Selo Vrmdža, izvor zdravlja i lepote

03.02.2019. 21:55 | M | vrmdža, vrmdžansko

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
vrmdza

Netaknuta priroda, čist planinski vazduh, čista izvorska voda, zdrava domaća hrana, istorija i tradicija su pravo bogatstvo koje imaju sokobanjska sela. Zahvaljujući ovim atributima, poslednjih godina je primetan i razvoj seoskog turizma u selima koja okružuju Sokobanju. U nekoliko okolnih sela sve je više domaćinstva koja se  odlučuju za bavljenje seoskim turizmom i za tu svrhu renoviraju stare i grade nove objekte za komforni smeštaj turista. Osim domaćih turista, za seoski turizam počinju da se interesuju i strani turisti. Pored hrane spremljene na domaći, tradicionalni način, za turiste su zanimljivi i događaji koji se organizuju u selima, posebno su zanimljiva seoska okupljanja ili posela. Vrmdža, Trubarevac, Resnik, Žučkovac, Jošanica i Šarbanovac su sela u kojima je zabeležen porast seoskog turizma.

Turisti u ovim selima mogu videti kako se priprema hrana na starinski način, kako se neguju tradicija i običaji, mogu se videti i stari zanati, ali i narodna nošnja iz ovoga kraja. Ono što najviše privlači turiste da odmor provedu u ovim sokobanjskim selima su priroda koja ih okružuje, planinski vazduh, zdrava hrana, čista voda i način života.

Turisti koji dođu u ova sela na odmor, mogu aktivno učestvovati sa svojim domaćinima u spremanju hrane, da pomažu prilikom svakodnevnih obaveza na polju i oko stoke, da pomažu prilikom spremanja zimnice ili drugim aktivnostima koje se svakodnevno odvijaju na selu. Za goste iz urbanih sredina, ovakav vid odmora predstavlja pravu atrakciju.

Najatraktivnije selo za ovakav vid odmora je selo Vrmdža i u ovom selu se svake godine povećava broj turista koji su se odlučili da svoj odmor provedu na selu. Vrmdža je selo u podnožju planine Rtanj. Okružena je prelepom, netaknutom prirodom i ono sto je turistima posebno interesantno je malo prirodno jezero, "Vrmdžansko jezero" koje se nalazi na par kilometara od sela.

vrmdzansko jezero

Osim prirodnih lepota, Vrmdža ima i pozamašnu istoriju. U pisanim dokumentima, Vrmdža se pominje još u trećem veku. U ovom selu mogu se videti i ostaci starog grada, rimskog utvrđenja koje je služilo za odbranu carskog druma  koji je vodio za Bliski i Srednji istok. U 6. vekom utvrđenje je pojačano radi odbrane Vizantije od napada slovenskih plemena. U 14. veku kroz Vrmdžu prolazi glavni trgovački put i naseljuju je bogati vlastelini koji su tada trgovali sa trgovcima iz Dubrovnika. U turskim knjigama poreskih obaveznika spominje se i Vrmdža. Stari grad Vrmdžu razorio je Musa Kesedžija. U današnjem vremenu od ovog, nekada živopisnog utvrđenja ostala su dva zida. Ovo je takođe i bogato arheološko nalazište, meštani kažu da su nalazili cigle sa rimskim brojevima, mačeve, koplja, strele i novčiće iz rimskog perioda.

Turisti iz svih krajeva Srbije, pa čak i iz inostranstva odlučuju se da baš u Vrmdžu provedu odmor. Veliki broj domaćinstava u ovom selu se odlučio za bavljenje seoskim turizmom, tako da turiste koji dođu očekuje vrhunski smeštaj, domaća hrana, ovčiji i kravlji sir, domaća gibanica, sveže mleko, rtanjsko jagnje ispod crepljuje, razne poslastice od šumskog voća i razne druge đakonije.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • džemovi i sokovi iz vrmdže
  08.12.2018. M

  Vrmdžanski sokovi i džemovi

  Vrmdža , selo udaljeno svega desetak kilometara od Sokobanje poznato je po netaknutoj prirodi koja ga okružuje i proizvodnji zdrave hrane. U Vrmdži i njenoj okolini mogu se naći neprskane maline, kupine, jagode domaće i šumske,…

 • selo vrmdža
  05.12.2018. M

  Upoznajte Vrmdžu

  Selo Vrmdža nalazi se u blizini Sokobanje, udaljeno je nepunih deset kilometara od ove poznate banje i broji 155 domaćinstva. U ovom selu, trenutno živi oko 500 stanovnika i bave se poljoprivredom i seoskom turizmom. Iako se poslednjih godina…

 • Vrmdža
  23.11.2018. Vrmdža

  Atraktivan turistički potencijal Vrmdže

  Ivana Mišković profesorka na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i jedna od osnivača sajta Bookiraj.com prilikom poslednje posete Rural HUB Vrmdža rekla je da je Vrmdža postala veoma atraktivna destinacija za turiste i da Vrmdža…

 • Vrmdzansko jezero
  16.11.2018. Miljan

  Vrmdžansko jezero kod Sokobanje

  U blizini Sokobanje nalazi se selo Vrmdža , ovo selo je poslednjih godina postalo poznato javnosti po tome sto se u njemu doseljuju porodice iz Srbije i inostranstva. Ovo selo je takođe poznato i po prelepoj prirodi ali po po predivnom…