdža nalazi se u blizini Sokobanje, udaljeno je nepunih deset kilometara od ove poznate banje i broji 155 domaćinstva. U ovom selu, trenutno živi oko 500 stanovnika i bave se poljoprivredom i seoskom turizmom. Iako se poslednjih godina…

 • Vrmdža
  23.11.2018. Vrmdža

  Atraktivan turistički potencijal Vrmdže

  Ivana Mišković profesorka na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i jedna od osnivača sajta Bookiraj.com prilikom poslednje posete Rural HUB Vrmdža rekla je da je Vrmdža postala veoma atraktivna destinacija za turiste i da Vrmdža…

 • Vrmdzansko jezero
  16.11.2018. Miljan

  Vrmdžansko jezero kod Sokobanje

  U blizini Sokobanje nalazi se selo Vrmdža , ovo selo je poslednjih godina postalo poznato javnosti po tome sto se u njemu doseljuju porodice iz Srbije i inostranstva. Ovo selo je takođe poznato i po prelepoj prirodi ali po po predivnom…