Sokobanja – priča o Županu i Lepteriji

20.04.2019. 10:24 | M | sokobanja, odmor, atrakcije, izletišta, legende

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Legenda o SokobanjiKako legenda kaže, nekada davno voleli su se momak  i devojka, ali svoju ljubav morali su da kriju jer su njihovi roditelji bili na suparničkim stranama i ratovali su oko poseda. Momak je bio Župan iz Vrmdža grada a devojka prelepa Lepterija iz Sokograda. Pošto svoju ljubav nisu mogli da obelodane, oni odlučiše da pobegnu u druge krajeve. Pobegoše oni, ali otac prelepe Lepterije sazna za njihovo bekstvo i posla poteru sa naređenjem da je pronađu i pogube. Potera ih sustiže i pogubi Lepteriju. Ostavši bez svoje drage, Župan osta i bez želje za životom i okonča život u viru reke Moravice kako bi bio zajedno sa svojom dragom na onome svetu. Da ova ljubav ostane večno upamćena, pobrinuli su se jedno izletište i gradska plaža, najpoznatije  izletište u Sokobanji nosi ime Lepterija, a gradska plaža Župan.


Do ovog turističkog mesta  stiže se veoma lako, autoputem e75 ide se do naplatne rampe Aleksinac, tu se isključuje sa autoputa, prolazi kroz Aleksinac i nastavlja magistralnim putem u dužini od 30km  do Sokobanje bez ikakvih skretanja.

 

Sokobanja smeštaj

U Sokobanji se može pronaći veliki broj različitih tipova smeštaja, sobe, apartmani, vile, studija, hoteli, smeštaj sa ishranom ili bez, apartmani i vile koji imaju svoje bazene, spa centri, jednom rečju u ponudi je veliki broj smeštajnih jedinica. Vlasnici apartmana u Sokobanji su veoma ljubazni i srdačni. Apartmani su čisti i uredni, svaka soba ima kuhinju, kupatilo, (većina apartmana ima i bezični internet i kablovsku televiziju). Apartmane mozete naći u samom centru grada, ali i na periferiji grada gde se umesto buke automobila i muzike iz bašti u centru grada može naći mir i tišina.

Sokobanja smeštaj

 

Lepterija

Najpoznatije izletište, koje se nalazi na 2km od Sokobanje dobilo je ime po spomentuj devojci sa početka teksta. Ovo izletište okruženo je šumom i stenama, kroz samo izletište protiče reka Moravica, izletište je uređeno i ima veliki broj stolova, u blizini izletišta nalaze se i ostaci srednjevekovnog grada Sokograda, a na pola puta nalazi se i izvor Vodomar a tu je i hajduk Veljkova pećina..

Lepterija i Sokograd

Sokograd

Ostaci srednjevekovnog grada udaljeni su svega dvadesetak minuta od izletišta Lepterija. Veći deo puta ide uz samu reku Moravicu kroz netaknutu prirodu. Destinacija koju bi turisti svakako trebali da obiđu kada dođu u Sokobanju.

 

Vodopad Ripaljka

Osim što spada u najviše vodopade u Srbiji, ovaj vodopad je poznat i po tome što je prvi spomenik prirode u Srbiji koji je zakonom zaštićen. Ovaj status nosi od 1948.godine. Vodopad nastaje na reci Gradašnici i visok je 11 metara, okružen je prelepom prirodom i ima uređen prostor za izletnike, idealno mesto za porodični piknik.

vodopad Ripaljka

 

Vrmdža i etno restoran " Vodenica"

Ovo selo udaljeno je desetak kilometara od Sokobanje. Za razliku od velikog broja sela u Srbiji koja su u izumiranju, ovo selo svake godine beleži priliv doseljenika, što iz Srbije, što iz inostranstva. Selo se nalazi u samom podnožju mistične planine Rtanj, u blizini sela nalazi se i prirodno jezero, a tu su i ostaci vizantijskog grada Vrmže. Na 2 kilometara od sela nalazi se i etno restoran "Vodenica" u kojem mozete probati zdravu hranu iz ovog kraja. Tu su domaći sokovi od plodova koji su ubrani u obližnjim šumama i livadama, domaći sir, mleko i mnogi drugi specijaliteti iz ovog kraja.

Vrmdža i Vrmdžanski grad

 

Vrelo Moravice

Na ovom mestu izvire reka Moravice. Izvor je u obliku malog jezerca iz kog se slobodno moze piti bistra i hladna voda. Ovo mesto je pogodno i za izlete u vrelim letnjim danima, ima stolova, klupa i mesto za loženje vatre. U blizini izvora nalazi se i pećina.

Vrelo - izvor reke Moravice

 

Sesalačka pećina

Sesalačka pećina udaljena je dvadesetak kilometara od Sokobanje. Do pećine se stiže asfaltnim putem( i veoma kratka deonica ne asfaltiranog puta) koji vodi do same pećine. Pećina je bogata pećinskim nakitom i poznata je po kolonijama slepih miševa koji žive u njoj. Ulaz u pećinu i jedan deo pećine su osvetljeni. U blizini pećine nalazi se i malo veštačko jezerce, a ima i klupa i stolova za one koji žele da naprave piknik.

Sesalačka pećina

 

Šest kace

Ova plaža nalazi se blizu gradske plaže Župan. Naziv je dobila po uvalama u reci koje je priroda isklesala i koje podsećaju na kace. Voda je ovde bistra i veoma hladna.

Šest kace

 

Bovansko jezero

Jezero je udaljeno desetak kilometara od Sokobanje. Vazi za jedno od najbogatijih jezera ribom u Srbiji. Dužine je 8 km. Osim ribolovaca u letnjim danima se može videti i veliki broj kupača na više uređenih plaža. Na bovanskoj plaži se može iznajmiti i pedalino a ima i letnja bašta u kojoj se može popiti hladno piće.

Bovansko jezero

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate