Seminar za unapređenje upravljanja zaštićenim područjima obeležio Dan zaštite prirode u Sokobanji

27.04.2023. 01:18 | Salex | priroda, ripaljka, seminar, zaštita

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Vodopad Ripaljka

Dan zaštite prirode je nedavno obeležen u Sokobanji, kroz održavanje seminara za upravljače zaštićenih područja. Na ovom seminaru, učesnici su diskutovali o podizanju kapaciteta upravljanja, primeni zakona o naplati naknade za korišćenje javnih dobara, izradi baze podataka zaštićenih područja, preporukama za unapređenje saradnje čuvarske službe sa inspekcijom i MUP-om, kao i o drugim stručnim temama.

Ova događanja su se odvijala u okviru obeležavanja Dana zaštite prirode u Srbiji, koji ima za cilj da skrene pažnju na važnost zaštite prirode i podigne svest javnosti o značaju očuvanja prirodnih resursa. Zaštićena područja su najbolja mesta na kojima se može pokazati koliko smo sposobni da se ujedinimo i ostvarimo ciljeve zaštite prirode i održivog razvoja kroz saradnju svih relevantnih subjekata – Ministarstva zaštite životne sredine, upravljača, lokalne samouprave i stanovništva.

Institucionalni rad na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja u Srbiji započeo je 1949. godine kada je doneto Rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. Danas, ta mreža broji 465 prirodnih dobara i obuhvata nacionalne parkove, parkove prirode, predela izuzetnih odlika, rezervate, zaštićena staništa i spomenike prirode, koji se prostiru na preko 700 hiljada hektara i obuhvataju oko 8% nacionalne teritorije.

U protekloj godini, Vlada Republike Srbije je proglasila nova zaštićena područja - predeli izuzetnih odlika "Željin" i "Stolovi", a povećane su i površine pod zaštitom Predela izuzetnih odlika "Dolina Pčinje" i Specijalnog rezervata prirode "Uvac". Cilj Ministarstva je da se do kraja 2023. godine površina pod zaštićenim područjima podigne na 9%.

Osim toga, Ministarstvo je pokrenulo i niz drugih projekata s ciljem unapređenja upravljanja zaštićenim područjima i očuvanja prirode u Srbiji. Jedan od takvih projekata je "EU zaštita biodiverziteta u Srbiji", čiji je cilj poboljšanje zaštite prirode i povećanje svijesti građana o značaju očuvanja biodiverziteta. Osim toga, ovaj projekt ima za cilj i stvaranje novih radnih mjesta u sektoru zaštite prirode.

U zaključku, seminar za upravljače zaštićenih područja u Sokobanji predstavlja važan korak u unapređenju upravljanja zaštićenim područjima i očuvanju prirode u Srbiji. Kroz ovaj seminar, stručnjaci su diskutovali o ključnim pitanjima i izazovima u ovoj oblasti te razmijenili iskustva i najbolje prakse. Očekuje se da će rezultati ovog seminara doprinijeti poboljšanju upravljanja zaštićenim područjima i očuvanju biodiverziteta u Srbiji, te potaknuti dalji razvoj u ovoj oblasti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Biljoberi
  29.10.2022. S-banja

  Prirodna dobra Sokobanje

  Sokobanja ima najdužu istoriju promocije banjskog turizma u Srbiji. Prvi posetilac stigao je zvanično 1837. godine da se oporavi, a mesto poznato je bilo i kao prirodno lečilište još od vremena Rimljana. Tajna sokobanjske…

 • 21.04.2024. Igor

  Ujedinjeni za Sokobanju, Rtanj i Srbiju! Stop Uništenju Naše Prirode!

    Ujedinjeni za Sokobanju, Rtanj i Srbiju! Stop Uništenju Naše Prirode! VAŽNO OBAVEŠTENJE! Dragi sugrađani, Ovim blog postom želimo vas upozoriti na alarmantnu situaciju koja preti našem dragocenom kraju -…

 • Hrastova šuma u Radenkovu
  01.11.2022. Ministartstvo

  Zaštita hrastove šume u Radenkovcu

  Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je zaštitu Spomenika prirode „Hrastova šuma u ​​Radenkovcu“, koji se nalazi na teritoriji opštine Sokobanja. Prema materijalu objavljenom na sajtu Ministarstva, za zaštitu su predložene prirodne…

 • Izvor manastir Jermenčić
  25.10.2022. Ozren

  Prirodna čuda na Ozrenu su izvor Hajduk Veljka i vodopad Ripaljka

  Ivo Andric, naš jedini nobelovac, pažljivo biranim rečima pisao o ovom kraju. Planina Ozren , koja se pored Goča svrstava u jednu od najšumovitijih planina u Srbiji, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u blizini Aleksinca i…