Uzbudljiva trka za harmonike na 60. Međunarodnom festivalu u Sokobanji 2023!

30.05.2023. 14:30 | Salex | manifestacija, harmonika, prva

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Prva harmonika Sokobanje

Sokobanja, jedna od najlepših destinacija u Srbiji, priprema se za jubilarno izdanje svog Međunarodnog festivala harmonike, koji će biti održan iduće godine. Turistička organizacija Sokobanja u saradnji sa suorganizatorima odredila je datume za pretkvalifikaciona takmičenja koja će se održati kako u Srbiji, tako i u okolnim regionima.

Festival počinje prvim pretkvalifikacionim takmičenjem u Bijeljini, Republici Srpskoj, u subotu, 27. maja 2023. godine, u prelepom Etno selu "Stanišići". Prijave se mogu poslati na mejl adresu office@tosokobanja.rs.

Nakon toga, takmičenje se seli u Pancevo, gde će se održati "Dani harmonike - Pancevo 2023" u sredu, 31. maja 2023. godine. Mesto održavanja je hotel "Tamiš", a prijave se vrše putem telefona na broj 063/71 35 915.

U Austriji, u nedelju, 11. juna 2023. godine, održaće se pretkvalifikacije u Beču, koje organizuje "Muzička škola Ljubomira Radosavljevića". Prijave za ovo takmičenje mogu se poslati na mejl adresu radosbend_legenda@yahoo.com.

Leskovac će biti domaćin pretkvalifikacija na Memorijalu "Jakov Mitić", koje organizuje Turistička organizacija grada Leskovca. Prijave za takmičenje, koje će se održati u sredu, 21. juna 2023. godine, mogu se poslati na mejl adresu turizamleskovac@gmail.com.

U subotu, 24. juna 2023. godine, Sokobanja će ugostiti pretkvalifikacije na svom teritoriju. Mesto održavanja je bioskop "Moravica", a prijave se mogu poslati na mejl adresu office@tosokobanja.rs.

U selu Sibnica, opština Žabari, u utorak i sredu, 27. i 28. juna 2023. godine, biće organizovane pretkvalifikacije na "Vidovdanskom saboru harmonikaša". Prijave za ovo takmičenje mogu se poslati na mejl adresu zlatkociga@gmail.com, a mesto održavanja je centar sela.

Festival se širi i prelazi granice. U Vukovaru, Hrvatska, u subotu, 2. jula 2023. godine, održaće se pretkvalifikacije pod nazivom "Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema". Organizator ovog takmičenja je "Udruženje Čuvari srpskog identiteta", a mesto održavanja je Centralni trg u Vukovaru. Prijave se mogu poslati na mejl adresu todicdr@gmail.com.

Opština Varvarin će biti domaćin takmičenja na festivalu harmonike "Žilićevi dani", koje će se održati u sredu, 5. jula 2023. godine. Velika sala Opštinske biblioteke - Doma kulture će biti mesto održavanja, a prijave se šalju na mejl adresu zilicevidani@gmail.com.

Sve informacije o festivalu mogu se pronaći na zvaničnoj veb stranici festivala "Prva harmonika Srbije - Sokobanja" (http://www.prvaharmonika.rs). Tamo možete preuzeti nove dopunjene Propozicije festivala za 2023. godinu sa svim detaljima o takmičenju.

Ako želite da se prijavite za pretkvalifikacije, možete preuzeti prijavni obrazac sa sledećeg linka: (http://www.prvaharmonika.rs/images/Prijava_za_PHS_2023.pdf).

Za sve dodatne informacije o festivalu, slobodno nas kontaktirajte putem telefona na broj +381 18 833 988 ili putem imejla na adresu office@tosokobanja.rs.

Priručnik za Sokobanju: Ako planirate posetu Sokobanji tokom festivala harmonike, imamo nekoliko preporuka za vas. Ovaj pitoreskni grad smešten je u prelepim planinskim predelima istočne Srbije, pružajući posetiocima mogućnost da uživaju u prirodi i istovremeno se dive talentima harmonikaša iz različitih zemalja.

Kada se ne budete divili muzici, možete istražiti čarobne prirodne lepote Sokobanje. Posetite Rtanj, mističnu planinu koja je okružena legendama i smatra se energetskim centrom. Uživajte u čistom vazduhu dok se šetate kroz prelepe parkove poput Sokogradskog parka ili posetite lokalne banje i wellness centre radi potpunog opuštanja.

Nemojte propustiti priliku da probate tradicionalnu srpsku kuhinju koja je poznata po ukusnim specijalitetima. Restorani u Sokobanji ponudiće vam autentične lokalne delikatese, poput kiselog kupusa, pečenih rakija i domaćeg sira.

Takođe, obavezno posetite lokalne znamenitosti kao što su Manastir Svetog Ranđela, vodopad Ripaljka i Tvrđava Sokograd, koji su deo bogate kulturne i istorijske baštine Sokobanje. Ovi lokaliteti pružaju uvid u bogatu prošlost regije i mogu vam pružiti fascinantno putovanje kroz vreme.

Kada je reč o smeštaju, Sokobanja nudi raznolike opcije za sve budžete i ukuse. Možete izabrati luksuzne hotele sa pogledom na planine, udobne vile ili autentične seoske kuće gde možete doživeti tradicionalni način života.

Da biste upotpunili svoj boravak u Sokobanji, ne zaboravite da istražite lokalne prodavnice suvenira i tržnice gde možete pronaći domaće proizvode, ručno izrađene suvenire i tradicionalne suvenire.

Festival harmonike u Sokobanji je jedinstvena prilika da uživate u muzici, upoznate talentovane izvođače i istražite čari ovog prelepog grada. Bez obzira da li ste ljubitelj harmonike ili jednostavno želite da provedete nezaboravne trenutke u prirodnom okruženju, ovaj festival će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Nemojte propustiti priliku da posetite Sokobanju i uživate u jedinstvenom spoju muzike, prirode i kulture. Rezervišite svoje mesto na festivalu harmonike i doživite sve što ovaj šarmantni grad ima da ponudi.

Za sve dodatne informacije o festivalu, smeštaju i atrakcijama u Sokobanji, možete se obratiti Turističkoj organizaciji Sokobanja putem telefona na broj +381 18 833 988 ili putem mejla na adresu office@tosokobanja.rs.

Ne propustite priliku da se pridružite ovom muzičkom spektaklu u jedinstvenom ambijentu Sokobanje. Vidimo se na 60. Međunarodnom festivalu "Prva harmonika Srbije - Sokobanja 2023"!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate