Zavirite u sobu Ive Andrića u Sokobanji

22.05.2023. 08:41 | Salex | andrić, ivo, 144

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Ivo Andrić, jedan od najpoznatijih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj književnosti. Njegova dela su prevedena na mnoge jezike, a njegove reči i dalje opčinjavaju čitaoce širom sveta. I dok se Andrićeva književnost čita i tumači, postoji jedno mesto u Srbiji koje nas vodi direktno u intimu ovog velikog pisca - Andrićeve sobe u Hotelu Moravica u Sokobanji.

Andrić je prvi put posetio Sokobanju 1942. godine, u vreme rata, bežeći od nemačke policije. Tada je pronašao utočište u ovom malom mestu i započeo pisanje svog najpoznatijeg romana "Na Drini ćuprija". Od tog trenutka, Andrić je svake godine dolazio u Sokobanju i provodio 20 dana u svom omiljenom apartmanu, broj 144, u hotelu "Moravica". Ovde je pronašao inspiraciju, mir i spokoj potrebne za stvaralaštvo.

Danas, iako je hotel nedavno renoviran, Andrićeva soba izgleda kao da je vreme u njoj stalo. Čuva sećanja na ovog velikog pisca kroz fotografije, dokumenta, piščeve lične predmete, knjige i rukopise. Posetioci koji imaju priliku da zavire u ovu sobu mogu se osećati kao da su zakoračili u Andrićev svet. Mnoga dela koja su nastala u Sokobanji nestala su tokom vremena, ali deo njih je sačuvan kao dragocena uspomena na jednog od najvećih pisaca našeg vremena.

Andrić je, pored "Na Drini ćuprije", u Sokobanji napisao i roman "Gospođica", kao i priče "Jelena, žena koje nema" i "Zmija". Njegova veza sa Sokobanjom bila je posebna i neizbrisiva. Svake godine bi se vraćao u isti apartman, koji je izabrao zbog pogleda koji pruža na okolinu. Nije bio zahtevan gost, voleo je društvo i svakodnevno bi na stolu bilo livadsko cveće. Sokobanja je postala mesto gde se Andrić osećao preporođeno i inspirisano, kao da je ovde pronašao lepotu i mir koji su mu bili potrebni za pisanje.

 

 

Poseta Andrićevoj sobi postala je jedno od obaveznih zanimljivosti za sve ljubitelje književnosti i Andrićevog dela. Svake godine, više od 50.000 ljudi poseti ovu spomen-sobu kako bi osetili duh velikog pisca i dublje se povezali sa njegovim stvaralaštvom.

Hotel "Moravica" u Sokobanji ima poseban značaj jer su ga gradili zatvorenici KPZ Sremska Mitrovica, a i danas neki od njih rade u hotelu. Ova činjenica dodatno oplemenjuje priču o Andrićevim sobama i stvara poseban kontekst za razumevanje mesta na kojem je pisac nalazio svoje utočište i inspiraciju.

Sokobanja je vekovima bila dom za mnoge pisce. Stevan Sremac je često posećivao ovo mesto, a umro je upravo u Sokobanji 1906. godine. Branislav Nušić je takođe bio čest gost, a njegov stih "Sokobanja, Soko-grad, dođeš star, odeš mlad" postao je simbol veze između pisca i ovog mesta. Isidora Sekulić takođe je pronašla inspiraciju u Sokobanji, a i danas je ovo mesto redovno odredište Dušana Kovačevića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca.

Andrićeva veza sa Sokobanjom bila je posebna i duboka. On je u ovom mestu nalazio mir i inspiraciju za svoje književno stvaralaštvo. Njegova prisutnost i uticaj i dalje su snažno prisutni u Sokobanji, što je čini posebnim mestom za sve ljubitelje književnosti.

Poseta Andrićevim sobama u hotelu "Moravica" u Sokobanji pruža priliku da se zaviri u intimu velikog pisca, da se oseti atmosfera u kojoj je stvarao i da se dodirne deo njegove književne zaostavštine. To je jedinstveno iskustvo koje će oplemeniti ljubitelje književnosti i omogućiti im da se još dublje povežu sa jednim od najznačajnijih pisaca srpske i svetske književnosti - Ivom Andrićem.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Predlažemo da pogledate

 • Ivo Andrić
  04.01.2023. Andrić

  Ivo Andrić u Sokobanji

  Nobelovac Ivo Andrić bio je poznat po tome što je pažljivo birao gde će da odmara, a jedno mesto u koje se često vraćao bila je Sokobanja, gde je napisao knjigu „ Na Drini ćuprija “. U Sokobanji se meštani i…

 • Ivo Andrić
  23.01.2023. Ivo

  Andrićev boravak u Sokobanji

  Sokobanja je mesto koje je Ivo Andrić volio i koje mu je bilo utočište. Prvi put je došao u Sokobanju 1942. godine, bežeći od nemačke policije, a kasnije je redovno dolazio bar jednom godišnje. U hotelu "Moravica" gde je boravio,…

 • Ivo Andrić
  11.01.2023. Odmor

  Omiljeno Andrićevo odmaralište

  Sokobanja je poznato odmaralište na istoku Srbije, koje se nalazi između Ozrena i Rtnja. Reka Sokobanjska Moravica protiče kroz grad, a postoji i izletište Lepterija pored nje. U blizini se također nalazi srednjovjekovni grad Soko Grad.…