Prirodna čuda na Ozrenu su izvor Hajduk Veljka i vodopad Ripaljka

25.10.2022. 18:07 | Ozren | ozren, ripaljka, izvor, leskovik

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Izvor manastir Jermenčić

Ivo Andric, naš jedini nobelovac, pažljivo biranim rečima pisao o ovom kraju.

Planina Ozren, koja se pored Goča svrstava u jednu od najšumovitijih planina u Srbiji, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u blizini Aleksinca i Sokobanje. Leskovik, koji se uzdiže na 1.178 metara nadmorske visine, najviši je vrh.

Ozren

Početkom 20. veka ovde je osnovana bolnica za plućne bolesnike jer borove šume i dosta ozona preporučuju ovu planinu za lečenje disajnih organa.

Početak razvoja turizma na ovim prostorima poslednjih decenija dale su prirodne lepote Ozrena, koje obuhvataju bujnu vegetaciju, vodopad Ripaljka, izvori i razne lokacije za izlete.

Vodopad Ripaljka

Ivo Andrić, naš jedini nobelovac, govorio je i o Ozrenu:

Teško je odlučiti da li su putevi za Ozren lepši u proleće, kada brda liče na zelene, rascvetale bašte, ili u jesen, kada planina poprima razne boje, od žute raznih nijansi do rumene i blistave crvene, smeđe i tamne, izazivajući takav spektar koji se retko viđa.

U proleće, kada je planina od podnožja do vrha prekrivena gustom vegetacijom i kada je vodopad Ripaljka najbogatiji, Ozren će biti vaš prvi izbor ako želite da se približite prirodi.

Sa visinom od 17 metara, ova prirodna znamenitost na reci Gradanici dugo je važila za najviši i najsjajniji vodopad na ovim prostorima, ali sa otkrićem viših vodopada više to nije. Zvaničnu zaštitu je dobilo 1948. godine. Iako je Kaluerski skok na Staroj planini dobio nagradu za najviši, Ripaljku mnogi i dalje smatraju najlepšim vodopadom u našoj zemlji.

Na Ozrenu se nalazi i jermenski manastir iz 14. veka, koji ima crkvu u čast Svetih arhanđela Gavrila i Mihaila.

 

Manastir Jermenčić

 

U blizini manastira nalazi se deset izvora, od kojih su dva, prema lokalnom predanju, pripadala poznatom hajduku Veljku Petroviću.

 

Hajduk Veljko

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • TREKING LIGA SRBIJE 4. kolo Sokobanja 2018
  01.07.2018. PK Ozren

  4. kolo treking lige – Sokobanja

  U subotu 30. juna ove godine, održano je 4. kolo treking lige – Sokobanja, koje je organizovao PK Ozren – Sokobanja. Održano je na teritoriji planine Ozren i Device a od zaštićenih područja Sokograd-Lepterije , Ripaljke i…

 • Leskovik
  20.06.2009.

  Otkrivanje najvišeg vrha Ozrena - Leskovika

  Ako se zapitate sokobanjčane koji je najviši vrh Ozrena, možda će vam netačno odgovoriti da je to Oštra cuka. Međutim, istina je da se Oštra cuka ne nalazi na Ozrenu, već na Devici, gde je najviši vrh Čapljinac.…

 • 08.10.2023. Salex

  Očaravajuća Planina Ozren: Prirodna Lepota i Kulturno Nasleđe

  Planina Ozren – Prirodni Biser Jugoistočne Srbije Planina Ozren, smeštena u jugoistočnom delu Srbije, blizu Sokobanje, predstavlja pravu oazu prirodne lepote i kulturnog nasleđa. Ova izuzetno šumovita planina, poznata po…

 • 20.05.2023. Salex

  Uživajte u čarima planine Ozren

  Dobrodošli na planinu Ozren, jednu od najšumovitijih planina u Srbiji i poznato klimatsko lečilište. Smestila se u jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca, nedaleko od Sokobanje, svega 5 kilometara udaljene, gde se na…