Novi vodeni doživljaj u Sokobanji: Topla voda stiže u bazene Akva parka

29.06.2023. 18:35 | Salex | park, akva, podina, aqua

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Akva park Podina

Dragi posetioci Sokobanje,

Imamo sjajne vesti za sve ljubitelje vodenih aktivnosti i opuštanja na suncu! Nakon dugogodišnjeg istraživanja i napora lokalne samouprave, Akva park "Podina" sada je spreman da vas dočeka sa jedinstvenim doživljajem - toplom vodom u svojim bazenima. Ovaj projekat revitalizacije predstavlja veliki korak napred za vodosnabdevanje Sokobanje i osigurava kvalitetnu vodu za piće i kupanje.

Sve je počelo davne 1981. godine, kada je bušotina IB4 na Podini slučajno otkrila toplu sumpornu vodu. Iako je bušotina tada ostala neiskorišćena, lokalno stanovništvo je prepoznalo blagodeti ove vode i počelo je koristiti za lečenje kožnih bolesti. Međutim, zahvaljujući inicijativi predsednika opštine Sokobanja, gospodina Miodraga Nikolića, i zamenika Vladimira Milovanovića, projekat revitalizacije bušotine je pokrenut.

Nakon mnogo godina istraživanja i rada, projekat je konačno završen, zahvaljujući saradnji firme "E.W.E. ECOSYSTEMS" iz Beograda, koja je izvodila radove, i firme "Hidroalfa" iz Sokobanje, koja je bila zadužena za projektovanje. Zoran Milosavljević, vlasnik firme "Hidroalfa", istakao je značaj ovog projekta ne samo za Akva park "Podina", već i za celokupno vodosnabdevanje Sokobanje.

Stevan Šarčević, koji je od 2008. godine nadgledao istraživanje bušotine IB4, izrazio je zadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Zahvaljujući primeni savremenih rešenja, uspeli smo izdvojiti sumpor iz vode i ispoštovati sve hemijske i zdravstvene parametre. Kao rezultat, dobili smo izuzetno zdravu i ispravnu vodu za piće, kao i toplu vodu za bazene. Temperatura vode na samoj bušotini iznosi 24,3 stepena Celzijusa, dok je temperatura vode koja ulazi u akva park 23,6 stepeni Celzijusa.

Saradnja sa nemačkom kompanijom "DINOTEC", koja je radila na sistemu prečišćavanja vode, i kompanijom "MESER", koja je bila odgovorna za izdvajanje gasa iz vode, omogućila nam je da ugradimo kvalitetne uređaje koji su ekološki prihvatljivi i ekonomski isplativi. Zahvaljujući tome, sada možemo da se pohvalimo sa dva ključna benefita ovog projekta.

Prvo, za punjenje bazena više neće biti potrebno koristiti vodu iz sistema za vodosnabdevanje Sokobanje, već ćemo koristiti vodu iz ove revitalizovane bušotine. To će značajno uticati na količinu vode u sistemu tokom letnjih meseci, ali i na pritisak vode u visokim zonama koje su do sada često ostajale bez vode.

Drugi benefit je topla voda u bazenima. Sada, dečji bazen, koji je uvek imao najhladniju vodu zbog manje zapremine i čestog filtriranja, takođe će vam pružiti ugodno iskustvo kupanja. Osim toga, i ostali bazeni će biti ispunjeni toplom vodom, pružajući vam još veći užitak tokom posete Akva parku "Podina".

Sledeći korak u ovom projektu je priključenje na vodosistem Sokobanje i ubacivanje prečišćene i ohlađene vode u vodovodnu mrežu. Ova inicijativa će značajno doprineti boljoj vodosnabdevenosti Sokobanje, posebno tokom sezone kada je potražnja za vodom najveća.

Radujemo se što ćemo vam pružiti nezaboravno iskustvo kupanja i uživanja u bazenima Akva parka "Podina" sa toplom vodom. Pridružite nam se i provedite nezaboravne trenutke u jednom od najlepših prirodnih ambijenata Srbije.

akva park u sokobanji

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • akva park podina
  29.06.2023. Salex

  Dobrodošli u Akva park "Podina" Sokobanja

  Dobrodošli u Akva park "Podina" Sokobanja - oaza zabave i osveženja koja obećava nezaboravno leto! Sa svojim modernim toboganima, bazenima i vodenim atrakcijama, Akva park Podina će vam pružiti nezaboravno iskustvo zabave i…

 • akva park sokobanja
  27.07.2020. Stefan Sofronijević

  Ponovo otvoreni Akva park i spa centri

  Od utorka 27.07.2020. godine Akva park „Podina“ se ponovo otvara za posetioce, a u skladu sa preporukama za rad bazena i spa centara Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavoda za javno zdravlje…

 • besplatna škola plivanja
  08.08.2018. Aqua park

  Besplatna škola plivanja

  U toku je prijava za besplatnu školu plivanja. Mogu se prijaviti sva deca od 4 do 16 godina, u prostorijama Avka parka "Podina" ili u Sportskom Savezu Sokobanja . Termini održavanja škole plivanja su svakog radnog dana…

 • akva park podina
  16.07.2018. Akva Park

  Besplatan ulaz u Akva park za najbolje đake

    Upravni odbor Javne ustanove „Sportsko rekreativni centar Podina” je dao pozitivan odgovor na molbu Osnovne škole „Mitropolit Mihailo” i Srednje škole „Branislav Nušić” , i…