Otkrijte Bovansko jezero - Prirodna lepota nedaleko od Sokobanje

19.06.2023. 10:19 | Salex | bovansko, jezero

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Bovansko jezero

Dobrodošli na prelepo Bovansko jezero, jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji. Iako je nastalo veštačkim putem, ovo jezero je postalo sinonim za prirodnu lepotu i očarava mnoge posetioce.

Bovansko jezero se nalazi na području između Aleksinca i Sokobanje, a formirano je pregrađivanjem reke Moravice. Sa pravom se smatra jednim od najlepših veštačkih jezera u Srbiji. Samo selo Bovan je smešteno u neposrednoj blizini jezera, koje je nastalo 1978. godine. Od Aleksinca je udaljeno 20 kilometara, dok je udaljenost od Sokobanje nešto više od 10 kilometara.

Interesantno je saznati poreklo naziva naselja Bovan, po kojem je jezero dobilo ime. Termin "bolvan", kako je naselje nekada nazivano, potiče od Starih Slovena i koristio se za označavanje kipa. Pretpostavlja se da je praslovensko stanovništvo na području današnjeg naselja podiglo hram u kojem se nalazio kip nekog božanstva. Tokom srednjeg veka, na istom mestu je postojalo centralno skladište soli koja se uvozila sa teritorije Ugarske. Čak postoji i naredba srpske carice Milice koja navodi da se manastiru Sveti Pantelejmon (Sveta Gora) svake godine dostavi po 500 "krušaca" soli iz tadašnje pogranične tvrđave Bovan. Tvrđava je tokom vekova bila napuštena, ali je upravo ona zaslužna za nastanak naziva naselja i kasnije Bovanskog jezera.

Na obali Bovanskog jezera nalaze se ostaci jednog od Jerininih gradova, od kojih se ukupno šest nalazi na teritoriji naše zemlje. Ova istorijska i kulturna baština čini posetu jezeru još zanimljivijom.

Bovansko jezero

Bovansko jezero, iako veštačko, oduševljava posetioce svojom prirodnom lepotom. Sa najvećom dubinom od 50 metara, jezero se prostire na deset kilometara dužine i pet stotina metara širine.

Na jezeru se nalazi nekoliko lepo uređenih plaža, pružajući posetiocima mogućnost da uživaju u sunčanju i plivanju. Jezero ima i praktičnu svrhu, jer služi za snabdevanje vodom grada Aleksinca.

Bovansko jezero je omiljeno odredište i za ribolovce i kampere. Međutim, zbog svog značaja za vodosnabdevanje, motorni čamci nisu dozvoljeni na jezeru. Ipak, posetiocima se pruža mogućnost iznajmljivanja pedalina i jedrenje, kako bi uživali u jezerskim aktivnostima. Jezero je takođe domaćin Jedriličarske regate "Bovan", koja se organizuje dva puta godišnje.

Bovansko jezero je okruženo prelepom prirodom, pa se posetiocima pruža prilika da istraže obližnje staze za šetnju i planinarenje. Uživajte u spektakularnom pogledu na okolne planine i netaknutu prirodu dok istražujete ovo područje.

Zahvaljujući svojoj lepoti i raznovrsnim aktivnostima, Bovansko jezero je savršeno mesto za opuštanje i beg od svakodnevnog stresa. Bez obzira da li ste zaljubljenik u prirodu, avanturista ili želite da jednostavno uživate u mirnom okruženju, ovo jezero će vas očarati svojom jedinstvenom atmosferom.

Posetite Bovansko jezero i doživite spoj veštačkog i prirodnog, gde ćete se prepustiti čarima prirode i osetiti harmoniju koju pruža ovaj dragulj Sokobanje.

 

Bolvan
Pogled sa tvrdjave Bolvan
 

Koliko puta smo prošli ovim putem prema Sokobanji, ili Bovanskom jezeru, a ni slutili nismo da je iznad nas groblje skriveno u šumi brda Kitice. Ovo je po starini drugo groblje bovansko, dok je staro Rusansko, sa leve strane puta prema Mozgovu, nedaleko od odvajanja od Sokobanjskog puta.

Ovo je groblje staro oko 120 godina. Prvi na njemu sahranjen je meštanin Bovna Stevan Dinić, sin Dimitrija, a unuk Stojadina Dine Krstića, poreklom iz Prugovca. Stevan se venčao sa Nikoletom 1888 godine. Ubio ga je Latin ciganin.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Najlepše Otkriće u Blizini Sokobanje: Bovansko Jezero

  Kada pomislimo na prirodne lepote, veštačka jezera retko dolaze na pamet. Međutim, blizu Sokobanje krije se jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji - Bovansko jezero. Iako je stvoreno veštačkim…

 • Bovansko jezero
  02.06.2023. Salex

  Bovansko jezero nedaleko od Sokobanje - dobro čuvana tajna prirode

  Otkrijte jedno od najčarobnijih prirodnih blaga u srcu Srbije, nedaleko od Sokobanje. Bovansko jezero , iako veštačko, izaziva divljenje kod svih posetilaca svojom prirodnom lepotom i mirnom atmosferom. Nastalo prelepim pregrađivanjem…

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…

 • Spašavanje
  28.06.2019. MUP

  Vežba gašenja požara i spašavanja iz vode

  Na vežbi koja je održana na Bovanskom jezeru u blizini Sokobanje, spasilački timovi iz sedam zemalja pokazali su kako se spašavaju ljudi iz vode, požara i ruševina. Oni su pomoću helikoptera iz vazduha gasili vatru, iz jezera su…