Potpisan ugovor o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava

31.08.2018. 09:33 | Opština | opstina, projekat, knjaževac, žikić, pomoć, podsticaj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Opština Sokobanja

Opština Sokobanja je u saradnji sa opštinom Knjaževac potpisala ugovore o korišćenju bespovratne pomoći kao dela projekta „Podrška za budućnost” koji finansira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.  Ukupna vrednost projekta iznosi 175.000 evra od kojih je za svaku od opština podrazumevana dodela bespovratnih sredstava od po 40.000 evra.

Marija Žikić, project menadžer, izjavila je da su parvo na učešće na konkursu imale kategorije stanovništva sa teritorije opštine koje su teće zapošljive a posebno ženska populacija sa seokih teritorija, mladi starosti od 15 do 24 godine koji nisu uključeni u sistem obrazovanje kao i pripadnici romske poulacije.

Ova vrsta pomoći predviđena za poljoprivredu podrazumeva nabavku stoke, plastenika, opreme, sistema za navodnjavanje, sadnica sa sertifikatom, pčela i košnica a za turizam – obezbeđivanje opreme, materijala i promo materijala. Za pojedinačne zahteve omogućena je pomoć u iznosu od 35.000 do 350.000 dinara, dok je za udruženja, zadruga i socijalna preduzeća ona može ići do maksimalnih 1.180.000 dinara. Ova pomoć se neće isplaćivati u novcu već će se dodeljivati tražena oprema. Zanimljivo je da su u sokobanjskoj opštini u najvećem procentu zastupljene žene kao korisnici ovih beneficija, jer su češće u ekonomski zavisnom položaju, što otvara mogućnost da se kroz ovaj projekat ekonomski osnaže i aktiviraju.

Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja, istakao je da je iznenađen brojem dama koje su odlučile da se bave poljoprivredom i dodao da je od 2016. godine lokalna samouprava udvostručila sredstva za subvenciju poljoprivrede i da će i na dalje raditi na obezbeđivanju boljih uslova života i rada na selu.

Ovaj projekat podstakao je pre svega udruživanje i razvoj socijalnog preduzetništva jer kroz individualni pristup poljoprivrednici teško da mogu biti konkurentni na tržištu, kazala je Marija Žikić.

Od oko tridesetak žena, učesnica konkursa, njih dvanaest je konkurisalo u okviru nekih udruženja, poput Sonje Nikolić iz sela Jezera, koja je za dobijanje pčelarske opreme konkurisala u okviru udruženja „Krajinska matica”. Neke od žena su poput Danijele Nikolić iz sela Trubarevac, konkurisale za pomoć u nabavci nameštaja za izdavanje soba u svrhu razvoja seoskog turizma.

Osim navedene pomoći, kroz ovaj projekat ostvarena je i saradnje sa JKP „Napredak”, koje je omogućilo korisnicima bespovratne pomoći godinu dana bez naplate pijačne takse za prodaju proizvoda.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Opština u Sokobanji
  11.09.2018. Opština

  Projekat „Podrška za budućnost“ otpočeo sa realizacijom

  Projekat „Podrška za budućnost“, realizovan u saradnji opština Sokobanja i Knjaževac a uz pomoć nemačke organizacije GIZ, počeo je sa realizacijom. Bespovratna pomoć u vidu mini sušara, hladnjača i plastenika…

 • Novi Sad - pomoc za Miniće iz Vrmdže
  30.10.2022. NS

  Humanitarni turnir u basketu "3x3" na novosadskom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja

  Danas je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu održana humanitarna košarkaška manifestacija „3x3“. Cilj turnira je prikupljanje sredstava za porodicu Minić u Vrmdži, selu kod Sokobanje. Različiti…

 • klizalište
  12.12.2019. M

  Klizalište i sankalište u Sokobanji

  Sredinom oktobra u  prostorijama Opštine Sokobanja, u sklopu Programa INTERREG IPA međunarodne saradnje Bugarska-Srbija održana je konferencija o ovom projektu pod nazivom " Zimska prekogranična tura: Vršec-Sokobanja…

 • sokobanja
  03.07.2019. eKapija

  Povećan broj investicija u Sokobanju

    Sokobanja ove godine ima povećenje broja noćenja u odnosu na 2018. godinu za 21 odsto domaćih turista i 46 odsto stranih turista kažu iz TO Sokobanja . Do kraja aprila ove godne zabeleženo je 80.750 noćenja domaćih gostiju i 10.207…