Vlada potstiče razvoj zadrugarstva i srpskih sela

07.08.2018 21:06 | Sela | selo, zadruga, poljoprivreda

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara


Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, održanoj 03. avgusta, prisustvovali su Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine Sokobanja i Slaviša Krstić, predstavnik ZZ „Agro Rtanj Sokobanja”. Na ovoj sednici najviše se govorilo o trenutnoj situaciji u zadrugarstvu, mogućnostima za razvoj zemljoradničkih zadruga sa posebnim akcentom na uspostavljanju jedinstvenog Sistema zadružne revizije.

Darko Božić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je bio prisutan na ovoj sednici, rekao je da je osnovni cilj njegovog dolaska u Zaječar, promovisanje zadrugarstva i istakao da je ove godine Vlada Srbije odvojila značajna novčana sredstva, u iznosu od 820 miliona dinara kako bi potstakla razvoj zadrugarstva. Na prvom konkursu koji je realizovan prošle godine ta sredstva su iznosila 200miliona dinara a kako je ove godine iznos višestruko veći, planirano je da se novac uloži i kao pomoć novoformiranim zadrugama.

Načelnik Zaječarskog upravnog okruga, Vladan Paunović, složio se da je jedan od primarnih zadataka, na kojima treba raditi, obnova starih i otvaranje novih zadruga – čime bi se omogućilo poljoprivrednicima da budu konkurentniji na tržištu i da smanje troškove proizvodnje. Ovo se posebno odnosi na razvoj zadrugarstva u planinskim i pograničnim oblastima.

Miloš Milovanović, koordinator programa FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju i Jugoistočnu Evropu, istakao je njihovu pomoć u donošenju zakona o zadrugama kao i rad na promociji zadrugarstva u poslednje dve godine, kao adekvatnoj reakciji na izazove globalizacije u oblasti agrobiznisa gde poljoprivrednici jedino udruženim snagama mogu biti konkurentni na tržištu. Takođe je dodao da će se sa ovim aktivnostima nastaviti, u smislu pomaganja razvoju zadrugarstva u Srbiji uz primenu najboljih iskustava iz ovih sektora zapadne Evrope.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate