Direktna sejalica

20.02.2019. 22:06 | S | poljoprivreda, sokoorganik, ratarstvo

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
sokoorganik


Udruženje gradjana "Soko Organik", ovog proleća privodi u završnu fazu projekat ,,Direktna sejalica” na nekoliko oglednih polja u sokobanjskom kraju.

Diretkna sejalica je upotrebljena u jednoj alternativnoj metodi agriculture i potencijalno smanjuje i preko 70% apsolutno sve izdatke. To znači: radno vreme traktora i ljudstva kao i smanjivanje potrebnog broja priključnih uredjaja.

Upotrebom direktne sejalice izbacuje se potreba pluga, drljače, setvospremača kao i valjka, koji se koristi nakon setve.
Ova metoda ne insistira na upotrebi veštačkog djubriva kao primarne metode dohranjivanja biljki.

Ova metoda izbacuje apsolutno bilo kakvu potrebu za upotrebom zaštitnih sredstava (herbicida, pesticida, bakteriocida, fungicida,insekticida…)

Zaključak je da ova sejalica sem što omogućava uštede istovremeno omogućava i industrijsku proizvodnju kukuruza, soje i tome sličnih na organskom nivou.

Ova ista metoda se može upotrebiti i u uzgajanju žitarica.

Pozivamo zainteresovane da se i sami uvere u mogućnosti ove metode na zapadu poznate kao ,,NO TILL method’’ ili prevedeno na naški - metod bez oranja.

Udruženje gradjana ,,Soko Organik’’ stavlja na raspolaganje ovu sejalicu u periodu od 20-og marta pa do završetka setve svim gradjanima opštine Sokobanja.

Prateći video je postavljen za bolje razumevanje i vizuelno prikazivanje projekta od strane zainteresovanih.

Par postavljenih fotografija imaju za cilj vizuelno prikazivanje stanja polja koje se može opisati kao 3 ili više godina zatravnjena površina , prethodno obradjivana i idealno bez mladica visokog drveća i trnjastog žbuna.

Fotografija je napravljena oko Nove godine u regionu lokalno poznatom kao srednje brdo.
Zemlja je jako meka, koren trava vrlo gust do dubine od oko 4cm
Iznad toga nalazi se sloj polegnute trave.


VRLO VAŽNO!!!


Ova metoda kao svoju veliku prednost ima to, da ne samo da ne izaziva eroziju zemljišta već je zapravo preokreće, tako da obradjeno polje sa protokom godina biva sve bogatije humusom.

Druga i ne manje bitna stavka je da ova metoda omogućava korenu vaših biljaka duže vreme u vlažnoj zemlji, što kroz usporavanje kišnice i efekta sundjera koji se dobija, što kroz smanjeno isušivaje zemlje jer joj sloj mrtve trave služi kao termoizolacija.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 07.08.2018. Sela

  Vlada potstiče razvoj zadrugarstva i srpskih sela

  Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, održanoj 03. avgusta, prisustvovali su Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine Sokobanja i Slaviša Krstić, predstavnik ZZ „Agro Rtanj Sokobanja” . Na ovoj…

 • 08.02.2010.

  Registracija poljoprivrednih gazdinstava u Sokoban

  Upis novih gazdinstava ili obnova registracije već postojećih gazdinstava vrši se od 1. februara do 31. marta, a sam proces registracije i obnove registracije gazdinstava je pojednostavljen izjavio je Saša Jovanović iz Centra za…

 • Sokobanjska sela
  31.01.2010.

  Održano savetovanje poljoprivrednika

  U petak 29.01.2010. godine u Sokobanji održano je savetovanje iz oblasti poljoprivrede. Predavači na ovom savetovanju su bili stručni saradnici stručne službe za poljoprivredu Agro-znanja iz Zaječara. Poljoprivrednicima je održano savetovanje…

 • 11.02.2009.

  Osnivanje Fonda za razvoj poljoprivrede u Sokobanj

    Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Saša Dragin i predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić postigli su dogovor o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede u tom gradu.U…