VRMDŽA: Mesto koje oduzima dah

05.06.2023. 10:22 | Salex | vrmdža, vrmdžansko, Vrmdžilla

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
vrmdža

Nekoliko kilometara udaljeno od Sokobanje, na obroncima Rtnja, nalazi se selo VRMDŽA.

VRMDŽA je jedno od najposjećenijih sela u okolini, koje zrači posebnom magijom. Iako su i druga sela u Srbiji okružena prelepim pejzažima, nešto je posebno u vezi sa VRMDŽOM. Možda je to blizina Rtnja ili dobra marketinška strategija, ali svakako vredi posetiti ovo mesto.

Dok se vozite glavnim putem ka Sokobanji, primetićete razbacane kuće po brežuljcima i neobično izgledajuće stene.

Sa uzvišenja oko crkve pruža se pogled na kotlinu Sokobanje. Svi oko vas vidici su prelepi, sve do Sokobanje, Resnika, pa čak i prema Bovanskoj klisuri. Preko polja, u daljini se uzdižu planine Ozren i Devica, a iznad njih se naziru vrhovi Jastrepca.

Na ovom uzvišenju, u pozadini, nalazi se crkva posvećena Svetoj Trojici.

crkva svete trojice

Takođe, primećuju se i izrađene kamenje, koje teško može biti prirodnog porekla. Kameni zidovi više podsećaju na ostatke nekadašnjeg Latinskog grada. Ali, to nije potvrđeno.

Reka Pakleš ili poznata kao VRMDŽANSKA reka, obilazi uspravnu stenu na kojoj se nalazi Latinski grad. Odatle kreće makadamski put koji vodi do jezera.

vrmdžanska reka

Na početku puta dominiraju stare kuće koje imaju dušu. Dalje, voćnjaci, pčelinjaci, livade... idilična slika pastoralnog pejzaža.

pčele

Nedaleko od toga je vodenica i etno restoran "Kod deda Mije".

I šuma koja se budi iz zimskog sna.

I nakon kratke šetnje kroz šumu, dolazi se do jezerca. VRMDŽANSKO jezero se formiralo na mestu udubljenja u zemlji. Vrtača prečnika oko 80 metara napunila se vodom nakon snažne kiše. Ponor se zatvorio i tako je jezero nastalo.

Vodu u jezeru obnavljaju podzemni izvori, kiše, snegovi i bujične vode koje se slivaju sa okolnih brda.

vrmdžansko jezero

Prema legendi, u jezeru živi ogromno čudovište po imenu VRMDŽILA. Niko ga nije video, ali kažu da spava u VRMDŽANSKOM jezeru.

Iznad jezera nastavlja se makadamski put kroz četinarsku šumu.

Svuda oko vas, dok hodate stazom, Rtnj se pruža kao usidren brod. Dominira prostorom i stvara neopisivu atmosferu.

Menjaju se pejzaži - mešovite šume, žbunje i proplanci.

Dok nastavljate putem, uvek je Rtnj ispred vas. Malo dalje, put se krivi ulijevo, vodeći nazad prema selu.

Ulazak u selo je sa suprotne strane. Iako je selo stalno vidljivo, staza je duga i morate hodati sve dok ne stignete do prvih kuća. Ipak, staza nije prestrma.

Planinski cvetovi krase putokaz kraj staze, a četinarska šuma vas prati sa strane.

Rtnj, divan, čaroban, nestvaran - kao iz bajke. Uvek je prisutan u pejzažu.

selo Vrmdža

Zatim, ponovno kroz šumu koja se budi iz zimskog sna.

Možda su ove kamene građevine ostaci nekadašnjeg Latinskog grada, ali samo arheolozi mogu to potvrditi. Sve ostalo je samo nagađanje.

Prolazite pored napuštenih domaćinstava, starih kuća i bunara koji odavno nemaju život, a staza vas dalje vodi prema potoku.

Staza se spušta pored reke.

Interesantno je da gotovo svaki kraj, svako mesto ima svoj "Mominski kamen". Tako i za ovu stenu postoji priča o devojci koja je skočila u ambis kako bi izbegla Turčina. Stoga je nazvana Mominski kamen.

Pored reke se nalazi stara vodenica. Podseća na priče o Savi Savanoviću i vodeničarima uopšte.

Samo godinu dana kasnije, vodenica je renovirana i omogućen je pristup posetiocima.

Lokalno stanovništvo prepoznalo je važnost svog sela na turističkoj mapi i uložilo napore da posetiocima pruže raznolike sadržaje. Možda je tu tajna uspeha ove lokalne zajednice.

Na visokom krečnjačkom odseku nalaze se ruševine starog grada koji se pripisuje Rimljanima. Grad je podignut na temeljima rimske utvrde koja je štitila antički put prema Nišu, a kasnije, za vreme cara Justinijana, branila je moćno Vizantijsko carstvo od napada Slovena i Avara.

Obilazak se završava na zidinama starog grada. Sa tog mesta pruža se veličanstven pogled na sokobanjsku kotlina. Pogled se prostire u daljinu, oduzimajući dah svojom lepotom.

Vrmdža je zaista posebno mesto koje odiše mirnom atmosferom i autentičnošću. Svaki korak kroz ovo selo otkriva nove priče, legende i pejzaže koji očaravaju posetioce.

Ako želite da pobegnete od gradske vreve i uronite u netaknutu prirodu, Vrmdža je pravi izbor. Ovde ćete pronaći sve - od impresivnih stena i reka, preko šumovitih pešačkih staza, do mističnog jezera koje krije tajne pod svojom površinom.

Rtnj, sa svojim karakterističnim vrhom, dominira horizontom i pruža neverovatne prizore za ljubitelje planinarenja i fotografije. Njegova silueta menja se iz različitih perspektiva tokom vaše šetnje, nudeći vam jedinstvene prizore za pamćenje.

Šuma koja okružuje selo budi se iz zimskog sna i poziva vas da istražujete njene tajne. Sveže miris borova i cvrkut ptica prate vas dok prolazite kroz čarobne pejzaže.

Vrmdžansko jezero, sa svojom tajanstvenom pričom o nastanku, privlači posetioce svojom netaknutom lepotom. Ovde možete uživati u miru i tišini, posmatrajući kako se voda obnavlja iz podzemnih izvora i prirodnih padavina.

Lokalno stanovništvo je prepoznalo potencijal ovog mesta i uložilo napore da pruže posetiocima raznovrsne sadržaje. Restorani sa autentičnom hranom, etno kuće, vodeničari i razne aktivnosti na otvorenom čine boravak u Vrmdži nezaboravnim iskustvom.

Osim prirodne lepote, Vrmdža je takođe bogata kulturnom baštinom. Stari grad na vrhu krečnjačke litice svedoči o bogatoj istoriji ovog područja. Posmatranje zidina i osećaj koji prožimate dok hodate njima pruža vam uvid u prošlost i snagu nekadašnjeg carstva.

Na kraju obilaska, kada se vratite u selo, dočekaće vas gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Ljubazni domaćini sa osmehom na licu rado će vas uputiti u sve što ovo mesto može da vam ponudi.

Vrmdža je oaza mira, prirode i autentičnosti koju vredi posetiti. Ovde ćete se udaljiti od užurbanosti svakodnevnog života i povezati sa prirodom na jedinstven način. Bilo da se odlučite za pešačenje kroz netaknute šumske staze, istraživanje fascinantnih stena ili opuštanje pored jezera, svaki trenutak proveden u Vrmdži će vam doneti mir i spokoj.

Uz prirodu i kulturno nasleđe, Vrmdža nudi i brojne aktivnosti za sve generacije. Možete se upustiti u avanturu planinarenja, biciklizma ili jahanja konja, istraživati okolinu ili se jednostavno opustiti uz piknik na obali reke. Svaka aktivnost će vam omogućiti da osetite pun potencijal ovog prelepog sela.

woofingg vrmdza

Ne zaboravite da isprobate lokalne gastronomske specijalitete. Restorani i kafane u selu će vas oduševiti autentičnom hranom koja će vas očarati svojim ukusima i mirisima. Uz tradicionalne jelovnike, možete degustirati i lokalne proizvode poput meda, voćnih rakija i suhomesnatih proizvoda.

Poseta Vrmdži je iskustvo koje će vas ostaviti bez daha i koje ćete dugo pamtiti. Ovo selo je pravi dragulj Sokobanje i mesto koje vam pruža mogućnost da se povežete sa prirodom, opustite i uživate u jedinstvenom ambijentu.

Nemojte propustiti priliku da istražite ovu oazu prirode i kulture. Posetite Vrmdžu i doživite jedinstveno iskustvo koje će vam doneti spokoj i inspiraciju. Očekuje vas netaknuta priroda, bogato kulturno nasleđe i gostoljubivi domaćini koji će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Vrmdžilla 2019
  18.02.2019. M

  Vrmdžilla 2019

  VI tradicionalna planinarska akcija "Vrmdžilla 2019" U subotu 16. marta 2019. godine održaće se 6. tradicionalna planinarska akcija u Vrmdži "VRMDZILLA 2019" - u čast planinarske slobode i dostojanstva. Vrmdža , selo u…

 • vrmdza
  03.02.2019. M

  Selo Vrmdža, izvor zdravlja i lepote

  Netaknuta priroda, čist planinski vazduh, čista izvorska voda, zdrava domaća hrana, istorija i tradicija su pravo bogatstvo koje imaju sokobanjska sela. Zahvaljujući ovim atributima, poslednjih godina je primetan i razvoj seoskog turizma u…

 • džemovi i sokovi iz vrmdže
  08.12.2018. M

  Vrmdžanski sokovi i džemovi

  Vrmdža , selo udaljeno svega desetak kilometara od Sokobanje poznato je po netaknutoj prirodi koja ga okružuje i proizvodnji zdrave hrane. U Vrmdži i njenoj okolini mogu se naći neprskane maline, kupine, jagode domaće i šumske,…

 • selo vrmdža
  05.12.2018. M

  Upoznajte Vrmdžu

  Selo Vrmdža nalazi se u blizini Sokobanje, udaljeno je nepunih deset kilometara od ove poznate banje i broji 155 domaćinstva. U ovom selu, trenutno živi oko 500 stanovnika i bave se poljoprivredom i seoskom turizmom. Iako se poslednjih godina…