Bovansko jezero nedaleko od Sokobanje - dobro čuvana tajna prirode

02.06.2023. 11:03 | Salex | bovansko, jezero

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Bovansko jezero

Otkrijte jedno od najčarobnijih prirodnih blaga u srcu Srbije, nedaleko od Sokobanje. Bovansko jezero, iako veštačko, izaziva divljenje kod svih posetilaca svojom prirodnom lepotom i mirnom atmosferom.

Nastalo prelepim pregrađivanjem reke Moravice između Aleksinca i Sokobanje, Bovansko jezero se s pravom smatra jednim od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji. Smestilo se na području slikovitog sela istog imena i prvi put je stvorilo svoje vode 1978. godine. Od Aleksinca je udaljeno samo 20 kilometara, dok se od Sokobanje proteže na nešto više od 10 kilometara.

Bovansko jezero

Fascinantna priča o poreklu naziva naselja Bovan, po kojem je jezero dobilo ime, intrigira sve znatiželjne posetioce. Otkriva se da je termin "bolvan", kako se naselje nekada nazivalo, potekao od Starih Slovena i korišćen je za označavanje kipa. Nagađa se da je na ovom području praslovensko stanovništvo izgradilo hram u kojem se nalazio kip nekog božanstva.

Zapanjujuće je i to što je tokom srednjeg veka na istom mestu postojalo centralno skladište soli koja je uvožena sa ugarske teritorije. Čak postoji i zabeležena naredba srpske carice Milice da se manastiru Sveti Pantelejmon (Sveta Gora) svake godine dostavi 500 "krušaca" soli iz tadašnje pogranične tvrđave Bovan. Vremenom je tvrđava napuštena, ali je upravo ona zaslužna za formiranje naselja i kasnije Bovanskog jezera.

U blizini ostataka tvrđave Bovan nalaze se i ostaci jednog od Jerininih gradova, od kojih ima ukupno šest na teritoriji naše zemlje. To samo dodaje mističnost ovom veštačkom jezeru koje se proslavilo i svojim prirodnim lepotama.

Iako stvoreno veštačkim putem, Bovansko jezero osvaja srca posetilaca prirodnim šarmom koji poseduje. Njegova najveća dubina doseže neverovatnih 50 metara, a proteže se na impresivnih deset kilometara dužine i pet stotina metara širine.

Za one koji žele da uživaju u sunčanju i plivanju, Bovansko jezero nudi brojne lepo uređene plaže. Međutim, ono ima i praktičnu ulogu jer služi kao izvor vode za snabdevanje grada Aleksinca.

Osim plivanja i sunčanja, ovo jezero pruža obilje mogućnosti za ribolovce i kamperima. Ipak, zbog njegove važnosti za vodosnabdevanje, motorni čamci nisu dozvoljeni na Bovanskom jezeru. No, posetiocima se pruža mogućnost iznajmljivanja pedalina i jedrenje, omogućavajući im da uživaju u mirnoj i opuštajućoj atmosferi jezera.

Bovansko jezero je takođe domaćin Jedriličarskoj regati "Bovan", koja se organizuje dva puta godišnje. Ovo takmičenje privlači ljubitelje jedrenja iz različitih delova zemlje i pruža im nezaboravno iskustvo jedrenja na prelepom jezeru.

Ne samo da je Bovansko jezero prirodno očaravajuće, već se u njegovoj okolini mogu pronaći i druge atrakcije. Posetioci mogu istražiti okolne predele, uključujući ostatke tvrđave Bovan i Jerinine gradove, otkrivajući bogatu istoriju regiona.

Sokobanja je poznata kao destinacija koja pruža mir i relaksaciju u prirodnom okruženju, a Bovansko jezero je jedno od njenih najdragocenijih bisera. Posetioci mogu uživati u jedinstvenoj kombinaciji veštačke i prirodne lepote jezera, istraživati okolinu i provesti vreme u aktivnostima kao što su plivanje, ribolov, kamperovanje i jedrenje.

Ako tražite idealno mesto za beg od gradske vreve i užurbanosti, Bovansko jezero je pravi izbor. Pridružite se hiljadama posetilaca koji su otkrili čaroliju ovog jezera i stvorite nezaboravne uspomene u prelepom prirodnom okruženju Sokobanje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Najlepše Otkriće u Blizini Sokobanje: Bovansko Jezero

  Kada pomislimo na prirodne lepote, veštačka jezera retko dolaze na pamet. Međutim, blizu Sokobanje krije se jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji - Bovansko jezero. Iako je stvoreno veštačkim…

 • Bovansko jezero
  19.06.2023. Salex

  Otkrijte Bovansko jezero - Prirodna lepota nedaleko od Sokobanje

  Dobrodošli na prelepo Bovansko jezero, jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji. Iako je nastalo veštačkim putem, ovo jezero je postalo sinonim za prirodnu lepotu i očarava mnoge posetioce.…

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…

 • Spašavanje
  28.06.2019. MUP

  Vežba gašenja požara i spašavanja iz vode

  Na vežbi koja je održana na Bovanskom jezeru u blizini Sokobanje, spasilački timovi iz sedam zemalja pokazali su kako se spašavaju ljudi iz vode, požara i ruševina. Oni su pomoću helikoptera iz vazduha gasili vatru, iz jezera su…