Kompletna obnova „Stare škole“

23.08.2020. 10:32 | Stefan Sofronijević | skola, obnova

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

U toku je renovacija škole „Mitropolit Mihailo“, koju meštani Sokobanje nazivaju jednostavno „Stara škola“, izgrađena još davne 1894. godine. Celokupna obnova ove zgrade košta oko 70 miliona dinara, a šta će sve obuhvatati – saznajte u tekstu ispod.

Dug niz godina unazad, na ovoj staroj zgradi rađeno je vrlo malo, ali, kako Sokobanjčani napreduju neverovatnom brzinom u poslednjih nekoliko godina, ova stara škola, koja je do nedavno više podsećala na kakav zaboravljeni kulturno-istorijski spomenik, uskoro će se pretvoriti u jedno divno zdanje. U pravu obrazovnu instituciju kakvu meštani i zaslužuju.

Čitava obnova će obuhvatati i zamenu spoljne fasade, podova, celokupno pretresanje krova i zamenu crepa, kao i grejanje, ali i unutrašnju i spoljnu stolariju.

Osim toga, ostaće sačuvan i stari zvonik, koji je i dalje u funkciji, premda se ne koristi, ali je svakako lep, vanvremenski dekorativni detalj, a ujedno i podsetnik na neka bivša, možda lepša i jednostavnija vremena, dva veka iza nas.

Ono što je najinteresantnije, pak, jeste nova biblioteka. Naime, ceo jedan sprat škole, koji je do sada bio neupotrebljiv i prazan, takođe će biti preuređen. Tako, škola će dobiti i svoju biblioteku, bogatu znanjem i uživanjem u misterioznim svetovima knjiga.

Takođe, projekat rekonstrukcije obuhvata i obnovu dvorišta škole, koje će imati čak i svoje igralište za decu, kao i ogradu.
Prema saznanjima iz opštine Sokobanja, projekat bi trebalo da bude gotov već u septembru, osim u slučaju nepredviđenih okolnosti. Izvođač ovih radova je „Stim gradnja“ d.o.o. iz Beograda i još nekoliko podizvođača iz Beograda i Čačka.

Sve u svemu, uskoro „Stara škola“ postaće nova. Sređena u celosti, lepa, okružena bujnim zelenilom, predstavljaće pravi raj.

I, ko zna, možda deca, zahvaljujući tome, najzad zavole odlazak u školu.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Škola Sokobanja
  18.02.2019. M

  Produžen zimski raspust

  Ministarstvo zdravlja preporučilo je da se zbog virusa gripa, zimski školski raspust produži još za nedelju dana. Ovu preporuku je usvojila i lokalna samouprava Opštine Sokobanja, tako da će đaci Osnovne škole…

 • Srednja skola
  15.11.2018. Škola

  Poslovni izazov

  Srednja škola "Branislav Nušić" iz Sokobanje je učestvovala na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama "Poslovni izazov" , koje je održano juče u Zaječaru. Školu…

 • Osnovna škola Mitropolit Mihailo
  05.09.2018. Škola

  Počela je nova školska 2018-2019. godina

  Tradicionalno nova školska godina započela je u Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo” prozivkom đaka prvaka i petaka 03.09.2018. godine. Ove godine je, ipak, broj prvaka bio za pet manji, zbog čega su formirana samo…

 • Suvenir Sokobanje
  23.06.2018. SŠ BN

  Suvenir za promociju Sokobanje

    "Dani učeničkog preduzetništva Sokobanja 2018" je manifestacija koju organizuje Pravno-poslovna škola iz Niša i srednja škola “Branislav Nušić iz Sokobanje . Radi se o međunarodnom…