Sokobanja u zimskom ruhu

22.12.2018. 17:10 | M | sokobanja, zima

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 2 komentara
Sokobanja zimi. Foto: Marko Cvetković


Osim u letnjem periodu, Sokobanja je atraktivna destinacija i tokom zimskih dana, a razlog tome je blagotvorna klima koju ova banja ima i tokom zimskih dana, kada je pokrivena snegom.

Sokobanja, jedna od najstarijih i najpoznatijih banja, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 400 metara , između planina, od kojih su najpoznatije Ozren i Rtanj. Kroz ovu banju protiče i reka Moravica, jedna od retkih u Srbiji koja još uvek nije zagađena.

Da je Sokobanja lekovita znali su i stari Rimljani koji su iskoristili termalne izvore i podigli prve terme. Poznato je i javno kupatilo u Sokobanji "Amam" koje datira još iz vreme Turaka , a posle oslobođenja od Turaka, knjaz Miloš izdaje naredbu da se "Amam" obnovi i podigne konak, danas poznat kao "Milošev Konak" i dovodi prvog lekara u ovu banju Leopolda Erliha. 1837. godine, zastavniku Lazareviću napisan je uput iz kancelarija knjaza Miloša za lečenje u ovu banju, to je bio početak organizovanog turizma u Sokobanji.

Početkom dvadestog veka u Sokobanji je sagrađen i prvi hotel "Evropa", a bogati trgovci počinju da grade vile za svoj boravak i smeštaj gostiju. U ovom periodu grade se parkovi i izletišta, postavlja javna rasveta i postavlja vodovod. Sredinom prošlog veka, šezdesetih godina počinje i savremeni razvoj ove banje kada se pored hotela grade i privredni objekti i saobraćajna infrastruktura.

Sokobanja ima prirodne termomineralne izvore (temperatura vode je od 28 do 45 stepeni) koji služe za inhalaciju i kupanje, zavisno od oboljenja. Pored termalnih izvora od velikog značaja za lečenje je i klima koju Sokobanja ima, a karakteriše je povoljan atmosferski pritisak, umerene padavine,  mali broj maglovitih i vetrovitih dana i čist, nezagađen vazduh koji je bogat kiseonikom, ozonom i negativnim jonima.

U Sokobanji se lečenje vrši u "Specijalnoj bolnici Sokobanja" (Novi zavod), "Prirodno lečilište Banjica" i "Specijalna bolnica za plućne bolesti Ozren".

U ovoj banji se leče bronhijalna astma, psihoneuroze, visok krvni pritisak, reumatizam i išijas, posttraumatska stanja, anemija i drugo.

Osim lekovitih faktora, Sokobanja ima bogatu istoriju i kulturu. Sokobanjska biblioteka postoji preko 130 godina, ima fond od 30000 knjiga i u svom sastavu ima međunarodni centar za turističku i ekološku dokumentaciju. Zavičajni muzej u Sokobanji poseduje eksponate iz oblasti arheologije, etnologije i istorije ovog grada. Ispred muzeja je atrijum u kojem se tokom letnjih dana odrzavaju razne manifestacije.

Tokom letnje turističke sezone u Sokobanji se održavaju mnoge manifestacije. Najpoznatija od njih je "Prva harmonika Srbije", "Green heart festival", "Zlatne ruke", "Sveti Jovan Biljober" i mnoge druge.

Specifični geografski položaj Sokobanje i planine koje je okružuju omogućuju gostima koji su zainteresovani da dožive i čari lovnog turizma, brojna lovišta koja okružuju ovu banju omogući će nezaboravni doživljaj turistima koji žele da love, a postoji mogućnost da se u lov ide samo fotoaparatima i da se divljač umesto preko nišana, gleda preko objektiv foto aparata, sto je i mnogo lepše. Sokobanja je pravo odredište i za turiste koji žele da se bave ribolovom, jer se u blizini Sokobanje nalazi i "Bovansko jezero" koje spada u najbogatija jezera ribom u Srbiji. Osim za lovce i ribolovce, Sokobanja je idealna i za sve ljubitelje prirode jer je okružuju mnoga izletišta koja se nalaze u šumama. U Sokobanji se nalazi i poznati vodopad "Ripaljka".  Za turiste koji su željni avanture na samo dva kilometara od Sokobanje nalazi se srednjovekovni grad "Sokograd" a na desetak kilometara od Sokobanje pored sela Vrmdža nalaze se ostaci "Vrmdžanskog grada".

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Komentari

1

Jovana, 22.12.2018.
Prelepa Sokobanja

1

Ivančica, 23.12.2018.
Ozren je prelep. Bila danas, odusevila se :D

Predlažemo da pogledate