Trka “4 elements”

04.07.2018. 00:00 | 4elements | takmicenje, bovansko, jezero, 4, elements, rtanj, trka

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Trka 4 elemenata

4 ELEMENTS / 07.jul / Rtanj – Bovansko jezero

Trka “4 elements” je jedinstvena manifestacija koja se nakon tri godine pause ponovo organizuje i okuplja veliki broj profesionalnih sportista iz raznih disciplina. Sam naziv sugeriše da će se sportske aktivnosti odvijati na kopnu, vodi, u vazduhu a četvrti elemenat vatre predstavlja svaki od sportista koji će u svojoj disciplini figurativno sagoreti od uloženih napora.

Ova manifestacija je održavana 2011. i 2012. godine na destinaciji planina RtanjBovansko jezero, dok je 2013. i 2014. organizovana napodručju Vlasinskog jezera do Vardenika. Ove godine trka “4 elements” će se odvijati na potezu Rtanj – Bovansko jezero i u sklopu nje biće organizovan i Rtanj Sky race o čemu se mogu dobiti deteljnije informacije na web stranici http://www.skyrunning-serbia.com/.

Opis:

Među outdoor sportovima ova štafetna trka iziskuje najviše napora, mentalnog i fizičkog. Timovi su sastavljeni od po pet sportista koje se individualno takmiče u svojim disciplinama. Elemenat zemlje predstavljaju trkači i mauntinbajkeri; elemenat vode zastupalu plivači i kajakaši dok elemenat vazduha simbolišu piloti (paraglajderi). Svako od njih će se takmičiti u svom element i svaki od njih predstavljaće i vatru, jer će njihova fizička i mentalna spremnost biti stavljene na težak ispit u kome svaki deo tela sagoreva od napora! Fotografije i video galerija od prošlih godina pružiće tek blagi uvid posmatraču o kakvim naporima je reč.

Ove godine trka “4 elemenata” se vraća na teritoriju Istočne Srbije, na lokaciju koja je lako dostupna i poznata svima. Na otvorenom, u prirodi, na terenu koji je više nego zahtevan i izazovan, dolazi se do vrha Rtnja, čuvenog Šiljka. Ukupna dužina staze koja se mora savladati je nešto više od 90km i potrebno je uložiti mnogo napora, kalkulisanja i naoružati se spremnošću, izdržljivošću i dobiti bitku protiv prirode i samog sebe. Ova trka obuhvata 5 potpuno razlišitih disciplina u kojima učestvuju samo najhrabriji i najspremniji, a ta spremnost mora biti podjednako psihička koliko i fizička.

Detalji:

Trkači – oni kreću prvi sa startom od 8h:

Njih očekuje 10km staze sa južne strane Rtnja i 1.000m visinske razlike. Start će biti kod hotela a taj start će biti ujedno i za skajranere koji će prečkati planinu. Omogućeno je da jedan isti trkač ukoliko je u mogućnosti nastavi i u drugoj disciplini, tako da će trkaču koji donese štafetu do vrha biti omogućeno i da nastavi u okviru dela Sky Race-a.

Piloti / paraglajderi:

Za njih je predviđen put od 20 km, vazdušnom linijom, sa vrha Rtnja, Šiljka, do Bovanskog jezera. Visinska razlika koja ih očekuje iznosi 1.300m i u slučaju da slete ranije, jedini način da nastave biće da dotrče sa opremom do Bovanskog jezera i predaju štafetu plivaču. Obavezan deo opreme pilota biće i gps.

Plivači:

Oni će morati da preplivaju 3,8km duž Bovanskog jezera na 250m nadmorske visine, deo putanje koji je predviđen i za Iron man triatlon.

Kajakaši:

Kajakaše očekuje 10km duž Bovanskog jezera na 250m nadmorske visine.

Mauntinbajkeri:

Kreću iz sela Rtanj i nastavljaju duž južnog platoa Rtnja. Očekuje ih 33km staze koja je na samo 11km asfaltirana i 1.200m nadmorske visine.

 

Mogućnost prijave za trku je otvorena od početka 2018. godine a zadnji rok za prijavu bio je 15.06.2018. godine. Učešće je omogućeno za maksimalno 20 timova a na sajtu 4elements.rs gde se mogu se naći informacije o izgledu formulara, nagradnim fondovima, uslovima i visini kotizacije po timu. Kako je trka outdoor tipa, u slučaju loših vremenskih uslova rezervni dan za početak je 8. jul. Korisnici facebook-a mogu pratiti sve o ovom događaju i na FB https://www.facebook.com/4elementsserbia/

Plasmani će biti podeljeni u dve vrste: po ekipama - generalni i pojedinačni - po sportovima.

 

Rtanj Sky Race 07.07.2018.

Od osnivanja nacionalne Lige, ovo će biti druga nebeska trka na Rtnju. Nekada Vertical format sada je prerastao u Sky Race, koji će ove godine biti treća takva manifestacija zaredom. Zakazana je za 07.07.2018. godine sa početkom od 7:30 ispred hotela Ramonda u selu Rtanj. Sa starta krenuće istovremeno i trkači koji će štafetu predati paraglajderima na vrhu Rtnja, a vreme početka trke je tako koncipirano da bi se izbegle najveće vrućine. Trkačima će, nakon predaje štafete, biti omogućeno učešće i u nekom od timova 4 elements, ali uz posebnu evidenciju. Staza Sky Race trke je 27km i podrazumeva 2.250m uspona i isto toliko spuštanja.

Rtanj je specifična planina, u sklopu Karpatskog masiva. Prostire se između sokobanjske i crnorečke kotline i uliva strahopoštovanje. Svako ko je ugledao Rtanj, nije ostao ravnodušan. Impozantan Šiljak, kao vrh Rtnja na visini od 1565m, izaziva divljenje a neverovatan pogled se sa njega pruža na: Staru planinu, Suvu planinu, Ozren, Tupižnicu, Lazarev kanjon, Beljanicu i Borski Sto. Rtanj je nekima poznat po retkim vrstama lekovitog bilja, nekima po pričama o vanzemaljcima i neotkrivenoj piramidi dok je sportistima on pravi raj po svojim prirodnim karakeristikama koje ga izdvajaju u mnoštvu drugih planina.Posebno je omiljen među planinarima zbog dobrih prilaznih puteva, velike nadmorske visine i blizine jezera i banje.

Predviđeno je da trka ne traje duže od 7 sati, tako da bi se počevši u 7:30 najkasnije završila u 14:30. Ukoliko na bilo kojoj deonici dođe do odustajanja, jedina opcija je nastavak pešaka do sledećeg mesta predaje štafete. Izuzetak će naravno biti ukoliko neko od takmičara zbog ozbiljnije povrede ne bude u stanju da nastavi a u tom slučaju GSS preuzima stvar. Poslednji rok za prijave je bio 07. jun do 16h uz kotizaciju od 1.500 dinara. Uz startni paket takmičarima sledi i pamučna majca.

Na stazi će biti organizovana tri kontrolna punkta, od kojih se jedan ponavlja nakon prečkanja planine. Prva kontrola će biti na Šiljku, na 7km od startne linije, druga na Starom rudniku, na 13km od starta, gde će učesnici imati postavljenu i okrepnu stanicu i moći će da se posluže hranom, vodom, slatkišima i sokovima. Ovde će moći i da obnove zalihe vode. U opremu koju su obavezni da imaju kod sebe spadaju: mobilni telefon, astro folija, pištaljka i 1,5l vode. Startni broj je takođe obavezno nositi na propisan način a to je na prednjoj strani, na grudima ili šorcu, na vidljivom mestu. Ukoliko se ovo pravilo ne ispoštuje takmičaru se dodaje kaznenih 60 minuta, dok se u slučaju gubitka startnog broja ili evidencionog kartona podrazumeva automatska diskvalifikacija. Opremljenost takmičara će se proveravati na KT2.


Opis staze:

Od starta kod hotela do prve kontrolne stanice na Šiljku, ide se kroz selo nakon čega sledi naglo skretanje na desno koje uskom stazom vodi uzbrdo. Nakon nekog vremena nailazi se na krečnjak i predeo pokriven nižim rastinjem da bi se izašlo na južnu, čistiju stranu Rtnja. Pred kraj nailazi se na čuvene serpentine. Prvi kontrolni punkt postavljen je na 7km od startne linije i na 1.000m uspona.

Nakon prve kontrolne linije na Šiljku, put vodi grebenom, ka zapadu gde se nastavlja tehnički deo staze i spušta se ka sedlu odakle nastavlja ka uskoj stazi severne ekspozicije. Ovaj deo je veoma strm i potrebna je maksimalna opreznost i koncentracija. Sledeća kontrolna stanica koja je ujedno i okrepna, čeka takmičare na 6km od prve i na 1.250m spusta, što je ujedno i najniža tačka ove trke. Staza nastavlja ka severu, opet do Šiljka, gde je ovog put kontrolni punkt br.3 i opet novih 1.250m uspona do njega, dužinom od 6km, istim putem. Kako je za sve ovo potrebno dosta vremena, vrućina koja će uslediti zahteva od svakog takmičara da kraj sebe ima najmanje 1,5l vode. Kada se po drugi put osvoji vrh Rtnja, staza se vraća istim putem odakle se i kreće, ka selu Rtanj. Veoma bitna informacija je da se na celokupnoj stazi ne nailazi na nijedan izvor!

Trka će biti ocenjivana u formatu predviđenom za Sky Classic za Ligu 2018.

Nakon dolaska na krajnje odredište, kod hotel ai race offica, takmičarima će biti poslužen ručak. Nagrade će se dodeliti za prva tri mesta u obe kategorije od 15h u hotelu.

Za Rtanj Sky Race neće biti organizovanih autobuskih prevoza jer je destinacija lako dostupna i poznata svima.


Podizanje startnih paketa:

Startne pakete takmičari mogu podići 06.07.2018.god, od 16 – 22h, u hotelu „Ramonda“ u selu Rtanj, gde će biti sedište Race office-a. Tu će se registrovati i potpisati izjavu o odgovornosti za učešće u trci dok će maloletna lica doneti izjavu oba roditelja ili staratelja koja je overena u sudu. Lične stvari takmičara biće odložene i pri povratku će im biti vraćene na istom mestu.

Svi takmičari se moraju prijaviti na startnoj liniji 07.07. najkasnije do 7.10h.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • 08.10.2023. Salex

  Najlepše Otkriće u Blizini Sokobanje: Bovansko Jezero

  Kada pomislimo na prirodne lepote, veštačka jezera retko dolaze na pamet. Međutim, blizu Sokobanje krije se jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji - Bovansko jezero. Iako je stvoreno veštačkim…

 • Bovansko jezero
  19.06.2023. Salex

  Otkrijte Bovansko jezero - Prirodna lepota nedaleko od Sokobanje

  Dobrodošli na prelepo Bovansko jezero, jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji. Iako je nastalo veštačkim putem, ovo jezero je postalo sinonim za prirodnu lepotu i očarava mnoge posetioce.…

 • Bovansko jezero
  02.06.2023. Salex

  Bovansko jezero nedaleko od Sokobanje - dobro čuvana tajna prirode

  Otkrijte jedno od najčarobnijih prirodnih blaga u srcu Srbije, nedaleko od Sokobanje. Bovansko jezero , iako veštačko, izaziva divljenje kod svih posetilaca svojom prirodnom lepotom i mirnom atmosferom. Nastalo prelepim pregrađivanjem…

 • Bombardovanje 6 kaca
  26.10.2022. Moravica

  Reka Moravica

  Reka Moravica će imati poseban efekat na vas ako vikend ili odmor provedete u Sokobanji. Duge šetnje duž reke biće prijatne. Samo treba da poslušate uputstva koja su postavljena pored puta da biste pronašli određene…