Sesalačka pećina kao zaštićeno prirodno dobro

24.04.2019. 10:27 | SED | sesalac, sesalačka, pećina, prirodno

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Sesalačka pećina

Sesalačka pećina može biti proglašena za zaštićeno prirodno dobro u toku 2020. godine, zaključeno je na sastanku održanom danas u Sokobanji na inicijativu Organizacije za brigu o životinjama ORCA. Sastanku su pored predstavnika ORCA prisustvovali i predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva, Turističke organizacije Sokobanja i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Jelena Burazerović, stručna saradnica za programski razvoj ORCA, ujedno i biolog i stručnjak za slepe miševe, identifikovala je Sesalačku pećinu udaljenu 17 km od Sokobanje, kao značajnu porodiljsku koloniju za četiri strogo zaštićene vrste slepih miševa. Inicijativa za zaštitu pećine predata je od strana ORCA-e Ministarstvu za zaštitu prirodne sredine januara 2017-te godine.

Turistička organizacija Sokobanja prepoznaje važnost očuvanja priodnih resursa istakao je Ljubinko Milenković, direktor ove lokalne javne ustanove. Očuvani prirodni resursi stavljeni u funkciju turizma, na održiv način, recept je za uspešan turistički razvoj, rekao je Milenković i izrazio spremnost turističke organizacije da angažuje svoje resurse kako bi se ubrzao proces stavljanja Sesalačke pećine pod zaštitu.

Sokobanjsko ekološko društvo, kao novoosnovano lokalno neprofitno udruženje, u svom planu rada ima aktivnosti na stavljanju pod zaštitu više područja na teritoriji opštine Sokobanja, istakao je predsednik ovog Društva, Vladan Dimitrijević. Tu je svakako i Sesalačka pećina, a volonteri Drušva su tu da pomognu u istraživanju, obilascima i drugim aktivnostima kako bi se ova inicijativa što pre realizovala.

Danko Jović, Rukovodilac kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, istakao je da su se tek sada, kada su se lokalna turistička organizacija i lokalno ekološko društvo uključili u proces zaštite, stvorili uslovi za stavljanje ovog značajnog staništa slepih miševa pod zaštitu. Za uspešnu zaštitu neophodno je da predstavnici lokalne zajednice aktivno učestvuju i mi sada imamo takvu situaciju u Sokobanji, smatra on.

Na sastanku su definisani i koraci koje je potrebno obaviti, da bi Sesalačka pećina bila stavljena pod zaštitu u toku 2020. godine. Razgovaralo se i o drugim područjima koja bi trebalo zaštititi, kao što je šuma Rudina u blizini Radenkovca, Mrestilište Bovanskog jezera, ali i planine Ozren i Devica u celini.

sesalačka pećina

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sesalačka pećina
  25.10.2022. Admin

  Sesalačka pećina postaje spomenik prirode

  Proces zaštite Sesalačke pećine, prirodnog regiona treće kategorije, kao spomenika prirode je počeo. Predloženo je da se zaštiti Seselačka pećina , koja se nalazi u istočnom delu sokobanjskog basena, zajedno sa delom reke…

 • Sesalački kotlić
  25.07.2018. Sesalac

  Manifestacija „Sesalački kotlić”

  Na drugoj po redu manifestaciji „Sesalački kotlić”, koja će se održati u subotu 28. jula, biće izabran najbolji gulaš od mesa divljači i mesa domaćih životinja. Učesnici će se okupiti na izletištu kod Sesalačke…

 • Sesalački kotlić
  09.07.2019. Sesalačka pećina

  III Sesalački kotlić

 • Izvor reke Moravice
  26.04.2019. M

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice

  Sesalačka pećina i izvor reke Moravice, izletišta su koja bi turisti trebali da obidju prilikom boravka u Sokobanji. Do izvora reke Moravice dolazi se magistralnim putem koji vodi prema Knjaževcu, na 13. kilometru od Sokobanje, skreće…