Ko uživa u izazovu, trebalo bi da poseti „mistični“ Rtanj

27.10.2022. 20:49 | TanjR | rtanj, planina, rtanjski, čaj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Vrh Šiljak je na misterioznoj planini Rtanj koja se može videti praktično iz cele središnje Srbije. Kada je vidljivost dobra, sa vrha možete videti kako vrh Šiljak prkosi svom okruženju. Izazovno je sumirati sve kvalitete Rtnja. Kao da je birao mesto gde će se smestiti.

uspon na rtanj

Rtanj je širok pri dnu i sužava se pri vrhu, formira uski greben i rubni zid na vrhu, gde se na istočnom kraju grebena uzdiže glavni vrh Šiljak. Njegova skoro savršena geometrija doprinosi mističnosti piramide. Na dnu se nalazi pećina i sedimentne stene, ali na vrhu ima krečnjaka, zbog čega tamo nema izvora. Sva voda ulazi u padine i izbija u vidu jakih izvora.

U šumskom području na severnoj strani ima i četinara i listopadnog drveća. Gledano sa juga, u podnožju je šumovita, diže se u žbunastu vegetaciju, a zatim je prekrivena travom nepeta rtanjesis, ugroženom vrstom.

Satureja montana, rtanjski čaj, mnogo je poznatiji od samog Rtnja. Koristi se kao afrodizijak, za lečenje bolesti pluća i za sprečavanje prehlade.

Svakog sedmog jula održava se Sveti Jovan Biljober, koji okuplja veliki broj meštana, turista i berača u znak sećanja. Dan se provodi veselo u druženju uz muziku, roštilj i informativne razgovore o bilju.

Biljober

Pri usponu možete doživeti brojna različita godišnja doba. Na uspon treba krenuti pripremljeno, obučeni u odgovarajuću odeću za sezonu i uz veliki oprez.

Vrh Rtnja je često izložen udarima groma, što se može uočiti po brazdama na tlu blizu samog vrha Rtnja, pa je penjanje tokom grmljavine opasno.

Skromna "crkva", kako je meštani nazivaju, zapravo je spomen na vlasnika rtanjskog rudnika. Malu crkvu podigla je žena Greta Jevrejina Julijusa Minga i posvetila je 1936. pre nego što se on obavezao.

pogled sa rtnja

Najjednostavniji put od Sokobanje do vrha Rtnja je da se ide preko sela Trgovište, a zatim se na prvoj značajnijoj raskrsnici skrene levo ka selu Mužinac. Putokaz sa leve strane puta nalazi se na ulazu u selo i upućuje vas na stazu koja se penje na Rtanj. Početak uspona je lako dostupan automobilom.

Ruta za uspon je dobro obeležena, a tokom špice turističke sezone možete se rehidrirati uz hladne napitke ili uživati u objektu na početku uspona.

Na vrh Rtnja se najbrže stiže preko Mužinca ili preko sela Vrmdža i Nikolinca.

Do najvišeg vrha Šiljka, stiže se vijugavom serpentinom kojom se može preći motociklom ili čak sposobnim terenskim vozilom. Njegova nadmorska visina je 1565 metara.

Pogled sa Šiljka je zapanjujući. Sa severa se pruža pogled na Avalu, Deli Jovan, Stol, Veliki Kr, sa jugoistoka na Staru i Suvu planinu, a sa juga na Šar-planinu kada je vidljivost odlična. Pored toga, možete videti gradove poput Kruševca, Boljevca, Sokobanja i dr.

Rtanj je planina iskupljenja, vanzemaljska planina, izvor energije ili lokacija koju posećuju neobična bića. Posetite je, možda ćete imati slično iskustvo.

dobrodošli na rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • Rtanj
  21.05.2023. Salex

  Misterije planine Rtanj

  Rtanjske misterije nadaleko su rasprostranjene, uključuju i leteće objekte koji kruže iznad najvišeg vrha. Mistična planina u istočnoj Srbiji koja se nalazi u blizini Sokobanje pravo je čudo prirode i postaje sve popularnija turistička…

 • rtanj
  03.05.2023. Salex

  Rtanj - Oaza mira i ljubavi

  Planina Rtanj se nalazi iznad Sokobanje i predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji. Njeni padini skrivaju tajne koje intrigiraju turiste i ljubitelje teorija o piramidama, ali i mesta na kojima je moguće osetiti…

 • 10.01.2023. Rtanj

  Misteriozni Rtanj

  Rtanj i njegove tajne su predmet mnogih priča. Mistici smatraju da je Rtanj piramida, veća i misterioznija od Keopsove piramide. Geolozi, speleolozi, antropolozi, botaničari, biologi, ali i parapsiholozi, okultisti, mistici istražuju…

 • Rtanjski med
  25.10.2022. Rtanj

  Odobreno je geografsko poreklo rtanjskog meda

  Rtanjskom medu je dato ovlašćenje da koristi geografsko poreklo; proizvodi se u dve opštine Sokobanja i Boljevac. Rtanjski med je dobio dozvolu da identifikuje mesto porekla i proizvodi se u dva različita grada. Kako prenosi…