PD „Oštra čuka” organizuje VIII tradicionalnu akciju 22. septembra

24.08.2018. 11:34 | Planinari | planinari, planinarenje, devica, planina

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Oštra čuka

 

U subotu, 22. septembra 2018. godine, održaće se tradicionalna planinarska akcija koja je sada organizovana na južnoj strani planine Device. Ova popularna akcija koja se organizuje od 2011. godine je tradicionalna akcija Planinarskog saveza Srbije dok je njen organizator već osam godina zaredom PD „Oštra čuka” iz Sokobanje.

Ova akcija je svih osam godina organizovana na planinama Ozren i Devica, sa čestim promenama odredišta za planinare, zbog čega svake godine nosi neku novu draž i izazov učesnicima. Ove godine predviđen je uspon na planini Devici, na trasi od Kalinovice preko vrha Čapljinac (1186m) do sela Radenkovac, u saradnji sa MZ Radenkovac.

Veliku zaslugu u pokretanju ove akcije imali su osnivači i vodiči PD „Preslap” koji su uočili da je PD „Oštra čuka” u samom vrhu u Srbiji po broju mladih angažovanih u akcijama kao i u uređivanju i obeležavanju planinarskih staza. PD „Oštra čuka” čini izuzetan sportski kolektiv koji je organizator čak dva najmasovnija sportska događaja u sokobanjskoj opštini koja podrazumevaju okupljanje velikog broja planinara iz cele Srbije kao i iz okolnih zemalja. Akcija na Oštroj čuki organizuje se svake godine počevši od 2011. dok je druga akcija u selu Vrmdži prvi put organizovana 2014. godine. Ovime je PD „Oštra čuka” postalo jedino planinarsko udruženje sa juga Srbije koje sa uspehom organizuje dve međunarodne manifestacije svake godine.

Učesnici će kao i do sada imati mogućnost izbora teže i lakše staze.

TEŽA STAZA: Učesnici koji se opredele za teću stazu preći će ukupno 17 kilometara na stazi uspona 705m i ukupnoj visini silaska 617m. Staza se prostire u pravcu sever-jug, sa najnižom visinskom tačkom od 651mnv na Ozrenskim livadama do najviše tačke na vrhu Device - Čapljincu od 1186m. Lepotu ove staze između ostalog čini i podatak da će Oštra čuka sve vreme vreme uspona biti vidljiva učesnicima.

Teža staza počinje na Ozrenskim livadama, gde će učesnici  izaći iz autobusa i krenuti ka Kalinovici odakle će ići kroz bukovu šumu i doći do izvora Šopur, gde će moći da zahvate vodu i naprave kraću pauzu.

Odavde će nakon prelaska asfaltnog puta krenuti kroz šumu do Debele ornice, livadama do skretanja za Oštru čuku gde će skrenuti desno prema grebenu Device gde će livade lagano zameniti krečnjačka podloga. Nakon sedam kilometara od polaska, doći će do Aleksinog kamena na 1100 mnv, odakle će uživati u pogledu ka zapadu na V. Jastrebac, Ozren i Oštru čuku, ka severozapadu na sokobanjsku kotlinu i Bukovik i ka jugoistoku na Staru planinu, Svrljiške planine, Suvu planinu, Pasjaču, Vidojevice, Kukavicu i Radan planinu. Ovde će imati kraću pauzi i dobiće pečat za osvajanje grebena.

Nakon pauze uslediće smena uspona i blagih nizbrdica do mesta Škrapar, odakle će krenuti ka vrhu Device. Ovde će imati pauzu i još nekih 250m do Čapljinca, koji je na 9 km od starta. Od osvajanja vrha, planinari će krenuti ka jugu do Lešanskog dela do Ravaništa  gde se spajaju teža i laksa staza. Put dalje vodi kroz borovu i grabovu šumu do Radenkovca i Braništa, gde će se okupiti i imati organizovan ručak.

LAKŠA STAZA:  Učesnike koji odaberu lakšu stazu očekuje staza dužine 6 km, visine uspona od 260 m i silaska od 243 m. Učesnike će autobusi ostaviti u Novom Selu gde se u centru nalazi česma na kojoj mogu zahvatiti svežu vodu. Na početku staze, na 727mnv krenuće putem kroz četinarsku šumu do izvora Velkova slama, gde će imati kraću pauzu. Odatle će krenuti ka Ravaništu na 960 mnv, gde se spajaju laksa i teža staza, odakle će se spustiti do sela Radenkovac.

 

Od obuće, odeće i opreme potrebno je poneti planinarske cipele ili dublje patike, ranac, rezervnu majicu, tanju jaknu, kabanicu, kačket, naočare za sunce, sredstvo sa UV zaštitom, planinarske štapove i kamašne. Od hrane i vode potrebno je poneti nešto sendviča i slatkiša za prvi deo akcije jer će već po dolasku u Radenkovac imati besplatan ručak ali je potrebno poneti pribor za jelo i porcije. Kako je vodu moguće dopuniti u Kalinovici i na izvorištu Šopur, potrebno je poneti u startu 1,5 do 2 l vode.

Prijavljivanje je moguće kod vođa akcije:

 1. Mladen Antić - 064/9202-909
 2. Milan Jekić (Čele) - 062/642-224
 3. Nenada Stefanovića, kontakt tel. 062/637-771 i
 4. Miroslava Dokmana, kontakt telefon 062/205-977

Sve dodatne informacije moguće je dobiti na fb stranici Planinarskog društva „Preslap” i "Ostre cuke" ili poslati elektronsku poštu na pdpreslap@gmail.com ili info@ostracuka.rs

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Oštra čuka
  29.10.2022. AleX

  Planina Devica

  Ako posetite Sokobanju, obavezno prošetajte stazama i posetite planinu Devica. Devica je veličanstvena planina. I dok se penjete planinskim stazama, posmatraćete spektakularne pejzaže, pejzaže, karakteristične oblike reljefa, prelepe…

 • Radenkovanje
  22.11.2018. M

  Radenkovanje

  Poslednjih 6 godina u selu Radenkovac nadomak Sokobanje, organizuje se planinarsko okupljanje poznatije kao " Radenkovanje ". Organizatori ovog okupljanja su Planinarsko društvo"Oštra čuka" i MZ…

 • TREKING LIGA SRBIJE 4. kolo Sokobanja 2018
  01.07.2018. PK Ozren

  4. kolo treking lige – Sokobanja

  U subotu 30. juna ove godine, održano je 4. kolo treking lige – Sokobanja, koje je organizovao PK Ozren – Sokobanja. Održano je na teritoriji planine Ozren i Device a od zaštićenih područja Sokograd-Lepterije , Ripaljke i…

 • 30.06.2018. PK Ozren

  Održani Dani planinara Srbije

  “ Dane planinara Srbije “ su ove godine organizovali PSK “Brđanka“ iz Aleksinca i PK “Ozren“ iz Sokobanje i ugostili više od 600 planinara iz Srbije i inostranstva. Ovaj događaj, koji je organizovan…