Prvi put „Majstorska pisma” za biljobere

13.07.2018. 11:54 | Biljoberi | adonis, biljoberi, tucakov, biljke

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 1 komentara
biljoberi

 

Ove godine, kao i prethodnih godina, Udruženje za lekovito bilje „Dr.Jovan Tucakov” sprovelo je obuku berača lekovitog bilja. Do sada su nakon obuka deljeni sertifikati a novina koja je nastupila od ove godine je ta da su ti sertifikati sada akreditovani od strane Srpskog lekarskog društva.

Vlasnik preduzeća Adonis, Nebojša Stanojević, predočio je prednosti ove novine. U praksi ona znači da će svi oni koji su dobili ovakav sertifikat od sada moći samostalno da organizuju gajenje, branje, preradu bilja i proizvodnju pomoćnih lekovitih sredstava.

Posebno se uvažilo učešće višegodišnjih berača, kojima su po prvi put bila uručena „Majstorska pisma” a mogli su da ih dobiju samo oni koji su u ovom poslu duže od dve decenije. „Majstorska pisma” je dodelio Sindikat Srbije a na inicijativu Udruženja za lekovito bilje „Dr.Jovan Tucakov”.

Obuka berača je bila sprovedena na terenu, gde su uz iskusne predavače, vodiče i biljobere prikupljali lekovito bilje i adekvatno ga obeležavati, nakon čega su uzorke svake od njih odlagali u herbarijume.

Za ovu godinu bilo je prijavljeno 25 polaznika obuka, što je ujedno i optimalan broj polaznika seminara koji je trajao četiri dana na različitim terenima u cilju upoznavanja sa svim vrstama lekovitog bilja ovog podneblja.

Tako su polaznici ovog seminara najpre posetili Sesalačku pećinu, zatim područje Ozrena i Rtnja. Nakon toga usledilo je uređivanje herbarijuma i dodela sertifikata. Ova obuka, koja se svake godine organizuje u okviru manifestacije Sveti Jovan Biljober je jedina takvog karaktera u našoj zemlji.

Inače, obuka o poznavanju lekovitog bilja, koja se 24. put zaredom organizuje u okviru manifestacije Sveti Jovan Biljober, jedinstvena je na teritoriji naše zemlje.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Komentari

Juliana Džigurski, 28.12.2019.
Kako mogu postati član vasegudruženja i priključiti se ovogodišnjoj berbi?

Predlažemo da pogledate

 • Sveti Jovan Biljober
  02.07.2018. SJB

  Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” od 3. do 7. jula

  Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” , koja će se održati ove godine od 3. do 7. jula, će biti 24. po redu. Odvijaće se pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja a u organizaciji Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan…

 • 05.07.2019. Sokolovo pero

  Promocija zbornika "BILjOBER 2019"

  Promocija zbornika " BILjOBER 2019 ", bićе održana u pеtak 5.7.2019. godinе u atrijumu Zavičajnog muzеja u Sokobanji, sa počеtkom programa prеdviđеnim za 19:30. Pozivaju sе svi nagrađеni i pohvaljеni autori da prisustvuju i prеuzmu…

 • Sokolovo pero
  10.02.2019. M

  Biljober 2019.

  Ove godine, u Sokobanji će biti održana 25. po redu manifestacija " Sveti Jovan Biljober ". Ova manifestacija održava se svake godine početkom jula, uoči dana rođenja Svetog Jovana. Na ovoj manifstaciji, okuplja se viliki broj…

 • 13.07.2018. Biljoberi

  Nagrađeni pobednici književnog konkursa „Sveti Jovan Biljober”

  Udruženje književnika „Stojan Živadinović” iz Sokobanje u petak, 7. jula, održalo je promocija zbornika „Sveti Jovan Biljober 2018” i tom prilikom podeljene su pohvale i priznanja onima koji su učestvovali na ovom…