Najbolja destinacija je Sokobanja

04.02.2019. 23:19 | M | sokobanja, izletište

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
sokobanja


Jedna od najpoznatijih banja u Srbiji je Sokobanja. Nalazi se u samom vrhu turističkih destinacija , ali osim toga ovo je jedna od najstarijih i najlepših banja u Srbiji. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na obali prelepe reke Moravice, ispod planine Ozren i "preko puta" mističnog Rtnja. Zasluženo, za Sokobanju su čuli svi širom Srbije.

Iako se za ovu banju i njene lekovite moći znalo još u vreme Rimljana, organizovani turizam je počeo 1837. godine, zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću. U prošlom veku, Sokobanja je bila omiljena destinacija mnogim poznatim ličnostima, Branislavu Nušiću, Stevanu Sremcu, Isidori Sekulić, Ivi Andriću, Meši Selimoviću....
 

znamenite ličnosti sokobanje
znamenite ličnosti Sokobanje

Osim za turiste koji u Sokobanju dolaze na porodični odmor ili rehabilitaciju, Sokobanja je idealno mesto i za sve turiste koji žele aktivan odmor, tj. avanturu.

županPriroda koja okružuje Sokobanju idealna je za istraživanje novih lokacija udaljenih od samog grada. Takvih lokacija ima mnogo. U ovakvu avanturu može se krenuti iz same Sokobanje, dovoljno je otići do parka "Banjica" i krenuti u šetnju pored reke Moravice. Kada se prođe gradska plaža "Župan" i krene uzvodno, nakon desetak minuta pešačenja, dolazi se do plaže "Šest Kaca", ovo je vajarsko delo prirode, to su šest virova u obiku kace ili bureta.

Ako ste ljubitelj dobrog pogleda, u parku "Banjica" postoji uređena i obeležena staza koja vodi do vidikovca "Popovica", sa ovog vidikovca se vidi prelep kanjon rake Moravice, stari grad Sokograd, sokobanjska kotlina, a tu si klupe sa stolovima i nadstrešnicom za odmor. Posle odmora na Popovici, ako nastavite da idete ovom stazom, doći ćete do jednog od najlepših izletišta "Lepterija". Ovde preovlađuje gusta šuma, koja i u najtoplijim letnjim danima pruža hladovinu. Izletište je uređeno, postoji veliki broj klupa i stolova, restoran i nalazi se na obali same reke. Preko puta izletišta nalazi se i pećina, iz koje sredinom aprila počinje da teče velika količina vode i formira se mali vodopad, zbog siline kojom izvire, voda je bele boje i ovo mesto je poznato kao "Bele Vode". Levo od ove pećine, nalazi se stena u kojoj je priroda uklesala lik Bogorodice.

SokogradOd Lepterije, staza se nastavlja ka starom gradu Sokogradu. Staza je pored same reke Moravice koja je u ovom delu toka prelepa i duž staze nalazi se i više plaža. Na samom početku staze, sa desne strane nalazi se i mala pećina. Od Lepterije do Sokograda potrebno je dvadesetak minuta pešačenja. Sokograd potiče iz vreme Rimljana, o njemu postoje mnoge legende, a kroz istoriju, više puta je rušen i obnavljan. Ovo utvrđenje poslednji je srušio Musa Kesedžija 1413. godine. U današnjem vremenu od ovog grada na dva nivoa, mogu se videti ostaci bedema, cisterna za vodu iz tog perioda, kule sa kojih se pruža predivni pogled...

Još jedna, veoma atraktivna destinacija, nalazi se na dvdesetak kilometara od Sokobanje, Sesalačka pećina. Prostor ispred pećine je uređen, tu su stolovi, klupe a ima i struje. Hodnici u pećini su dugački oko 2 kilometra, osvetljeno je prvih 200 metara i može se videti prelepi pećinski nakit. Ova pećina je poznata i po jednoj od najvećih kolonija slepih miševa u Evropi. Pored pećine, nalazi se i malo veštačko jezero.

ripaljkaJoš jedna destinacija koja svakako treba da se obiđe prilikom boravka u Sokobanju je vodopad Ripaljka. Vodopad je okružen prelepom prirodom, pored samog vodopada je napravljen i park sa stolovima i klupama. Visina vodopada je oko 18 metara i spada u jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Vodopad je najlepši sredinom aprila, kada je velika količina vode, zbog topljenja snega.

Naziv "Ripaljka" je dobila po narodnom izrazu za skakanje-ripanje, voda ripa. Vodopad je zaštićen 1948 godine kao prirodno blago a sastoji se od većeg broja kaskada ukupne dužine 40 metara. Glavni vodopad - Velika Ripaljka, visok je između 11. I 14. metara, u zavisnosti od količine vode. Najveci je kada se tope snegovi, a najmanji u septembru i oktobru . Vodopad nastaja na reci Gradašnici čije se ime pominje još u turskim spisima.

Nedaleko od vodopada Ripaljke su i poznata izletišta "Očno i  Kalinovica". Udaljena su oko pet kilometara od Sokobanje i do njih možete da odete kolima ili pešaka. Na izletištu "Očno", na centru livade, uzdiže se Kamen ljubavi, ogromna stena, vrlo mističnog porekla.

 

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate