„Vrmdža fest“ odložen

23.07.2020. 08:00 | Stefan Sofronijević | vrmdža, fest

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Festival turističko-ekološkog dokumentarnog filma, takozvani „Vrmdža fest“, ove godine je odložen usled epidemije Korona virusa.

Naime „Vrmdža fest“ je popularna kulturna manifestacija, začeta pre četiri godine, koja se tradicionalno održava jednom godišnje u naselju Vrmdža u Sokobanji. Festival je takmičarskog duha, a učesnici konkurišu svojim dokumentarnim filmovima o turizmu, ekologiji i etno kulturi srpskih sela. Glavni cilj festivala je da kroz film podstiče očuvanje ekologije, turizma i tradicije.

Festival je ove godine bio zakazan za 25. jul, ali, kako stvari stoje, za sada ga neće biti i još uvek je nepoznat datum sledećeg održavanja. Međutim, to nije sprečilo takmičenje i dodelu nagrada. Komisija festivala je nagradu za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu dodelila reditelju i piscu iz Novog Sada, Milanu Belegišaninu.

Pa ipak, otkako je nastala kritična epidemiološka situacija, zajedno sa većinom poslova, smanjila se i velika produkcija filmova, a to je imalo donekle nepovoljan uticaj na sam festival. Prema rečima Velje Stojanovića, partnera festivala, ove godine je na konkurs pristiglo oko trideset dokumentarnih filmova, što je nešto manje u odnosu na prethodne godine. Uglavnom su to bili stvaraoci iz Srbije i minimalan broj stvaraoca iz susednih zemalja.

Nažalost, „Vrmdža fest“ nije jedina „žrtva“ odlaganja, već i mnogi drugi festivali i manifestacije koji se održavaju u Sokobanji, kao što su: „Zlatne ruke“, „Prva harmonika“ i „Grin hart fest“.

Što se tiče „Vrmdža festa“, organizatori se još uvek nadaju da će ga održati ove godine. „Ne možemo precizno da kažemo kada će se festival održati. Pratićemo epidemiološku situaciju i kada uslovi budu povoljniji okupićemo se podno Latin grada. Sada je potrebno samo strpljenje.” – zaključuje Stojanović.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • vrmdza fest
  27.06.2023. Salex

  Otkrijte Inspiraciju na 7. VRMDŽA FEST-u

  Jeste li ikada sanjali da vaša kreativnost osvaja veliko platno? Sada je pravo vreme da podelite svoje filmsko umeće sa svetom. LAG RTANJ je raspisao konkurs za prijem filmova za 7. Internacionalni festival…

 • vrmdža
  25.06.2019. Vrmdza

  Vrmdza fest 2019

    U petak, 28. juna, u Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38 sa početkom u 11:00 časova održaće se press konferencija posvećena trećem Internacionalnom Festivalu turističko-ekološko dokumentarnog filma ” VRMDŽA…

 • Vrmdža fest
  30.05.2019. Vrmdža fest

  Konkurs za prijavu filmova za VRMDŽA FEST 2019

  U toku je konkurs za prijem filmova Trećeg Internacionalnog Festivala turističko-ekološko dokumentarnog filma " VRMDŽA FEST 2019 ". Konkurs je počeo 15. februara i traje do 10. juna 2019. godine. Rezultati konkursa biće…

 • vrmdža fest
  13.07.2018. Vrmdža fest

  U subotu drugi „Vrmdža fest”

    Drugi po Internacionalni festival turističko-ekološkog filma, poznatiji kao „ Vrmdža fest ”, održaće se u subotu 14. jula 2018. godine u podnožju čuvenog Latin grada u selu Vrmdža . Ovaj festival, koji se sastoji iz…