Konkurs "XVI ФОТО ИЗАЗОВ - СОКОБАЊА 2023": Autorska prava i važnost informisanosti

17.07.2023. 12:02 | Salex | konkurs, fotoizazov

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Bovansko jezero by Saša Stojanović

Uzbudljivo je kada se pruži prilika fotografskim entuzijastima da pokažu svoju kreativnost i strast prema fotografiji. Konkursi su izvanredan način da se to postigne, a upravo takva manifestacija je "XVI ФОТО ИЗАЗОВ - СОКОБАЊА 2023". Ova takmičarska prilika ima za cilj promovisanje prirode Sokobanje kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija Srbije, dok istovremeno pruža mogućnost fotografima amaterima da pokažu svoje talente. U nastavku, predstavićemo vam detaljan opis konkursa, zajedno sa svim propozicijama, i osvrnuti se na stavku 7 koja se odnosi na autorska prava, koristeći slučaj Saše Stojanovića, lokalnog fotografa iz Sokobanje.

Opis konkursa: "XVI ФОТО ИЗАЗОВ - СОКОБАЊА 2023" je otvoren konkurs koji organizuje Turistička organizacija Sokobanja. Ova manifestacija ima za cilj promovisanje Sokobanje kao jedne od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji, istovremeno pružajući mogućnost fotografima amaterima da prikažu svoje talente. Tema ovogodišnjeg konkursa je "СОКОБАЊА – ОСЕТИ РИТАМ ПРИРОДЕ", pružajući umetnicima slobodu da izraze svoje ideje i kreativnost kroz fotografije koje prikazuju detalje Sokobanje i njene okoline.

Propozicije konkursa:

 1. Prijem fotografija trajaće do 13. avgusta 2023. godine, a jedini uslov je da budu u skladu sa temom konkursa i prikazuju Sokobanju i njenu okolinu.
 2. Učesnik mora biti autor ili nosilac autorskih prava fotografija kojima se prijavljuje na konkurs. Svaki autor može poslati najviše pet fotografija, a svaka fotografija treba biti opremljena naslovom, lokacijom i vremenom fotografisanja.
 3. Fotografije treba dostaviti u digitalnom formatu na CD-u, lično u prostorijama Turističke organizacije Sokobanja, putem pošte na adresu ul. Trg Oslobođenja br. 2, 18230 Sokobanja, ili putem e-pošte na adresu tic@tosokobanja.rs. Fotografije moraju biti veće od 8 Mpx (rezolucija 300 dpi).
 4. Fotografije moraju biti u boji, izvornog formata, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade koja menja kompoziciju i elemente. Takođe, fotografije moraju prikazivati realistične, a ne apstraktne prikaze Sokobanje i okoline.
 5. Izbor pobedničke fotografije sastaće se iz dve faze: uži izbor od 40 fotografija izabran od strane žirija, a potom tri finalne fotografije odabrane na dan izložbe. Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 25. avgusta 2023. godine.
 6. Za sve autore mlađe od 18 godina, potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja o prihvatanju uslova konkursa.
 7. Važno je napomenuti da se fotografijama koje su dostavljene za ovaj konkurs, učesnici trajno odriču autorskih prava, prenoseći ih Turističkoj organizaciji Sokobanja. Ova odredba omogućava organizaciji da koristi fotografije u promotivne svrhe.

U ovom tekstu ćemo se detaljnije osvrnuti na pravilo broj 7, koje se odnosi na prenošenje autorskih prava na Turističku organizaciju Sokobanja. Da bismo bolje razumeli implikacije ovog pravila, razmotrićemo primer Saše Stojanovića, fotografa iz Sokobanje.

Saša Stojanović, lokalni fotograf iz Sokobanje, odlučio je da iskoristi priliku i pošalje svoje najbolje fotografije na pređašnjem konkursu "XVI ФОТО ИЗАЗОВ - СОКОБАЊА". Saša je sa strašću i predanošću fotografisao prirodu Sokobanje i okoline godinama, želeći da pokaže njenu lepotu svetu. Bio je pun nade i očekivanja da će se njegov rad prepoznati i da će dobiti zasluženu pažnju.

Na njegovo iznenađenje, Saša nije dobio nijednu nagradu na konkursu. Osećao se razočarano jer je uložio mnogo truda, vremena i ljubavi u svoje fotografije. No, ono što ga je dodatno iznenadilo jeste da je Turistička organizacija Sokobanja iskoristila njegove fotografije za različite promotivne svrhe.

sajt opštine sokobanja
Zvaničan sajt Opštine Sokobanja sa Sašinom fotografijom Ripaljke

Sašine prelepe fotografije korišćene su za izradu kalendara koji je promovisao Sokobanju tokom cele godine. Jedna od njegovih najupečatljivijih fotografija, koja je prikazivala prelepu Ripaljku, bila je postavljena na zvaničnom sajtu Opštine Sokobanja, privlačeći pažnju turista i posetilaca. Ostale fotografije iz njegovog portfolija korišćene su kao deo dizajna ogromnog bilborda koji je bio pozadinska kulisa na sajmu turizma. Dodatno, nekoliko njegovih fotografija postavljeno je na saobraćajnim tablama na ulazu u Sokobanju.

Sašine fotografije na tabli na ulazu u Sokobanju
Sašine fotografije Rtnja i Ripaljke na saobraćajnim tablama

Saša je osećao da je izgubio kontrolu nad svojim radom. Njegove fotografije su bile iskorišćene, a on nije dobio nikakvu nadoknadu ili priznanje za svoje umetničko delo. Čak je na sajtu Blica postavljena njegova fotografija vodopada Ripaljke potpisana pogrešnim imenom Martin Matejic. Da li je slučajno ili ne, nije poznato.


Sašina fotografija Ripaljke na sajtu Blica, potpisana netačnim imenom:
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/sokobanja-zeleno-srce-srbije/pmxwzt0

Ovaj slučaj jasno pokazuje da se fotografima mora pružiti veći respekt i vrednovanje njihovog rada, uz poštovanje autorskih prava.

Konkursi poput "XVI ФОТО ИЗАЗОВ - СОКОБАЊА 2023" pružaju mogućnost fotografima amaterima da prikažu svoju kreativnost i ljubav prema fotografiji. Međutim, važno je da se učesnici upoznaju sa svim propozicijama takvih takmičenja, posebno onima koje se odnose na autorska prava. Slučaj Saše Stojanovića naglašava potrebu da fotografi budu informisani o tome kako će se njihovi radovi koristiti i da li su spremni da prihvate takve uslove.

Učešće na konkursima trebalo bi biti podsticajno i omogućiti fotografskom umetniku da izrazi svoju kreativnost, dok se istovremeno poštuju njihova prava. Sve u svemu, konkursi su prilika za rast i razvoj, ali važno je biti informisan i doneti odluke koje su u skladu sa našim interesima kao autora.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 28.03.2024. Salex

  Sokobanjsko jutro nad Ozrеnom: XIX Mеđunarodni knjižеvni konkurs

  Knjižеvni klub Sokolovo pеro, u saradnji sa Skupštinom opštinе Sokobanja, TO Sokobanja, Kulturnim cеntrom Sokobanja i Narodnom bibliotеkom Stеvan Srеmac, raspisujе XIX Mеđunarodni knjižеvni konkurs "Jutro nad Ozrеnom".…

 • 15.05.2023. Salex

  Klaster puteva kulture: Pomoć turističkim preduzećima kroz DIGITOUR projekat

  Da li ste vlasnik malog ili srednjeg turističkog preduzeća u Evropi? Ako je odgovor potvrdan, imamo odlične vesti za vas! Klaster puteva kulture, u saradnji sa devet partnerskih organizacija iz Evrope, sprovodi projekat DIGITOUR koji pruža…

 • 05.01.2023. Digitour

  Konkursi za dodelu DigiTour sredstava

  Projekat „ Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DIGITOUR “ sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije,…

 • Vizija Sokobanje
  25.10.2022. koloseummagazin

  Urbanističko-arhitektonski konkurs na temu kompleksa parka

  Šta se u međuvremenu desilo sa našom istorijskom banjsko-turističkom destinacijom, ako išta, osim stambene izgradnje koja prodire u „meko tkivo” sokobanjskog zelenog pojasa, oko kojeg su koplja lomili…