Vrmdža - Impozantni ostaci nekadašnje tvrđave na padinama Rtnja

04.05.2023. 16:13 | Salex | vrmdža

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
vrmdzanski grad

U podnožju planine Rtnja, u selu Vrmdža, nalazi se impozantna stena sa ostacima nekadašnje tvrđave, poznate kao Vrmdža, ali i kao Latinski grad. Nalazi se na gotovo jednakoj udaljenosti od obližnjih utvrđenja Sokograda i Bovna, te je imala izvanredan položaj sa kojeg se mogla kontrolisati celokupna Sokobanjska kotlina.

Pretpostavlja se da je Vrmdža nastala u 3. veku, kao rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma koji je vodio ka Bliskom i Srednjem Istoku. U 6. veku, Vizantijci su je dodatno dograđivali kako bi se odbranili od nicanja slovenskih plemena. Kasnije se Vrmdža pominje u 14. veku kao utvrđeno stanište bogatih vlastelina, koji su tada trgovali sa Dubrovčanima.

Grad je pretrpeo velika razaranja 1413. godine kada ga je razorio samozvani sultan Musa, zajedno sa brojnim okolnim tvrđavama. Nakon pada srpske despotovine pod osmansku vlast, Vrmdža se još jedino pominje u turskim knjigama poreskih obveznika.

Strateški smeštena na uzvišenju zvanom Gradac, vrmđanska tvrđava se pružala pravcem severoistok - jugozapad u dužini od 100 do 120 metara. Grad je nekada bio opasan sa tri reda niže postavljenih zidina, a na ulazu se nalazio pokretni drveni most. Unutar bedema je postojala dodatno utvrđena citadela u kojoj je živeo vlastelin sa porodicom. Danas je tvrđava Vrmdža skoro u celosti uništena, jer je nakon njenog razaranja kamen u velikoj meri odnošen i korišćen kao građa. Sačuvani su jedino fragmenti bedema i kula koji se mogu pratiti po ostacima kamena i maltera. Tako se na severnoj strani lokaliteta mogu videti ruševine srednjovekovnog zida dužine 6 do 8 metara i visine do 1 metra, dok se na najvišoj tački nalazi preostali deo kule koja je u prošlosti služila za posmatranje i signalizaciju.

Posetioci danas mogu uživati u predivnom pogledu sa vrha ostataka tvrđave na selo Vrmdžu i Sokobanjsku kotlinu.

Ostaci tvrđave na Vrmdži predstavljaju jedan od retkih tragova o istoriji ovog područja, te su stoga veoma važni za očuvanje kulturne baštine. Pored toga, ovo mesto pruža neverovatan pogled na Sokobanju i okolna brda, što ga čini omiljenom turističkom destinacijom.

Iako su danas ostaci tvrđave Vrmdža u lošem stanju, ipak postoji mogućnost za obnovu ovog značajnog lokaliteta. U tom cilju, lokalne vlasti i organizacije su pokrenule inicijativu za očuvanje i obnovu ovog istorijskog spomenika.

Tvrđava Vrmdža predstavlja deo kulturne baštine Srbije i treba je sačuvati za buduće generacije. Njeno obnavljanje neće samo oživeti istoriju ovog područja, već će doprineti i razvoju turizma u Sokobanji i okolini. Sve u svemu, ova impozantna stena sa ostacima tvrđave je zaista jedinstveno mesto koje svakako vredi posetiti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Sokobanjski Dragulj: Sеlo Vrmdža i Njеgova Tajna Lеpota

  Sokobanjska okolina obilujе prirodnim bogatstvima i živopisnim sеlima, a sеlo Vrmdža jе jеdno od najsvеtlijih ljutih na ovom rudniku blaga. Smеštеno na dеsеtak kilomеtara od grada Sokobanjе, Vrmdža naista jе najsakralnijе sokobanjsko…

 • 08.10.2023. Salex

  Tajnе i Mistеrijе Latin Grada: Istorija i Lеgеndе

  Lеgеndе i pričе kojе su okupiralе masti običnih ljudi u Sokobanji vеkovima, dolazе do nas iz dubokih i davnih vrеmеna. Govori sе o Latin gradu, ili kako ga mеštani čеsto nazivaju - Vrmdžanskom gradu. Iako naučnici i istoričari imaju…

 • vrmdza fest
  27.06.2023. Salex

  Otkrijte Inspiraciju na 7. VRMDŽA FEST-u

  Jeste li ikada sanjali da vaša kreativnost osvaja veliko platno? Sada je pravo vreme da podelite svoje filmsko umeće sa svetom. LAG RTANJ je raspisao konkurs za prijem filmova za 7. Internacionalni festival…

 • vrmdža
  12.06.2023. Salex

  Izvanredna planinarska avantura u slikovitom okruženju Vrmdže

  Dok je prošle subote sunce polako izranjalo iznad horizonta, Sokobanja je bila domaćin jedinstvenog događaja - devete tradicionalne planinarske akcije posete "sokobanjskom San Marinu". Organizovana od strane lokalne…