Izrada plana o regulacionom putu do Sokobanje preko Rutevca

08.08.2018. 10:03 | (auto)put | autoput, putevisrbije, rutevac

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
auto put

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac govorilo se i o pokretanju radova na izgradnji regulacionog plana obilaznice što bi u praksi predstavljalo izgradnju magistalnog puta od Rutevca do Bovna.

Već decenijama unazad postoji težnja ka izmeštanju tranzitnog saobraćaja iz Aleksinca i izrada petlje koja bi omogućila isključivanje sa auto-puta kod Rutevca i kasnije priključivanje magistralnom putu kod Bovna. Kao alternativno rešenje pominjan je i pravac od petlje kod Aleksinačkog Rudnika koji bi vodio pored sela Kraljeva ali je poslednjih godina aktuelnija ideja o izgradnji magistralnog puta koji bi vodio od Rutevca do Bovna.

Putevi koji vode kroz Aleksinac su lošeg kvaliteta i odražavaju se loše na razvoj banjskog turizma. Izgradnjom ove trase taj bi problem bio rešen jer bi turistima i Sokobanja i Stara planina bile pristupačnije.

Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja, istakao je da je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu na prvom mestu jer opštine Sokobanja, Aleksinac, Knjaževac i Boljevac promovišu ideju da se uradi petlja koja bi im omogućila direktan izlazak na Koridor 10. Takođe, imajući u vidu da su prioriteti jasni, ne sme se dozvoliti da nečiji lični interesi prevladaju and javnim interesima. Sada je došlo vreme kada se mora istrajati na ostvarenju ovog plana a ne odustajati kod prve prepreke.  Sredstva koja bi bilo neophodno uložiti u ovaj projekat svakako ne bi premašila korist koja bi se ostvarila njegovom realizacijom. Sledeći korak je prijem kod nadležnih u Ministarstvu za infrastrukturu i preduzeća „Putevi Srbije”, kao bi se nešto konkretnije preduzelo po tom pitanju.

Rad na ovom projektu odvijao bi se u tri faze. Prva faza bi podrazumevala izgradnju dela puta dužine 1,6 km do raskrsnice puteva Mozgovo-Aleksinac. Na ovom mestu već postoji delimično izgrađen koridor što bi znatno olakšalo izgradnju novog puta. Druga faza bi bila kompleksnija i podrazumevala bi aktivnosti u smislu obnavljanja već postojećeg asfaltnog puta, dužine 4,2 km, njegovom proširivanju i izradi kolovozne konstrukcije za težak saobraćaj. Treća faza bi bila izgradnja petlje priključaka na autoput.

Ovaj projekat bi bio od koristi svim navedenim opštinama, ipak kao jedan od razloga zbog kojeg je došlo do odlaganja ovog projekta ranijih godina, pominje se protivljenje nekih predstavnika lokalne samouprave u Aleksincu. Postoji bojazan da bi se njegovom realizacijom deo prihoda od tranzitnog saobraćaja u Aleksincu smanjio.

Da bi se ubrzao rad na pokretanju ovog projekta, zamenik opštine Sokobanja, Boban Ilić, obratio se Opštinskom veću Aleksinac, kako bi analizirali mogućnosti za njegovo pokretanje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

  • 14.11.2018. Opština

    Rutevačka petlja

    Godinama se govori o izgradnji puta Mali Cvet-Rutevac,koji bi za Sokobanju bio od velikog značaja. Tim povodom,prošle nedelje je u zgradi opštine Sokobanja održan sastanak. Na satanku su bili prisutni članovi sokobanjske lokalne…

  • 21.12.2018. M

    Predlog plana rutevačke petlje

    Građani opštine Aleksinac, ovih dana dobili su na uvid predlog plana za izgradnju rutevačke petlje i novog regionalnog puta između opštine Aleksinac i opštine Sokobanja. Iz Opštinske uprave u Aleksincu poručuju da…