Modernizacija Sokobanje

22.08.2020. 01:12 | Stefan Sofronijević | turizam

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
sokobanja


Turista je sve više, a smeštajnih kapaciteta sve manje. Stoga, u narednom periodu očekuje se izgradnja skupocenih hotela visoke kategorije, koji će Sokobanju definitivno staviti u prvi plan na mapi.
 

Sokobanja je, prema poslednjim podacima, najposećenija banja u Srbiji. Čak 80.000 vaučera za Sokobanju podeljeno je građanima Srbije, međutim, što se tiče smeštajnih kapaciteta, banja trenutno poseduje 14.500 ležajeva. Matematika je jasna – nema dovoljno hotela.

Shodno tome, prema parafraziranim rečima direktora Turističke organizacije Sokobanja, Ljubinka Milenkovića, prvi hotel biće izgrađen i otvoren za mesec i po dana. Ali to nije „samo“ hotel, već hotel visokog standarda sa pet zvezdica – za maksimalni užitak tokom boravka. Naravno, potrebni su i oni srednji hoteli, od tri i četiri zvezdice, za kojima postoji velika potražnja, a svako bi mogao da ih priušti.

A osim toga, u toku je i privatizacija kompleksa „Lepterija“, samog srca Sokobanje. Tu se nalazi i hotel „Zdravljak“, koji je direktno priključen na izvor sa termomineralnom vodom. Naravno, ne sme se zaboraviti ni seoski turizam, kao najveće blago ovog područja, pa će se tako raditi i na povećanju smeštajnih kapaciteta i u seoskim predelima.

Na kraju krajeva, ovi velelepni hoteli, ne samo da će doprineti razvoju turizma, već i ekonomiji Sokobanje. A sudeći po svemu tome, Sokobanja polako, ali sigurno postaje glavna meta turista. A kako i ne bi? Pored tolikih prirodnih lepota i bogatstava, teško joj je odoleti.

Sada, u ovom nemilom dobu u kome vlada epidemija virusa, Sokobanja je, bar donekle, spas, uteha i utočište. Sokobanja je naš prvi izbor, a vaš?

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 05.01.2023. Digitour

  Konkursi za dodelu DigiTour sredstava

  Projekat „ Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DIGITOUR “ sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije,…

 • Sokobanja
  29.10.2022. SrbijaVesti

  Dva veka organizovanog turizma u Sokobanji

    Većina domaćih turista putuje u Sokobanju, što je čini pravim turističkim draguljem. Nalazi se na 400 metara nadmorske visine i nalazi se u sokobanjskoj kotlini.     Ovom banjom protiče reka Moravica . Severno i…

 • 27.08.2020. Stefan Sofronijević

  Turizam u Sokobanji premašio sva očekivanja

  Kao što znamo, Sokobanja je ove godine jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Predstavlja glavnu atrakciju građanima širom zemlje, a njihov broj neprestano raste. Podsećamo, Ministarstvo turizma je ove godine dodelilo…

 • 01.08.2020. Stefan Sofronijević

  Van ovog sveta

  Sokobanja – čudotvorno mesto čije misterije nisu uspeli da otkriju ni najveći srpski umovi. No to ih nije sprečilo da uživaju u njenim čarima. Započećemo ovu priču Nušićevom pesmom: „Sokobanja, Soko grad, dođeš star,…