Otkrijte mističan svet Sokobanje: Soko Grad

03.06.2023. 09:10 | Salex | sokograd

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sokograd

Dobrodošli u drevno utvrđenje ovenčano mistikom i bajkovitom istorijom - Soko Grad. Smestivši se na nepristupačnoj steni i u vrletnom krajoliku, ova ruševina je prava inkarnacija mirisa starih vremena, prepleta priča i legendi, ljubavi, osvajača i borbi. Ako ste ikada sanjali o tvrđavi koja oživljava sve te elemente, ovde ćete pronaći svoje ostvarenje.

Soko Grad se smešten samo 2 km udaljeno od Sokobanje, modernog odmarališta i najveće vazdušne banje u Srbiji. Okružen planinama Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik, ovaj predeo pruža dodatne avanture u svojoj blizini. Neizostavno izletište Lepterija je takođe tu, a najbolje je stići do njega uz obalu reke Moravice.

Putovanje do Soko Grada vodi kroz prelepi predeo izletišta Lepterija, gde vas dočekuje bujno zelenilo. Ovo izletište ima uređene prostore s letnjikovcima, klupama i mestima za roštilj i druge aktivnosti. Nastavljajući dalje, naići ćete na crkvu Svete Marije, koja je veoma blizu i sagrađena na temeljima crkve iz 14. veka. Odatle možete stići do prirodnog fenomena Bogorodica u steni, koji prikazuje majku sa detetom. Legenda kaže da se Bogorodica tu sakrila bežeći od Rimljana. Nakon 400 metara nizvodno od Lepterije, stižete do Soko Grada.

Kad savladate uspon, bićete nagrađeni spektakularnim prizorom. Soko Grad se nekada delio na Gornji grad, gde je živela vlastela, i Donji grad, u kojem je bilo podaničko stanovništvo. Zbog prolaska vremena i nekadašnjih napada na grad, od Donjeg grada su ostale samo četvorougaone kule, delovi bedema i glavna kapija koja je najbolje očuvana. Postoje još dve kule koje su služile za topove. U Gornjem gradu, poznatom kao Donžon kula, nalazi se glavna kula ili Motrilja u kojoj je nekada živeo gospodar.

Ako planirate jednodnevni izlet, savetujemo vam da ponesete hranu i roštilj, jer izletišta u okolini pružaju mnogo prostora za takve aktivnosti. Takođe, obucite odgovarajuću obuću jer vas očekuje dosta pešačenja. Uz Soko Grad, u blizini možete posetiti i druge zanimljive lokacije:

 • Vodopad Ripaljka: Uživajte u prelepom prizoru ovog vodopada, okruženog prirodnim ambijentom i mirisom svežeg vazduha.

 • Hajduk Veljkova česma: Posetite ovu čuvenu česmu koja nosi ime po srpskom junaku Hajduk Veljku Petroviću. Ovo je idealno mesto za osveženje i opuštanje.

 • Bovansko jezero: Udaljeno samo nekoliko kilometara od Sokobanje, ovo jezero je idealno za ljubitelje prirode i vodenih aktivnosti. Uživajte u miru i tišini ovog prelepog jezera.

 • Tursko kupatilo (amam): Otkrijte istorijsko nasleđe Sokobanje posetom Turskom kupatilu. Ovaj arhitektonski dragulj pruža uvid u tursku kulturu i tradiciju kupanja.

 • Vrmdžanski grad: Udaljen na samo nekoliko kilometara od Sokobanje, Vrmdžanski grad je stari utvrđeni grad koji nudi fascinantan pogled na okolne planine i doline. Prošetajte kroz njegove ulice i doživite duh prošlosti.

Kako stići do Soko Grada?

Najbolji način da dođete do Sokobanje i istražite okolinu, uključujući i Soko Grad, jeste da se uputite ka ovom prelepom mestu. Dolazak u Sokobanju je veoma jednostavan jer autobusi svih prevoznih kompanija nude direktnu liniju iz većine gradova.

Kada stignete, svoje istraživanje možete započeti iz parka "Banjica", gde ćete pronaći čuveno Drvo želja. Odavde možete pratiti stazu do betonskog mosta i nastaviti dalje glavnom stazom. Naći ćete tablu s uputstvima za izletište Lepterija. Staza će vas odvesti direktno do reke Moravice, a na reci se nalazi drveni most. Nakon što pređete most, dočekaće vas fenomen Bogorodica u steni. Oko izletišta se nalazi mnogo klupa na kojima možete da se odmorite i uživate u prirodi.

Soko Grad je nezaobilazna destinacija u Sokobanji koja vas vraća u prošlost i otkriva tajne i priče koje su se odvijale na ovim terenima. Uživajte u prelepom pogledu, istražite ruševine i doživite atmosferu koja odiše istorijom. Sokobanja i Soko Grad čekaju da vas očaraju svojom lepotom i bogatom kulturnom baštinom. Ne propustite priliku da posetite ovu fascinantnu destinaciju i stvorite nezaboravne uspomene.

Sokobanja je idealna polazna tačka za istraživanje Soko Grada i ostalih zanimljivosti u okolini. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, prirode ili avanture, ovo područje ima mnogo toga da ponudi.

Zato, krenite na putovanje u prelepu Sokobanju i otkrijte magični svet Soko Grada. Provedite vreme istražujući njegove ruševine, divite se spektakularnom pogledu s njegovih zidina i doživite duh prošlosti koji oživljava na ovom mestu. Neka Sokobanja bude vaša vrata u istoriju, prirodu i avanturu.

Napomena: Uvek se pobrinite da pratite lokalna pravila i propise tokom posete i da poštujete prirodu i kulturno nasleđe ovog područja.

Započnite svoju avanturu i otkrijte čari Sokobanje i Soko Grada. Vaše putovanje čeka!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Legenda o Sokogradu
  20.06.2023. Salex

  Soko Grad: Legende hrabrosti, ljubavi i čudesnih isceljenja

  U zemlji Soko Grada, gde su se ispreplitali stari zidovi i tajanstvene priče, postojala su tri predivne legende koje su kroz vekove prenošene s kolena na koleno. Prva legenda bila je o nesrećnoj ljubavi srpskih Romea i Julije. U srcu…

 • 04.06.2023. Salex

  Tajanstvena priča koja leži u srcu Sokobanje

  Dok prolazite kroz sokobanjske ulice, možda ne biste ni pomislili da se iza svakog kamena i drveta krije bogata istorija. Međutim, u samom centru grada postoji jedno mesto koje svedoči o prošlim vremenima - Sokograd. Ova tvrđava,…

 • Sokograd
  28.11.2018. М

  Srednjovekovni grad SOKOGRAD

    Srednjevekovni grad Sokograd udaljen je svega 2km od Sokobanje. Kada je grad tačno nastao ne može se precizno utvrditi, po nekim istrazivanjima nastao je u doba cara Justinijana kao tvrđava za odbranu od Avarskih i Slovenskih upada na…

 • 12.09.2006.

  Učenica pala u jamu na Sokogradu

  Osmogodišnja Anðela Radošić, učenica prvog razreda Osnovne škole „Stevan Sinðelić“ iz Beograda, teško je povreðena na ekskurziji u Sokobanji kada je prilikom obilaska Soko-grada pala u jamu duboku četiri metra. Devojčica je zadobila prelom…