Turisticke atrakcije Sokobanje

13.04.2019. 23:56 | S | turizam, izletište, odmor, atrakcije

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokobanja


Osim lekovitih voda i lekovitog vazduha, Sokobanja turistima nudi mnogo više. Sokobanja ima veliki broj izletišta, istorijskih spomenika, zatim su tu i ostaci srednjevekovnog grada "Sokograda", veliki broj planina, netaknuta priroda, prelep kanjon reke Moravice, Bovansko jezero. Zbog svega ovoga Sokobanja je jedna od najstarijih banja sa najdužom tradicijom turističkih poseta u Srbiji.

Na severnoj strani mermernog šetališta nalazi se centralni gradski park. Ovaj park je prelepo uređen i pravo je zadovoljstvo šetati stazama koje se prostiru izmedju drvoreda starih  više od sto godina, tu su i dve fontane, veliki broj klupa i travnatih površina prošaranih cvećem, kroz park protiče i omanji potok u koji se ulivaju mineralne vode iz amama.

centar sokobanje

Poznato kupatilo "Amam" sagrađeno je za vreme Turaka, a renovirano u periodu kada je vladao knez Miloš. Ovo kupatilo nastalo je na ostacima starog rimskog kupatila . Kupatilo je sačuvalo svoj autentični izgled iz 15. veka , pa su zbog toga i neke scene iz našeg veoma popularnog filma "Zona Zanfirova" snimane baš u ovom kupatilu.

Milošev konak nalazi se odmah preko puta amama, u ovoj zgradi nekada se nalazila adinistracija srpskog knjaza Miloša a sada je ovaj istorijski spomenik pretvoren u nekoliko ugostiteljskih objekata i radnji raznih namena. Na samom početku mermernog šetališta nalazi se i zavičajni muzej i u njemu se mogu videti arheološki eksponati iz ovog kraja kao i etnološki i istorijski eksponati. Ispred muzeja nalazi se i amfiteatar u kojem se u tokom letnje sezone odrzavaju raznovrsne manifestaciju u okviru sokobanjskog kulturnog leta. Preko puta muzeja nalazi se i gradska biblioteka "Stevan Sremac". Osim što ima 130 godina, biblioteka u svom posedu ima i više od 30000 izdanja.

muzej u sokobanji

Za turiste su u letnjem periodu veoma interesantna izletišta koja se nalaze u samoj Sokobanji i njenoj okolini. Izletišta koja se nalaze u samoj banji su Vrelo - Borići, Park Čuka, dok se u neposrednoj blizini, udaljenih par kilometara od grada nalaze izletišta Lepterija, Ripiljaka, Kalinovica, Očno i druga.

Jedno od najposećenijih izletišta tokom letnje sezone je izletište "Lepterija". Udaljeno je dva kilometara od centra. Do ovog izletišta, koje je dobilo ime po nasrećnoj devojci koja je stradala zbog ljubavi moze se doći kolima, asfaltnim putem, ili pešice stazama koje počinju u gradskom parku "Banjica".  Na samom početku ovog izletišta nalazi se i crkva posvećena Rođenju  Presvete Bogorodice. Ova crkva je sagrađena 2001. godine na temeljima crkve iz 14. veka. Preko  puta izletišta lepterija, sa levestrane nalazi se i stena na kojoj se može videti lik bogorodice kako drži dete. Nedaleko od izletišta Lepterije nalazi se i srednjevekovni grad "Sokograd". Sokograd je nastao na temeljima rimskog utvrđenja, kroz istoriju je više puta razaran i obnavljan. U današnjem vremenu se mogu videti ostaci bedema, četvorougaone kule, glavna kapija i cisterna za vodu.

sokograd

Za ljubitelje avanture, preporuka je da obiđu Vrmdžanski grad koji se nalazi u blizini sela Vrmdža u podnožju planine Rtanj. Ovaj grad potiče iz doba Justinijana a razorio ga je Musa Kesedžija.

Za ljubitelje planinarenja Sokobanja nudi veliki broj atraktivnih planinarskih staza koje se nalaze na planinama koje okružuju Sokobanju: Rtanju, Bukoviku, Ozrenu, Devici i drugim.

panorama sokobanje

Veoma interesantna destinacija za turiste je i vodopad Ripaljka koji je visok 40 metara. Vodopad se nalazi na planini Ozren u blizini kapije za ulaz u specijalnu bolnicu za lečenje plućnih bolesti. Ripaljka nastaje na reci Gradašnici koja se uliva u Moravicu i ovaj vodopad je prvi spomenik prirode( zaštićen je zakonom 1948. godine).

U blizini Sokobanje nalazi se i Sesalačka pećina koju svakako treba posetiti. Ova pećina je udaljen oko 19 km od Sokobanje. Pećina je uređena za turiste i prvi deo je osvetljen. U ovj pećini se mogu videti stalagniti, stalaktiti i teverinske kade, kao i kolonije slepih miševa.

sesalacka pecina

U naselju Gradašnica nedaleko od gradskog stadiona nalazi se etno kutak "Grudanjske vodenice". To su dve vodenice stare preko dvesta godina, u većoj vodenici nalazi se etno restoran, dok je u onoj manjoj smeštena radionica starih zanata gde posetioci mogu da nauče osnove starih zaboravljenih zanata.

Najveći broj gostiju Sokobanju posti tokom letnjih meseci. U tom periodu za posetioce Sokobanje je organizovano kulturno leto, zatim je tu internacionalni festival "Prva harmonika", "Green fest" , međunarodna manifestacija Salon ekološke karikature i umetnička kolonija "Sokograd", tradicionalna manifestacija " Zlatne ruke", manifestacija " Sveti Jovan Biljober", "Susreti veterana folklora" i mnoge druge manifestacije...

green heart fest

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate