Najlepše Otkriće u Blizini Sokobanje: Bovansko Jezero

08.10.2023. 21:22 | Salex | bovansko, jezero

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Kada pomislimo na prirodne lepote, veštačka jezera retko dolaze na pamet. Međutim, blizu Sokobanje krije se jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji - Bovansko jezero. Iako je stvoreno veštačkim putem, ovo jezero je postalo sinonim za prirodnu lepotu.

Njegovo poreklo seže u 1978. godinu, kada je pregrađivanjem reke Moravice, između Aleksinca i Sokobanje, nastalo ovo čudo prirode. Smestilo se na teritoriji istoimenog sela, udaljenog 20 kilometara od Aleksinca i nešto više od 10 kilometara od Sokobanje.

Priča o poreklu naziva naselja Bovan, po kojem je jezero dobilo ime, takođe je intrigantna. Ispostavlja se da reč "bolvan", kako se naselje nekada nazivalo u prošlosti, potiče iz doba Starih Slovena i koristila se za označavanje kipa. Postoji pretpostavka da je na ovom području praslovensko stanovništvo podiglo hram u kojem se nalazio kip nekog božanstva.

Ono što je još zanimljivije jeste da se tokom srednjeg veka na ovom mestu nalazilo centralno skladište soli, uvožene sa ugarske teritorije. Postoji čak i dokaz o tome, u obliku naredbe srpske carice Milice, u kojoj je navedeno da se manastiru Sveti Pantelejmon (Sveta Gora) svake godine daje 500 "krušaca" soli iz tadašnje pogranične tvrđave Bovan.

Nakon mnogih vekova, tvrđava je napuštena, ali je upravo ona zaslužna za nastanak naziva naselja i kasnije Bovanskog jezera. Ostaci jednog od Jerininih gradova, od kojih se šest nalazi na teritoriji naše zemlje, takođe se nalaze u blizini ostataka tvrđave Bovan.

Iako je veštački stvoren, Bovansko jezero je postalo sinonim za prirodne lepote. Sa najvećom dubinom od 50 metara, dužinom od oko deset kilometara i širinom od oko pet stotina metara, ovo jezero pruža brojne lepo uređene plaže. Osim što je turistička atrakcija, ima i praktičnu svrhu, jer snabdeva grad Aleksinac vodom.

Ribolovci i kamperi takođe uživaju u ovom rajskom kutku. Iako je korišćenje motornih čamaca zabranjeno zbog vodosnabdevanja, posetiocima se nude pedaline i jedrenje kao alternative. Bovansko jezero je takođe domaćin Jedriličarske regate "Bovan", koja se organizuje dva puta godišnje.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • Bovansko jezero
  19.06.2023. Salex

  Otkrijte Bovansko jezero - Prirodna lepota nedaleko od Sokobanje

  Dobrodošli na prelepo Bovansko jezero, jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji. Iako je nastalo veštačkim putem, ovo jezero je postalo sinonim za prirodnu lepotu i očarava mnoge posetioce.…

 • Bovansko jezero
  02.06.2023. Salex

  Bovansko jezero nedaleko od Sokobanje - dobro čuvana tajna prirode

  Otkrijte jedno od najčarobnijih prirodnih blaga u srcu Srbije, nedaleko od Sokobanje. Bovansko jezero , iako veštačko, izaziva divljenje kod svih posetilaca svojom prirodnom lepotom i mirnom atmosferom. Nastalo prelepim pregrađivanjem…

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…

 • Spašavanje
  28.06.2019. MUP

  Vežba gašenja požara i spašavanja iz vode

  Na vežbi koja je održana na Bovanskom jezeru u blizini Sokobanje, spasilački timovi iz sedam zemalja pokazali su kako se spašavaju ljudi iz vode, požara i ruševina. Oni su pomoću helikoptera iz vazduha gasili vatru, iz jezera su…