(FOTO) ČAROLIJE SOKOBANJE Opravdano najpoznatija turistička atrakcija u Srbiji, čija čarolija leži u prirodnom bogatstvu – u melemu za telo i dušu.

22.07.2020. 17:22 | Stefan Sofronijević | sokobanja, izletište, odmor

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara


Vremena se stalno menjaju – nekada nas prijatno iznenade, a nekada pak vrlo neprijatno. U doba kada vlada epidemija opasnog virusa, situacija deluje prilično beznadežno, zar ne? Ljudi su zarobljeni u okvirima svojih granica i često zbog toga nesrećni. I onda, prirodno, javlja se pitanje: kuda? Kuda putovati? Pa, upravo u granicama naše zemlje, zemlje koja ima da ponudi mnogo više nego što možemo i da zamislimo. Sokobanja je idealan primer za srećno i zdravo putovanje koje će vam povratiti izgubljenu nadu.  

Sokobanja

Još jedna od prednosti ovog rajskog utočišta je blizina i relativno lak i ugodan put. Udaljena svega 30 kilometara od Aleksinca i tek nešto više od 200 kilometara od Beograda, ovo putovanje će vam se zaista isplatiti. Osim toga, moći ćete da uživate u bogatom, šarenolikom pejzažu koji promiče duž puta. A onda vas čeka prava poslastica – Bovanska klisura, bajkovito jezero, a odmah iza toga Sokobanjska kotlina, koja je ubedljivo jedno od najvećih i najlepših bogastava Srbije.

bovansko jezero

Pa ipak, verovali ili ne, nasuprot svim ovim prirodnim majstorstvima, Sokobanja ima još mnogo toga da nam ponudi. Naime, njeni termo-mineralni izvori, klima, ali i idealni geografski položaj posebno su lekoviti za razne vrste oboljenja. Prema rečima posetioca, a i meštana, samo kupanjem u sokobanjskoj, takoreći, magičnoj vodi, pomaže pri smanjenju reume, pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje, kao i na generalno zdravlje tela. A, kao šlag na tortu, legenda kaže da čak i podmlađuje – a to je nešto što je svakako vredno testirati.

U Sokobanji ćete pronaći šest termomineralnih izvora i svaki od njih ima svoje specifično lekovito dejstvo, dok se temperatura vode kreće između 43°C i 53°C, u zavisnosti od izvora: “Sv. Arhanđel”, “Preobraženje” i slično.

Izuzev lekovitih voda, Sokobanja se može pohvaliti i svojom bogatom florom, pogodnom za izlete, druženje i odmor. Jedno posebno izletište, zvano „Vrelo – Borići“ predstavlja pravi dragulj ovog mesta.
 

borici

Naime, upravo tu se nalazi i spomen-česma čuvenom Hajduk Veljku Petroviću.

 
A nedaleko odatle posetioci mogu uživati u parku zimzelene šume. Park nosi naziv „Čuka 2“ i pruža raznolike aktivnosti kako za stare tako i za mlade: igralište za decu, drvene klupe za odmor, staza zdravlja i još mnogo toga.

Međutim, ako ste mislili da je to kraj sokobanjskih lepota – grdno ste se prevarili. Naime, Sokobanja poseduje nekolicinu drugih izletišta, kao što su: „Ozren“ u čijoj neposrednoj blizini je i Ripaljka vodopad, „Lepterija“ koje karakteriše velelepna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, a zatim i izletišta „Očno“ i „Kalinovica“, popularna najpre po takozvanom „Kamenu ljubavi“ koji simboliše besmrtnu ljubav.
 
I na kraju, moramo pomenuti i Sesalačku pećinu, nedaleko od Sokobanje, dvadesetak minuta vožnje. Što se tiče prirodnih bogastava, ni ova pećina ne manjka, kao i sve ostalo. Krasi je prelepi pećinski nakit, travertinske kade, ali i mala reka koja kroz nju protiče.
 
Možda trenutno ne možemo dalje od naše granice, ali priroda nam je dala lepote koje su nam „na dohvat ruke“. Jedna od tih lepota je upravo Sokobanja. Lečilište, čarolija i odmor, koji nam je svima i više nego potreban.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sokobanja
  03.06.2023. Salex

  Soko Banja - Prirodni raj u srcu Srbije

  Dozvolite da vam predstavimo Sokobanju, skriveni dragulj koji se nalazi usred predivne prirode Srbije. Ovaj slikoviti kutak sveta krije netaknutu prirodu, očaravajuće pejzaže i biser reke Moravice. Ali to nije sve - Sokobanja vam nudi dva…

 • Sokobanja
  20.04.2019. M

  Sokobanja – priča o Županu i Lepteriji

  Kako legenda kaže, nekada davno voleli su se momak  i devojka, ali svoju ljubav morali su da kriju jer su njihovi roditelji bili na suparničkim stranama i ratovali su oko poseda. Momak je bio Župan iz Vrmdža grada a devojka prelepa…

 • Sokobanja
  13.04.2019. S

  Turisticke atrakcije Sokobanje

  Osim lekovitih voda i lekovitog vazduha, Sokobanja turistima nudi mnogo više. Sokobanja ima veliki broj izletišta , istorijskih spomenika , zatim su tu i ostaci srednjevekovnog grada " Sokograda ", veliki broj planina,…

 • sokobanja
  04.02.2019. M

  Najbolja destinacija je Sokobanja

  Jedna od najpoznatijih banja u Srbiji je Sokobanja. Nalazi se u samom vrhu turističkih destinacija , ali osim toga ovo je jedna od najstarijih i najlepših banja u Srbiji. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na obali prelepe reke Moravice…