Urbanisti─Źko-arhitektonski konkurs na temu kompleksa parka

25.10.2022. 18:53 | koloseummagazin | konkurs, emilijan josimovic, razvoj, vizija, emilijan

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Vizija Sokobanje

Šta se u me─Ĺuvremenu desilo sa našom istorijskom banjsko-turisti─Źkom destinacijom, ako išta, osim stambene izgradnje koja prodire u „meko tkivo” sokobanjskog zelenog pojasa, oko kojeg su koplja lomili arhitekte – u─Źesnici u osmišljavanju bolje buduc╠ünosti Banje 1990-ih?

Evo novog izazova umesto odgovora: Novi konkurs 2018. godine pozvao je struku za sve┼że ideje za povezivanje pristaništa Moravice sa turisti─Źkim bogatim priobaljem u Sokobanji.

Prvi srpski urbanista Emiljan Josimovi─ç, koga je ┼żiri odabrao za prvu nagradu, kreirao je rad pod nazivom „VIZIJA 2030 EMILIJAN JOSIMOVI─ć“, koji, po re─Źima samih autora, „predstavlja pretencioznu viziju Sokobanje ─Źiji cilj je da se kroz savremeni arhitektonski izraz obnovi kosmopolitski duh koji je ovo mesto negovalo u prošlosti".

Raspisivanje konkursa pru┼żio je priliku da se o┼żivi vizija koja c╠üe oslikavati istoriju Sokobanje dugu dva milenijuma, zaokru┼żenu kulturnom i fizi─Źkom evolucijom ove za─Źarane lokacije u re─Źniku moderne arhitekture.
Buduc╠ünost Sokobanje je predvi─Ĺena VIZIJOM 2030, koju novoodobreni Plan generalne regulacije prostorno podr┼żava.
Na┼żalost, nijedan plan – pa ni ovaj – nema viziju da se bavi umetni─Źkim, knji┼żevnim, vizuelnim i semanti─Źkim komponentama evoluiranog nasle─Ĺa Sokobanje. Postoji nada da c╠üe i nasle─Ĺe ranijih vekova u javnom prostoru, koji je izme─Ĺu ostalog i predmet ovog konkursa, biti uklju─Źeno kroz urbanisti─Źke projekte.

Cilj autora je da savremenim arhitektonskim izrazom istakne pun potencijal izabranog Plana za ovu zonu.

U ovom radu je predstavljena pompezna slika Sokobanje 2030. godine.

Ovaj koncept ima za cilj da obnovi kosmopolitski duh Sokobanje, koji je izostao u vreme socijalizma i 19. veka. Sokobanja je bila mesto susreta društvene elite i niza poznatih ljudi.

Emiljan Josimovi─ç, prvi urbanista iz Srbije i prvi profesor arhitekture u zemlji, zaslu┼żan je za izradu prvog regulacionog plana beogradske opštine u 19. veku. Ovaj sjajni ─Źovek preminuo u Sokobanji 1897. godine, gradu koji je izabrao za poslednje godine ┼żivota. Time su on i druge poznate li─Źnosti doprineli jedinstvenoj istoriji koju ova skromna turisti─Źka destinacija danas u┼żiva.

vizija sokobanje

VIZIJA

Bez namere da umanji zna─Źaj vizantijskog i orijentalnog duha koji pro┼żima grad i okolinu, VIZIJA 2030 nastoji da kroz tretman mikroprostora i o┼żivi celokupno bogato nasle─Ĺe ranijih vremena, pro┼żimajuc╠üi sadr┼żaj u prostoru koji c╠üe zauvek otvoriti istoriju.

 
VIZIJA 2030 – NOVI PROSTOR, VODA, ISTORIJA


VIZIJA 2030 predla┼że da se Sokobanja od banje za le─Źenje pacijenata pretvori u mesto za odmor, relaksaciju, zabavu i razonodu. Ova vizija daje novu viziju i segmentaciju tr┼żišta kroz stvaranje zone turisti─Źkih hotelskih objekata na 57 hektara. Ovaj projektni program predvi─Ĺa sezonu tokom cele godine prepoznavanjem novog po┼żeljnog gosta.

Prema VIZIJI 2030, koja se zasniva na dominantnom turizmu u slobodno vreme, privla─Źenje ciljne grupe turista podrazumeva promenu lokacije, pejza┼ża, društvenog okru┼żenja, kulturnog okru┼żenja, kao i prirode i tempa svakodnevnog ┼żivota.

Predlo┼żena prostorna celina se smatra da ima najviše potencijala za novi brend Sokobanja kao i buduc╠üi razvojni prostor u ovom radu. Ovaj konkursni dokument promoviše novo, visoko turisti─Źko tr┼żište ─Źiji posetioci imaju više raspolo┼żivih prihoda, zdravije navike i širu publiku. Temeljnije ispitivanje i utvr─Ĺivanje veze izme─Ĺu prisutnog gosta i ┼żeljenog gosta dovelo je do stvaranja ovog izazova. Ovo je rezultat dubljeg ispitivanja buduc╠üih infrastrukturnih potreba Sokobanje, što zahteva brzo i temeljno planiranje ove klju─Źne oblasti rasta, posebno u nerazvijenom podru─Źju koje je u fokusu. Ideja razvoja ovog podru─Źja zahteva obimne i promišljene intervencije, koje podrazumevaju aktivno u─Źešc╠üe lokalne samouprave, brzu komasaciju i podparcelaciju zemljišta, ─Źime c╠üe se u dovoljnoj meri obezbediti prostor za potencijalne razvoj brenda visokog turizma.

O─Źuvanje jedinog prostora koji je dvadeseti vek sa─Źuvao za nove vizije razvoja Sokobanje kao jednog od najvec╠üih srpskih turisti─Źkih brendova garantovano je usvajanjem temeljnog koncepta razvoja ovog prostora VIZIJA 2030 definisanjem velikih blokova hotelski, turisti─Źko-apartmanski i komplementarni javni sadr┼żaji.

Buduc╠üi da gradnja na ovim prostorima mora biti tema delovanja ozbiljnih stru─Źnih timova, ozbiljnih investitora, ali i šire lokalne zajednice uz stru─Źnu podršku dr┼żavnih institucija, svaki blok c╠üe ovim tretmanom postati predmet pa┼żnje javnosti.
 
Vizija 2030 nije samo prostorna koncepcija Sokobanje; to je vizija za koju verujemo da se mora sprovesti kroz poseban master plan za region i preporu─Źujemo njegovo usvajanje. U najmanju ruku, ova vizija c╠üe se rešavati kroz pojedina─Źna idejna rešenja koja c╠üe se baviti odnosom prema celom prostoru pre nego što se svaki urbanisti─Źki projekat usvoji.

To podrazumeva da c╠üe usvojeni urbanisti─Źki parametri biti samo jedan pravno obavezujuc╠üi segment verifikacije planiranih rešenja, a da drugi segment provere ispravnosti idejnih rešenja mora biti definisan zna─Źajnim radom Komisije za planiranje i planiranje, javnog mnjenja, pa ─Źak i podzakonskim aktom lokalne samouprave (npr. Komisija za estetsku ocenu idejnih rešenja prostora priobalnog i drugog podru─Źja).

Nemoguc╠üe je podeliti viziju Sokobanje 2030. na pojedina─Źne stavke i urbanisti─Źke kriterijume. Utvr─Ĺeni Plan generalne regulacije Sokobanje je solidna osnova za razvoj ambicija, ali sada investitoru nudi previše slobode da se suviše samostalno bavi malim mestima.

S druge strane, mešovita stambena zona koja ovu zonu virtuelno okru┼żuje pru┼ża odli─Źne izglede za razvoj turisti─Źkih sadr┼żaja, što ne ograni─Źava decentralizovanu izgradnju turisti─Źkih sadr┼żaja. Zbog toga su odlu─Źni u usvajanju karakteristi─Źne ideje sa makroblokovima — zgradama i kompleksima na velikim, kohezivnim parcelama — koje c╠üe uliti osec╠üaj globalizma i stvoriti novi brend.

VODA

Voda je resurs koji je na izmaku. Rešenje VIZIJA 2030 za buduc╠ünost zahteva zadr┼żavanje vode u urbanoj sredini Sokobanje i reanimaciju ili restauraciju va┼żnog materijala vezanog za vodu (mesto letnje pozornice nekada je bila turisti─Źka atrakcija za ─Źamce).

U zoni predmetnog podru─Źja VIZIJA 2030 predvi─Ĺa stvaranje vodnih podru─Źja reke Moravice.

Ovaj koncept uklju─Źuje veoma ozbiljna tehni─Źka rešenja koja c╠üe omoguc╠üiti izgradnju velikih vodnih podru─Źja za korišc╠üenje kao turisti─Źke atrakcije. Ova konceptualna rezolucija konkursa obuhvata ispitivanje odr┼żivosti izgradnje brojnih brana i mini-prevara za celogodišnju plovidbu turisti─Źkih plovila. Ovo je veoma zna─Źajan potencijal, a s obzirom na to da je Moravica tokom leta suva, smatramo da bi pad Sokobanje na reku bio apsurdan bez zna─Źajnijih hidrotehni─Źkih razvoja koji bi obezbedili konzistentan vodostaj na tom podru─Źju.

Razvoj objekata opšte namene u cilju ure─Ĺenja re┼żima re─Źnog korita i njegovog najisplativijeg korišc╠üenja predla┼że VIZIJA 2030 pored rasporeda re─Źnog korita (brane, nasipi, zidovi keja, mini prevodnice i kanali). Na ovaj na─Źin je bilo moguc╠üe izra─Źunati vodostaj po celoj du┼żini reke, kao i lokacije za izgradnju temelja, uklju─Źujuc╠üi, po potrebi, i mini-most zbog razlike u vodostaju.

Zahvaljujuc╠üi ovom tehni─Źkom rešenju, manje turisti─Źke ─Źamce sada mogu da putuju od zone gradskog parka uzvodno do postrojenja za pre─Źišc╠üavanje vode i nizvodno do novog vagonskog mosta. U okviru zatvorenog etno-turisti─Źkog kompleksa visoke kategorije nizvodno od novog mosta za saobrac╠üaj vozila moguc╠üe je ploviti manjim ─Źamcima povezanim sa kanalskim sistemom.


 
Na desnoj strani Moravice postoji kanal koji spaja ova dva podru─Źja; mo┼żete prec╠üi uzvodno ili nizvodno koristec╠üi ovaj kanal. U zavisnosti od nivoa vode u koritu, deo ovog kanala mo┼że se koristiti kao turisti─Źka atrakcija tako što c╠üe tec╠üi na dva razli─Źita na─Źina.

Prema prvim analizama, akumulacija korita u „gornjem slivu” bi se kretala od maksimalne ta─Źke na 294 metra nadmorske visine do 292 metra nadmorske visine, dok bi akumulacija u „donjem slivu” bila na nivou visine 288,50 metara nadmorske visine.

Grafi─Źki prikazi predlo┼żenog rešenja prikazani su u uzdu┼żnom i popre─Źnom preseku. Klju─Źni nalaz je da je moguc╠üe kontrolisati reku na ovaj na─Źin i garantovati dugoro─Źno korišc╠üenje vode u slivu reke Moravice. Ovaj sistem bi mogao da evoluira nizvodno tokom vremena kako bi promovisao razli─Źit ekonomski rast.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predla┼żemo da pogledate

 • 05.01.2023. Digitour

  Konkursi za dodelu DigiTour sredstava

  Projekat „ Podsticanje turisti─Źkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DIGITOUR “ sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nema─Źke, Francuske, Španije,…

 • sokobanja
  03.07.2019. eKapija

  Pove─çan broj investicija u Sokobanju

    Sokobanja ove godine ima pove─çenje broja no─çenja u odnosu na 2018. godinu za 21 odsto doma─çih turista i 46 odsto stranih turista ka┼żu iz TO Sokobanja . Do kraja aprila ove godne zabele┼żeno je 80.750 no─çenja doma─çih gostiju i 10.207…

 • bolnica ozren
  16.04.2019. SB Ozren

  Oglas za prijem u radni odnos

  SpđÁcijalna bolnica za plu─çnđÁ bolđÁsti "OzrđÁn" Sokobanja Na osnovu ─Źlana 7. PosđÁbnog kolđÁktivnog ugovora za zdravstvđÁnđÁ ustanovđÁ ─Źiji jđÁ osniva─Ź RđÁpublika Srbija, Autonomna pokrajina ili jđÁdinica lokalnđÁ samoupravđÁ   SPECIJALNA…

 • Jutro nad Ozrenom
  08.04.2019. SP

  Jutro nad Ozrenom 2019.

  U organizaciji knji┼żevnog kluba "Sokolovo Pero" iz Sokobanje bi─çe raspisan XIV knji┼żevni konkurs "Jutro nad Ozrenom 2019" Tema ovog konkursa bi─çe slobodna Uslovi konkursa : Mogu se poslati najviše dve pesme koje…