Inovativno grejanje škola pomoću termalnih voda

31.05.2023. 08:51 | SaleX | skola

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Škola

U prelepom gradu Sokobanji, poznatom po svojim termalnim vodama koje su već vekovima korišćene u lečenju i terapiji, dolazi nova revolucionarna primena ovih prirodnih blaga. Uskoro će se termalna voda iz banjskih kupatila koristiti za grejanje škola u ovom području. Ova inovativna ideja privukla je pažnju i podršku projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", što je potvrda da je Sokobanja lider u obezbeđivanju finansijskih sredstava iz različitih izvora za razvoj lokalnih projekata.

Ova inicijativa opštine Sokobanja ima za cilj ne samo da iskoristi geotermalnu energiju za grejanje, već i da pruži primer drugim mestima koja takođe imaju termalne izvore. Iako je korišćenje termo-mineralne vode za lečenje i relaksaciju veoma rasprostranjeno, ideja da se koristi za grejanje još uvek nije bila popularna, posebno u ovom delu Srbije, koji je bogat termalnim vodama poput Gamzigradske banje, Niške Banje i Vranjske Banje. Sokobanja veruje da će ovo rešenje inspirisati i druge lokalne zajednice da sledu njihov primer.

Važno je napomenuti da otpadna termalna voda koja se koristi za grejanje nije kontaminirana. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke kako bi se izabrao odgovarajući izvođač radova. Očekuje se da će ugovori biti potpisani uskoro, a već tokom sledeće grejne sezone novi toplotni izvor će biti funkcionalan u objektima Osnovne škole "Mitropolit Mihailo" i Srednje škole "Branislav Nušić". Ovo je od izuzetne važnosti, jer će se na taj način smanjiti zagađenje vazduha u centralnom delu Sokobanje, gde se trenutno nalazi izvor zagađenja.

Opština Sokobanja se pohvalila da je projekat dobro planiran i da su imali podršku stručnjaka i mentora kroz inicijativu "EU za Zelenu agendu u Srbiji". Projekat je kreiran uzimajući u obzir lokalne uslove i očekuje se da će se radovi uskoro započeti bez većih problema. Zahvaljujući iskusnom projektnom timu i bogatom iskustvu u realizaciji EU projekata, Sokobanja je sigurna da će projekat biti uspešno završen u predviđenom roku.

Ovaj inovativni projekat obuhvata grejanje obe škole u Sokobanji - Osnovne škole "Mitropolit Mihailo" i Srednje škole "Branislav Nušić". Ukupna površina koju će ovo grejanje pokrivati je preko 7.000 kvadratnih metara. Prema Studiji izvodljivosti koju je opština naručila 2017. godine, planira se i zamena kotlova na fosilna goriva u devet javnih objekata u centru grada, kako bi se postepeno smanjila upotreba fosilnih goriva i unapredila energetska efikasnost.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da ovakvo rešenje može poslužiti kao inspiracija i drugim banjama u Srbiji. Ideja je da se termo-mineralna voda, koja se inače koristi u zdravstvene svrhe, iskoristi i za grejanje objekata, posebno otpadna voda koja nije kontaminirana. Sokobanja je poznata po konceptu lečenja koji uključuje inhalaciju i kupanje u termo-mineralnoj vodi, a nakon toga se ta voda ispušta u obližnji potok. Iskorišćavanje ove otpadne vode za grejanje objekata može biti izuzetno efikasno, s obzirom da je temperatura ove vode veća od 30 stepeni, što zahteva manje energije za zagrevanje putem toplotne pumpe.

Sokobanja, poznata kao "Zeleno srce Srbije", prepoznaje važnost lokalnih inicijativa usmerenih ka zelenoj tranziciji. Kako sagovornici ističu, lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta ni finansijskih sredstava da samostalno sprovedu sve neophodne mere za zaštitu životne sredine. Ipak, one mogu biti pokretači promena na lokalnom nivou i podržati inicijative koje smanjuju zagađenje i povećavaju upotrebu obnovljivih izvora energije.

Opština Sokobanja već sprovodi mere sufinansiranja energetske sanacije porodičnih kuća, zamene toplotnih izvora fosilnih goriva i ugradnje solarnih panela. Međutim, prepoznaju da ove mere nisu dovoljne za potpunu zelenu transformaciju. Stoga je važno edukovati lokalne samouprave o mogućnostima za smanjenje zagađenja i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Sokobanja se ponosi svojim ekološkim nasleđem, a već 1991. godine je proglasila sebe ekološkom opštinom.

Projekat "Geotermalna voda za grejanje školskih objekata u Sokobanji" nije samo primer uspešne lokalne inicijative, već je i deo šireg napora ka zelenoj tranziciji srpske privrede. Ovaj projekat je jedno od 16 poslovnih rešenja koja su odabrana kao najbolja od ukupno 140 predloga pristiglih na javne pozive u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji" tokom 2022. godine.

Ovo je još jedan dokaz da Sokobanja ima potencijal da postane lider u primeni inovativnih rešenja za zaštitu životne sredine. Opština se trudi da bude primer drugim sredinama kako se mogu koristiti prirodni resursi na održiv način, pritom ostvarujući značajne energetske uštede.

Ovaj projekat ima i širi značaj jer se može primeniti i u drugim delovima Srbije. Mnoge banje u našoj zemlji raspolažu termo-mineralnim vodama, koje se trenutno koriste samo u zdravstvene svrhe. Međutim, ova inicijativa otvara vrata za njihovo korišćenje i u oblasti grejanja, čime bi se postigao dvostruki benefit - iskorišćavanje održivih izvora energije i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Sokobanja je primer kako se lokalne samouprave mogu aktivno uključiti u ostvarivanje ciljeva Zelene agende. Njihova posvećenost održivom razvoju i zaštiti životne sredine jasno se vidi kroz njihove napore u izgradnji zelene infrastrukture i promovisanju ekološke svesti među građanima.

Upravo ova vrsta inicijativa čini nas optimističnim u pogledu budućnosti. Kroz inovativne projekte poput ovog, Srbija može postati lider u oblasti održivog razvoja i pružiti inspiraciju drugim zemljama da preduzmu slične korake. Sokobanja je dokaz da zelena tranzicija nije samo nužnost, već i prilika za ekonomski rast, poboljšanje kvaliteta života i očuvanje prirodnih resursa.

Ovaj projekat je samo jedan korak ka ostvarenju vizije Sokobanje kao ekološke destinacije i lidera u oblasti održivosti. Nadamo se da će se ovakve inicijative nastaviti širiti i da će Sokobanja biti inspiracija i primer drugim mestima u Srbiji i šire.

Ulaganje u zelenu infrastrukturu, korišćenje obnovljivih izvora energije i implementacija inovativnih rešenja su ključni elementi koji će nam pomoći da ostvarimo održivu budućnost. Sokobanja je prepoznala tu važnost i hrabro korača ka ostvarenju svojih ciljeva.

Pored grejanja škola otpadnim vodama iz banjskih kupatila, opština Sokobanja ima i druge planove u sklopu svoje zelene agende. Prema Studiji izvodljivosti koju je opština naručila 2017. godine, predviđeno je da se postepeno izvrši zamena kotlova na fosilna goriva u devet javnih objekata u centru grada. Ovo će omogućiti dodatne energetske uštede i smanjenje zagađenja vazduha.

Održivi razvoj nije samo odgovornost lokalne samouprave, već i svih građana i privrednih subjekata. Sokobanja se trudi da motiviše svoje stanovništvo i privredu da se aktivno uključe u očuvanje životne sredine. Kroz edukaciju i podizanje svesti o važnosti zaštite prirode, zajedno možemo ostvariti pozitivne promene.

Ujedno, ova inicijativa otvara mogućnosti za razvoj novih tehnologija i poslovnih modela. Lokalni privrednici imaju priliku da se uključe u projekte obnovljive energije i energetske efikasnosti, što može doneti ekonomsku korist i stvaranje novih radnih mesta.

Sokobanja je svojim primerom pokazala da je moguće ostvariti ravnotežu između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine. Njihova inicijativa za grejanje škola otpadnim vodama iz banjskih kupatila je samo jedan korak ka ostvarenju vizije održive budućnosti.

U zaključku, Sokobanja je primer kako se lokalna zajednica može angažovati u ostvarivanju zelene tranzicije. Kroz iskorišćavanje geotermalnih resursa za grejanje škola, opština Sokobanja pokazuje da je moguće kombinovati tradiciju i modernost, brinuti o zdravlju i životnoj sredini, te ostvariti ekonomske benefite. Njihova posvećenost održivom razvoju treba da bude inspiracija za druge sredine u Srbiji i šire. Sokobanja je zeleno srce Srbije koje kuca u skladu sa prirodom i vodi nas ka održivoj budućnosti.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 23.08.2020. Stefan Sofronijević

  Kompletna obnova „Stare škole“

  U toku je renovacija škole „Mitropolit Mihailo“ , koju meštani Sokobanje nazivaju jednostavno „Stara škola“, izgrađena još davne 1894. godine. Celokupna obnova ove zgrade košta oko 70…

 • Škola Sokobanja
  18.02.2019. M

  Produžen zimski raspust

  Ministarstvo zdravlja preporučilo je da se zbog virusa gripa, zimski školski raspust produži još za nedelju dana. Ovu preporuku je usvojila i lokalna samouprava Opštine Sokobanja, tako da će đaci Osnovne škole…

 • Srednja skola
  15.11.2018. Škola

  Poslovni izazov

  Srednja škola "Branislav Nušić" iz Sokobanje je učestvovala na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama "Poslovni izazov" , koje je održano juče u Zaječaru. Školu…

 • Osnovna škola Mitropolit Mihailo
  05.09.2018. Škola

  Počela je nova školska 2018-2019. godina

  Tradicionalno nova školska godina započela je u Osnovnoj školi „Mitropolit Mihailo” prozivkom đaka prvaka i petaka 03.09.2018. godine. Ove godine je, ipak, broj prvaka bio za pet manji, zbog čega su formirana samo…