Održana nezaboravna manifestacija - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtanj

12.07.2023. 13:19 | Salex | rtanj, biljober, adonis, biljoberi

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
biljoberi

Dragi posetioci,

Imamo veliko zadovoljstvo da vam predstavimo izveštaj o nedavnoj manifestaciji koja je oduševila sve prisutne - Adonisova Škola o lekovitom bilju na planini Rtañ. Ova jedinstvena manifestacija okupila je hrabre istraživače prirode i zaljubljenike u biljni svet iz raznih krajeva Srbije, pa čak i iz Makedonije i Rusije.

biljoberi
foto: PD Oštra Čuka Sokobanja Team, Facebook

Iako su meteorološke prognoze najavljivale povremene pljuskove i nepredvidivo vreme, mistična planina Rtañ nas je iznenadila i pružila idealno jutro za avanturiste koji su se usudili da osvoje vrh planine, Šiljak, koji se uzdiže na gotovo 1.566 metara nadmorske visine. Prohladno i oblačno jutro pružilo je savršene uslove za uspon, dok je sunce obasjavalo vrh planine, donoseći neverovatnu radost i sreću svim učesnicima. Posebno smo ponosni na najmlaðeg među njima, trinaestogodišnjeg Zarija Ðurovića iz Novog Sada, koji je prvi stigao na vrh i time pokazao hrabrost i izuzetnu upornost.

U sklopu svečanosti koja se održala na Ivanjdan, poznatom i kao dan tavarčkog sveca Svetog Jovana biljobera, polaznici ove neobične škole su dobili svedočanstva - sertifikate o učešću u četvorodnevnom programu o samoniklom bilju. Nakon toga, učesnici su se takmičili u kvizu znanja o samoniklim lekovitim biljkama, dok su dame pokazale svoje veštine pletenja venčića od samoniklog bilja. Martina Najdovska iz Velesa osvojila je prvo mesto u kvizu znanja o samoniklim lekovitim biljkama, dok su drugo i treće mesto podelile Vukosava Dramićanin iz Kuršumlije i dr Svetlana Dubovska, koja sada živi i radi u Somboru kao fitoterapeut. Priznanje za najlepši venčić pripalo je Veri Simić iz Zemuna.

   biljoberi
foto: PD Oštra Čuka Sokobanja Team, Facebook

U sklopu biljoberse svečanosti, Sindikat Srbije je uručio Majstorska pisma najboljim sakupljačima i prerađivačima lekovitog bilja u Srbiji. Ovo priznanje zasluženo su primili Danijela Spasić iz Jagodine, Bogdan Stanojević iz Belog Brda kod Niša i Vera Simić iz Zemuna. Predsednik Udruženja za lekovito bilje "Dr Jovan Tućakov", Nebojša Stanojević, uručio je plakete dugogodišnjim predavačima u Školi za sakupljače lekovitog bilja - profesoru dr Slavoljubu Tasiću iz Beograda, dr Aci Kozuhicu iz Kladova i Radi Pavlović Čajki iz Beograda.

Ova jedinstvena škola u prirodi nastala je iz ideje i inicijative porodične fabrike čajeva "Adonis", koju vodi Nebojša Stanojević. Njihova želja je bila da podelite znanje, lepotu i snagu prirode sa celim svetom. Nebojša je inicirao osnivanje Udruženja za lekovito bilje Srbije "Dr Jovan Tućakov", koje je svih ovih godina bilo suorganizator Škole.

Prvobitna zamisao da se pruže praktična znanja sakupljačima lekovitog bilja, travarima i ljubiteljima prirode vremenom se razvila. Program sokobanjske biljoberse škole proširen je temama o gajenju i preradi lekovitog bilja. Ono što se nije menjalo i zbog čega je Sokobanja ponela ime "Zeleno srce Srbije" jesu prostrani tepisi samoniklih trava koji krase ove predele.

Tokom četiri dana, učesnici su imali priliku da obiđu okolinu Sesalačke pećine i izvore reke Moravice, gde su posetili plantaže šipurka. Takođe, istraživali su padine planine Devica sve do vrha Oštrog Čuka na 1.075 metara nadmorske visine. U četvrtak, praktična nastava o preradi lekovitog bilja održana je u pogonima renomirane fabrike čajeva "Adonis", gde su polaznici imali priliku da čuju predavanje od strane Nenada Stanojevića.

Posebna atrakcija bila je predavanje o proizvodnji rakija travarica koje je održao 81-godišnji Dimitrije Stanković Zeka. Nakon ocenjivanja i degustacije, proglašene su najbolje travarice u konkurenciji. Pobednik je bila travarica bez posebnog imena koju je profesor Tasić pravio za svoju dušu, dok su drugo i treće mesto osvojile Zekina Manasijanka i Zlatiborska travarica Medovacha Nade Milošević sa Zlatibora.

Na kraju, želimo da istaknemo sreću polaznika što su tokom cele manifestacije imali izuzetne stručnjake poput profesora Tasića i profesora botanike sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, dr Bojana Zlatkovića, koji su im nesebično preneli svoje znanje.

Ova nezaboravna manifestacija ostaviće dubok trag u srcima svih učesnika i doprineti daljem razumevanju lekovitog bilja i prirodne lepote. Zahvaljujemo se organizatorima i svima koji su doprineli uspehu ovog događaja. Vidimo se na sledećoj Adonisovoj Školi o lekovitom bilju!

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Sveti Jovan Biljober
  02.07.2018. SJB

  Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” od 3. do 7. jula

  Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” , koja će se održati ove godine od 3. do 7. jula, će biti 24. po redu. Odvijaće se pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja a u organizaciji Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan…

 • biljoberi
  29.06.2023. Salex

  29. svečanosti "Sveti Jovan Biljober"

  Pozdrav svim prirodnjacima, avanturistima i zaljubljenicima u biljni svet! Imamo izvanredne vesti koje će vas oduševiti! Predstavljamo vam 29. svečanost "Sveti Jovan Biljober" - jedinstveno iskustvo koje spaja tradiciju,…

 • 05.07.2019. Sokolovo pero

  Promocija zbornika "BILjOBER 2019"

  Promocija zbornika " BILjOBER 2019 ", bićе održana u pеtak 5.7.2019. godinе u atrijumu Zavičajnog muzеja u Sokobanji, sa počеtkom programa prеdviđеnim za 19:30. Pozivaju sе svi nagrađеni i pohvaljеni autori da prisustvuju i prеuzmu…

 • Sokolovo pero
  10.02.2019. M

  Biljober 2019.

  Ove godine, u Sokobanji će biti održana 25. po redu manifestacija " Sveti Jovan Biljober ". Ova manifestacija održava se svake godine početkom jula, uoči dana rođenja Svetog Jovana. Na ovoj manifstaciji, okuplja se viliki broj…