Soko Grad: Legende hrabrosti, ljubavi i čudesnih isceljenja

20.06.2023. 00:18 | Salex | župan, sokograd, legende, legenda

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Legenda o Sokogradu

U zemlji Soko Grada, gde su se ispreplitali stari zidovi i tajanstvene priče, postojala su tri predivne legende koje su kroz vekove prenošene s kolena na koleno.

Prva legenda bila je o nesrećnoj ljubavi srpskih Romea i Julije. U srcu Soko Grada živela je lepa devojka imenom Lepterija, koja je privukla pažnju mladog Župana, sina gospodara Vrmaškog grada. Njihova ljubav bila je duboka i iskrena, ali su njihovi roditelji bili protiv njihovog saveza zbog spornih poseda.

Kako bi se sastali i pobegli od osuda svojih porodica, Lepterija i Župan smislili su plan. Župan je sa svojom družinom stigao do zidina Soko Grada, dok se Lepterija tajno iskrala kroz skriveni prolaz. Na početku, njihov poduhvat bio je nalik bajci, ali Lepterijin otac otkrio je njihovu tajnu i poslao vojnike da ih uhvate. Njegova srdžba bila je toliko velika da je naredio da Lepteriju pogube čim je stignu. Tako je Lepterija stradala od mača očevih vojnika, a ožalošćeni Župan, obuzet očajem, skočio je u najdublji vir Moravice i utopio se.

Mesto gde je devojka stradala nazvano je Lepterija, a vir koji je progutao Župana dobio je ime Župan, kao večni spomen na njihovu tragičnu ljubav.

Soko grad

Druga legenda pripovedala je o hrabrosti i nepobedivosti Soko Grada. Turci su opsedali ovaj stari grad, ali su se suočili s otporom i odbranom koja je bila neuništiva. Sokograd je bio tvrdo utvrđen, a hrabri branitelji su unapred pripremili dovoljno hrane i vode za dugotrajnu opsadu.

Napadači su bili očajni i zatražili su pomoć od jedne jurodive babe, koja je bila poznata po svojoj mudrosti. Baba im je, za pristojnu nadoknadu, otkrila tajnu. Savetovala im je da pronađu konja imenom Ajdira i da mu devet dana ne daju vode, a potom ga prošetaju oko grada. Tamo gde konj počne kopitom da kopa, trebali su nastaviti jer su tu bili vodovodni sistemi koje bi bilo lako preseći.

Istovremeno, baba je poslala poruku zapovedniku Sokograda, upozoravajući ga na opasnost i predlažući mu da konje naopačke potkuje i kroz tajni prolaz napuste utvrđenje. Zapovednik je pažljivo saslušao babine reči i sledio njen savet.

Sledećeg jutra, Turci su se iznenadili kada su videli tragove kopita oko grada. Pomislili su da je neprijatelj stigao sa pojačanjem. Nakon dugog razmišljanja, odlučili su se upustiti u napad. Međutim, kada su prošli kroz zidine Soko Grada, zatičući samo tišinu umesto žamora branilaca, shvatili su da su prevareni.

Njihovi neprijatelji, hrabri branitelji Sokograda, uspeli su da iskoriste tajni prolaz i napuste utvrđenje neprimetno. Turci su ostali zbunjeni i poraženi, a legenda o nepobedivosti Soko Grada ostala je urezana u sećanjima.

Sokograd

Treća legenda pričala je o čudesnom isceljenju jednog moćnog gospodara Soko Grada. Jednog dana, dok je jašao kotlinom, nad Ozrenom se nadvila tamna oluja. Munja je zasijala s vrha Oštre čuke, grom je grunuo, a zemlja se zatresla sve do Šiljka na suvom Rtnju. Uplašen, gospodar Sokograda pao je sa svog konja i izgubio svest. Kada se povratio, osećao je bolove i mislio da su mu sve kosti slomljene. Bio je nemoćan i očekivao smrt.

Tada je, iznenada, začuo šum vode. Odlučio je piti iz nepoznatog izvora nadajući se da će umreti bez žeđi. Prvi gutljaj iz tog izvora odmah je razbistrio njegov um, a kada je rukom dodirnuo vodu, snaga mu se odmah vratila. Osećao se isceljenim. Pomoću svoje poslednje snage, uspeo se pridignuti i shvatio je da je lekovita voda spasila njegov život. Odlučio je odmah izgraditi nadstrešnicu iznad izvora kako bi svi mogli da koriste tu čudotvornu vodu.

Vest o lekovitoj vodi u kotlini između Ozrena i Rtnja brzo se proširila, i uskoro je postala poznata širom zemlje. Ljudi su dolazili u Soko Grad kako bi se lečili i koristili blagodeti te čudesne vode. Tako je ta legenda postala deo Soko Grada i njegove bogate istorije.

Kroz vekove, ove tri legende su se prenosile sa kolena na koleno, oblikujući duh i priču o Soko Gradu. Ovaj stari grad i dalje je bio svedok tih nezaboravnih događaja, čuvajući svoje tajne u svojim zidinama. Soko Grad je postao simbol hrabrosti, ljubavi i čudesnih isceljenja, preplavljujući svaki kutak ovog prelepog mesta sa svojim mističnim šarmom.

I tako, Branislav Nušić, slavni pesnik, ispisao je čuvene dvostihove, koji su postali omiljena izreka meštana i gostiju Soko Grada: "U Soko Gradu, legende žive, srca i duše večno plove." I danas, ti stihovi odzvanjaju u vazduhu, podsećajući svakoga ko poseti Soko Grad na čudesne priče koje su oblikovale njegovu prošlost i dušu.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • 04.06.2023. Salex

  Tajanstvena priča koja leži u srcu Sokobanje

  Dok prolazite kroz sokobanjske ulice, možda ne biste ni pomislili da se iza svakog kamena i drveta krije bogata istorija. Međutim, u samom centru grada postoji jedno mesto koje svedoči o prošlim vremenima - Sokograd. Ova tvrđava,…

 • Sokograd
  03.06.2023. Salex

  Otkrijte mističan svet Sokobanje: Soko Grad

  Dobrodošli u drevno utvrđenje ovenčano mistikom i bajkovitom istorijom - Soko Grad. Smestivši se na nepristupačnoj steni i u vrletnom krajoliku, ova ruševina je prava inkarnacija mirisa starih vremena, prepleta priča i…

 • Sokobanja
  20.04.2019. M

  Sokobanja – priča o Županu i Lepteriji

  Kako legenda kaže, nekada davno voleli su se momak  i devojka, ali svoju ljubav morali su da kriju jer su njihovi roditelji bili na suparničkim stranama i ratovali su oko poseda. Momak je bio Župan iz Vrmdža grada a devojka prelepa…

 • Sokograd
  28.11.2018. М

  Srednjovekovni grad SOKOGRAD

    Srednjevekovni grad Sokograd udaljen je svega 2km od Sokobanje. Kada je grad tačno nastao ne može se precizno utvrditi, po nekim istrazivanjima nastao je u doba cara Justinijana kao tvrđava za odbranu od Avarskih i Slovenskih upada na…