60 godina Prve harmonike u Sokobanji: Veličanje nasleđa i talenta

02.06.2023. 11:46 | Salex | harmonika, prva

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Prva harmonika Sokobanja

Dok se Sokobanja priprema za svoj redak jubilej, 60 godina postojanja festivala "Prva harmonika", zaronimo u bogatu istoriju ovog muzičkog događaja. Ovaj festival je postao sinonim za narodnjačku muziku i ponosno se sećamo prvih pobednika koji su obeležili početak ove velike tradicije.

Jedan od najistaknutijih harmonikaša koji je ujedno i prvi pobednik festivala bio je Novica Negovanović. Baš u godini kada je festival dobio jugoslovensku prepoznatljivost, Negovanović je osvojio prestižnu titulu. Njegov uspeh je postao neizbrisiv deo istorije festivala i muzičke scene.

Sećajući se tih početnih godina, Mića Stojanović, legendarni pevač i osnivač "Prve harmonike", otkriva detalje o svom odabiru Sokobanje kao mesta održavanja festivala. Iako su mnogi sumnjali u tu odluku, on je s namerom odabrao manje mesto kako bi izbegao preveliku pažnju. Međutim, kada je objavio poziv za takmičenje, stotinu talentovanih harmonikaša iz svih krajeva zemlje se prijavilo. I dok je Stojanović jurio da okupi takmičare, jedan od njih, Dragan Matić Žilić iz Bošnjana, istakao se među ostalima. Nakon mnogo truda, Stojanović je "na'vatao" desetak izuzetnih muzičara, među kojima su se našli i stari Kemiš i Dragiša Drenjaković. Pobednik te godine bio je upravo Dragan Matić Žilić, četrdesetogodišnji talent koji je obeležio početak festivala.

Godine 1964. šabački dečak Branimir Đokić osvojio je srca publike i žiri, postajući pobednik Sokobanjskog festivala. Njegova mladost i izvanredno sviranje leve ruke impresionirali su sve prisutne. Po povratku u Šabac, ovenčan titulom "Prve harmonike Srbije", snimio je svoje prve numere za Radio Beograd i postao deo muzičke scene zahvaljujući podršci velikog Carevca.

Negovanović, Žilić i Đokić su samo neki od prvih pobednika koji su svojim talenatima obeležili početak festivala. Novica Negovanović se priseća godine 1966, kada je osvojio titulu "Prve harmonike Jugoslavije" i bio deo najboljeg dueta zajedno sa Draganom Matićem Žilićem. Njihove pobede donosile su popularnost harmonici i festivalu, otvarajući put ka jugoslovenskoj širini.

U to vreme, harmonika nije uživala istu popularnost kao danas, a harmonikaši su se suočavali s predrasudama o nižem statusu svog instrumenta. Međutim, zahvaljujući vizionarstvu Miće Stojanovića, harmonika je dobila priznanje koje zaslužuje. Stojanović je podigao festival na viši nivo i stvorio najveći harmonikaški događaj na prostorima bivše Jugoslavije. Danas, harmonika ima svoju katedru na raznim akademijama, a nekadašnji pobednici festivala postali su priznati doktori i profesori širom sveta. Mića Stojanović je s ponosom isticao da je festival prerastao u međunarodni događaj.

Sokobanjski festival "Prva harmonika" postao je simbol nasleđa i talenta. Kroz šest decenija, ova manifestacija je pružila priliku mladim i talentovanim harmonikašima da se pokažu svetu i ostvare svoje snove. Svake godine, Sokobanja oživi uz zvuke harmonike i muziku koja donosi radost i emocije svim posetiocima.

Dok se spremamo da proslavimo 60 godina "Prve harmonike", prisjetimo se tih prvih pobednika koji su postavili temelje festivala i ostavili neizbrisiv trag u istoriji sokobanjske muzičke scene. Njihov talenat, strast i posvećenost čine nas ponosnim i inspirišu buduće generacije harmonikaša da streme ka izvrsnosti.

I tako, uz pesmu "Harmoniko moja suzom nakvašena" Miće Stojanovića, koji je bio pevačka lična karta ovog velikog umetnika, nastavljamo da slavimo bogatu tradiciju "Prve harmonike" u Sokobanji. Uzbuđenje raste dok se približavamo ovoj posebnoj godišnjici, spremni da ispišemo nove stranice ove predivne priče o muzici i ljubavi prema harmonici.

Harmonika je i dalje neizostavan deo muzičke scene Sokobanje, privlačeći ljubitelje harmonike iz svih krajeva sveta. Festival "Prva harmonika" je postao međunarodno priznat događaj koji okuplja vrhunske muzičare, takmičare i zaljubljenike u harmoniku. Svake godine, ovo mesto postaje epicentar jedinstvenog muzičkog iskustva i razmene kulturnih vrednosti.

Nisu samo takmičenja ono što čini "Prvu harmoniku" posebnom. Festival takođe nudi razne radionice, seminare i koncerte koji privlače sve generacije. Posetioci mogu uživati u virtuoznim izvedbama renomiranih harmonikaša, upijajući različite stilove muzike i iskustva. Svake večeri, sokobanjske ulice se ispunjavaju zvucima harmonike, stvarajući magičnu atmosferu koja se pamti.

Osim muzike, Sokobanja pruža i prelepu prirodnu kulisu za festival. Okružena planinama, netaknuta priroda ovog mesta dodaje poseban šarm i inspiraciju muzičkom događaju. Posetioci mogu istraživati prelepe pejzaže, uživati u termalnim izvorima ili se opustiti šetajući kroz prirodne parkove. Sokobanja je pravi raj za sve ljubitelje prirode i muzike.

Dok se festival "Prva harmonika" priprema za svoju 60. godišnjicu, ne možemo se ne diviti nasleđu i doprinosu koje je ova manifestacija donela. Generacije talentovanih harmonikaša su imale priliku da se pokažu svetu i ostvare svoje snove zahvaljujući ovoj prestižnoj pozornici. Sokobanja je postala centar harmonike i simbol podrške muzičkim talentima.

Dok se pripremamo za proslavu 60 godina "Prve harmonike" u Sokobanji, srce i duša ovog festivala, ne možemo a da ne budemo zahvalni svima koji su doprineli njegovom uspehu. Od prvih pobednika do organizatora i svih koji su podržali ovu prelepu muzičku priču, njihova strast i posvećenost su nešto što treba slaviti.

Zato, dođite u Sokobanju i pridružite se proslavi 60 godina "Prve harmonike". Doživite čaroliju muzike, osetite vibracije harmonike i prepustite se jedinstvenom muzičkom iskustvu koje će vas inspirisati i ostaviti neizbrisiv utisak. Sokobanja je spremna da vam pruži nezaboravne trenutke, dok se slavi ljubav prema muzici i veličnost harmonike. Dođite i osetite magiju muzike u srcu Sokobanje, gde se istorija i tradicija susreću sa mladim talentima i stvaraju jedinstvenu atmosferu.

Dok se pripremamo da proslavimo 60 godina "Prve harmonike" u Sokobanji, neka nas ponese zvuk harmonike i neka nas inspiriše priča o talentu, upornosti i ljubavi prema muzici. Ovaj jubilej je prilika da se setimo svih onih koji su doprineli razvoju festivala, od osnivača Miće Stojanovića do pobednika koji su svojim izvođenjem osvajali srca publike.

Sokobanja, prelepo mesto sa svojim prirodnim blagodetima, postaje epicentar harmonike i simbol prepoznavanja vrhunskih muzičara. Festival "Prva harmonika" je događaj koji ne smete propustiti, jer on u sebi nosi energiju muzike, duh takmičenja i zajedništva. Neka nas melodije harmonike vode kroz ovaj jubilej, podsećajući nas na snagu i lepotu ove neverovatne umetnosti.

Dok se spremamo da otvorimo novo poglavlje ove muzičke priče, želimo da pozovemo sve ljubitelje harmonike, muzike i Sokobanje da se pridruže proslavi 60 godina "Prve harmonike". Bilo da ste muzičar, posetilac ili jednostavno ljubitelj dobrog zvuka, festival će vam pružiti nezaboravno iskustvo, koje će vas inspirisati i ispuniti emocijama.

Ne propustite priliku da budete deo ove velike manifestacije, da se prepustite zvucima harmonike i da zajedno sa nama proslavite 60 godina muzičke strasti i talenta. Vidimo se u Sokobanji, gde se susreću ljubav prema harmonici, priroda i muzička magija, stvarajući jedinstvenu atmosferu koju ćete pamtiti zauvek. Dobrodošli na 60. jubilarni festival "Prva harmonika"!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate