Veliki broj učesnika i posetilaca na manifestaciji „Zlatne ruke”

17.07.2018. 10:00 | Zlatne ruke | manifestacija, zlatne

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

 

Ovu 36. po redu manifestaciju „Zlatne ruke”, koja je održana u subotu u centru Sokobanje, obeležila je izuzetna posećenost. Uprkos činjenici da je bilo čak 110 štandova, TO Sokobanje je morala da odbije još čak 130 izlagača, koji su želeli da učestvuju, zbog ograničenosti kapaciteta.

„Zlatne ruke”, kao najstarija manifestacija ove vrste u našoj zemlji, održavaju se još malo pa 4 decenija. Od pre nekih 20 godina Turistička organizacija Sokobanje je uvidevši značaj ove manifestacije rešila da pokrene nacionalno takmičenje kome je deset narednih godina ona bila domaćin ali je organizovano i u drugim mestima naše zemlje.

Kao pokretaču ove manifestacije i mestu sa najvećim odzivom učesnika, Sokobanji je dodeljeno organizovanje ovog takmičenja na nacionalnom nivou – istakao je Ljubinko Milenković, direktor TO SB.

U početku, ova manifestacija je zamišljena tako da se jela pripremaju u toku takmičenja, na otvorenom, kako bi se video ceo postupak i specifičnosti pripremanja jela kod svake domaćice. Ipak poslednjih godina moralo je da se odustane od tog principa jer je manifestacija organizovana na mermernom šetalištu, što nije predstavljalo pogodan prostor za pripremanje, već samo za izlaganje jela.

 

Miroslava Icić iz Svilajnca, koja je izložila kecelju, nagrađena je za najočuvaniji i najoriginalniji eksponat. Udruženje „Etno dame” iz Laznice, pobedilo je u kategoriji za najbolji vez dok je u kategoriji očuvanje tradicije starih zanata, nagradu odnela Radionica „Ćilim” iz Pirota. U kategoriji korišćenja etno motiva na savremenim ukrasno-odevnim predmetima, priznanje je uručeno udruženju „Štit” iz Paraćina. Za najuspešniji ručni rad rađen u toku manifestacije, priznat je rad Branislava Jogrić iz Milušinca. U kategoriji starih i zaboravljenih jela Udruženje „Etno dame” je odnelo još jednu pobedu na ovoj manifestaciji, dok je drugo mesto zauzela Violeta Đokić i treće Lozica Milivojević, obe iz Šarbanovca.

Najatraktivnija kategorija svakako je pripremanje starih i zaboravljenih jela, gde su Udruženje „Etno Dame” iz Laznice kod Žagubice odnele ubedljivu pobedu a kao pobednice i u kategoriji najbolji vez, posebno su se istakle na ovoj manifestaciji.

Učesnica iz ovog udruženja, Snežana Mijalković, istakla je da su i same iznenađene ovakvim uspehom, budući da je udruženje osnovano tek pre godinu dana a konkurencija izuzetno jaka.

 

Stručni žiri činili su: Nada Stojković, predsednica Etnološke radionice „Etnos”, Milena Milošević Micić, direktorka Narodnog muzeja iz Knjaževca i Saša Mišić, instruktor kuvarstva, poznatiji po emisiji „Paklena kuhinja”. Njihova mišljenja oko najbolje pripremljenih jela su se podudarala, tako da su pobednici proglašeni jednoglasno. Oni su istakli svoje posebno zadovoljstvo što su učestvovali u ovoj manifestaciji i pohvalili učesnike i organizatore za organizaciju i sve što je pripremljeno i prikazano na njoj.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • zlatne ruke
  13.07.2018. Zlatne ruke

  36. Opštinsko takmičenje „Zlatne ruke”

    Jedna od najatraktivnijih manifestacija koja se održava svake godine u Sokobanji je svakako manifestacija „ Zlatne ruke “, koja je planirana za subotu, 14. jula 2018. godine, na mermernom šetalištu. Tim…

 • Prva harmonika Sokobanje
  30.05.2023. Salex

  Uzbudljiva trka za harmonike na 60. Međunarodnom festivalu u Sokobanji 2023!

  Sokobanja, jedna od najlepših destinacija u Srbiji, priprema se za jubilarno izdanje svog Međunarodnog festivala harmonike, koji će biti održan iduće godine. Turistička organizacija Sokobanja u saradnji sa suorganizatorima odredila je…

 • top 5 manifestacija istočne srbije
  29.12.2018. M

  "Green Heart Fest" među top 5 manifestacija istočne Srbije

  Glasanje za izbor "Top pet manifestacija istočne Srbije" pokrenula je Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije sa turističkim organizacijama iz ovog kraja u cilju promovisanja manifestacija u potencijalne turističke atrakcije.…

 • drvo zelja
  24.08.2018. OTKS

  XI Maraton želja u subotu 01. septembra

  Jedna od najpopularnijih manifestacija u Sokobanji, koja objedinjuje tradiciju, sport, druženje i dobru zabavu je svakako čuveni „Maraton želja”, koji se ove godine organizuje jedanaesti put zaredom 01. septembra. Ova…